Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Viallinen työväline aiheutti työtapaturman – hallituksen puheenjohtajalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta ja yhtiölle yhteisösakko

Jaa
Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Kokkolan Pikahitsaus Oy:n hallituksen puheenjohtajan 35 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Samalla yhtiö tuomittiin kahdeksantuhannen euron yhteisösakkoon. Sakkojen lisäksi tuomitut velvoitettiin yhteisvastuullisesti maksamaan vahingoittuneelle asianomistajalle korvauksia kivusta ja särystä kolmetuhatta euroa, kosmeettisesta haitasta kahdeksansataa euroa sekä lääkekuluista kolmesataa euroa. Tuomitut velvoitettiin myös yhteisvastuullisesti korvamaan asianosaiskuluja ja oikeudenkäyntikuluja asianomistajalle sekä tämän lisäksi suorittamaan rikosuhrimaksuja ja korvaamaan todistelukustannuksia valtiolle. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 10.2.2023.

Tuomittu teko tapahtui aikavälillä 1.–23.7.2020. Työturvallisuuspuutteet tulivat esille työtapaturman yhteydessä. Viallinen kulmahiomakone oli aiheuttanut vakavan vamman ja tapaturmaa selvitettäessä ilmeni, että kulmahiomakone oli jo ennen onnettomuutta ollut viallinen. Koneen käynnistyksen lukitusvipu oli irronnut kokonaan, minkä vuoksi kone käynnistyi pelkästään liipaisinkytkintä puristamalla.

Käräjäoikeus katsoi, että yhtiössä oli laiminlyöty vaarojen selvittäminen ja arviointi. Toimenpiteitä vaaratekijöiden poistamiseksi ei tehty, mistä johtuen muun muassa asianomistajan loukkaantumiseen johtanut viallinen työväline on ollut käytössä. Yhtiössä oli laiminlyöty myös työssä käytettävien työvälineiden kunnossapidon ja toimintakunnon varmistaminen. Edelleen yhtiössä oli laiminlyöty asianomistajan työskentelyn riittävä valvonta sillä seurauksella, että asianomistaja teki työtä, johon hänellä ei ollut lupaa, yhtiön edustajan puuttumatta asiaan. Lisäksi valvonnan laiminlyönti oli mahdollistanut viallisen työvälineen kulkeutumisen yhtiön varastolta työmaalle. Käräjäoikeus totesi, että yhtiö ei ole organisoinut riittävällä tavalla työnjohtoa hoitamaan valvontavastuuta käytännössä.

Yhteisösakon tuomitsemisen käräjäoikeus katsoi aiheelliseksi, koska yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta rikoksen ehkäisemiseksi.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantajan on työturvallisuuslain mukaan riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä, työtilasta, muusta työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät. Lisäksi työnantajan on työvälineasetuksen mukaan järjestelmällisesti selvitettävä ja arvioitava työvälineen turvallisuus. Jos työvälineen käyttö aiheuttaa vaaraa tai haittaa, työnantajan on ryhdyttävä tämän poistamiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin välittömästi. Myös muut tunnistetut vaara- ja haittatekijät tulee poistaa tai, jos tämä ei ole mahdollista, korvata vähemmän vaarallisilla tai vähemmän haitallisilla.

Lisäksi työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on jatkuva velvollisuus oma-aloitteisesti ja aktiivisesti tarkkailla työoloja ja ryhtyä epäkohtia havaitessaan asian vaatimiin toimenpiteisiin. Velvoitteen täyttäminen siis edellyttää oma-aloitteista toimintaa. Velvoitteita ei täytetä sillä, että työnantaja odottaa työntekijöiden tai viranomaisten huomauttavan puutteista, tai että tapaturma on jo sattunut, ennen kuin epäkohtia ryhdytään poistamaan.

Pohjanmaan käräjäoikeuden tuomio 23/106084, asianumero R 22/880. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sabina Saramo-Kuusisaari, 0295 018 829, etunimi.sukunimi(at)avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release

According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.

Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande

Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye