Keski-Suomen ELY-keskus

Vieraslajitietoa: keltamajavankaali – hävitettävä tavattaessa

Jaa
Keltamajavankaali on koko EU:n alueella haitalliseksi säädetty vieraslaji, joka leviää aggressiivisesti peittäen alkuperäiskasvillisuutta alleen uhaten näin luonnon moninaisuutta. Kasvin tunnistaa sen suurista vahapintaisista lehdistä sekä jopa puolen metrin korkeuteen kasvavasta vehkaa muistuttavasta kukintovarresta, jota ympäröi kellertävä tukilehti. Vaatimaton ja monivuotinen keltamajavankaali viihtyy erityisesti kosteissa ympäristöissä ja rannoilla. Tuontikasvi on levinnyt Suomessa lähinnä puutarhakarkulaisena vesialtaista. Keltamajavankaali tulee tavattaessa hävittää mieluiten juuria myöten.
Keltamajavankaali. Kuva: Jere Inberg.
Keltamajavankaali. Kuva: Jere Inberg.

Keltamajavankaali on näyttävä vehkakasvi, joka leviää tehokkaasti ja laajasti vesistöjä pitkin kelluvien siementensä myötä. Keski-Suomen alueella keltamajavankaalista on tehty todennettuja havaintoja ainakin Laukaassa ja Jämsässä. Vieraslajiksi määritelty kasvi on kuitenkin mahdollista saada poistettua Keski-Suomen alueelta jopa kokonaan. Tavattaessa keltamajavankaali tulee siis hävittää. Lisäksi sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito on kielletty.

"Erityisesti toivon, että tämä kesänä tarkkailtaisiin rantoja, lampia ja purojen ja ojien varsia Laukaassa Peurunkajärven ympäristössä, jotta mahdolliset keltamajanvakaalikarkulaiset löydettäisiin. Myös Vatianjärven ja Saraaveden puolella on syytä pitää silmät auki, koska keltamajavankaalin siemenet kelluvat veden mukana ja voivat levitä pitkällekin alavirtaan. Keltamajavankaalin potentiaalisia kasvupaikkoja ovat mutapohjaiset rannat ja purojen ja ojien suut", kertoo Keski-Suomen ELY-keskuksen luontoyksikön biologi Elina Lehtinen.

Keltamajavankaalin hävittämisessä suositaan kitkemistä juuria myöten, mutta vähimmillään kasvin kukinnot tulee poistaa ennen kuin ne pääsevät levittämään siemeniä. Kitkemisestä syntynyt kasvijäte on hyvä käsitellä niin, ettei siitä säily luontoon siemeniä tai muita itämiskykyisiä kasvin osia. Kasvin hävittämiseen ei tule käyttää kemiallista torjuntaa.

Haitalliseksi säädettyjen vieraslajien torjunta on maanomistajan vastuulla. ELY-keskus ei toteuta torjuntaa yksityisillä alueilla, mutta neuvoo tarvittaessa torjunnassa. Jos torjuntatyön teettää ulkopuolisella toimijalla, on työstä mahdollista saada kotitalousvähennystä. Keltamajavankaali ei ole myrkyllinen, joten sitä voi käsitellä huoletta. Lisätietoa keltamajavankaalista löydät muun muassa vieraslajit.fi sivustolta. Vieraslajit.fi/ilmoita-sivuston kautta voit myös ilmoittaa omasta vieraslajihavainnostasi. Jyväskylän kestävä kehitys ry:n sivustolta voi myös ilmoittautua vieraslajien kitkentään liittyvään haasteeseen.

"Kannustan myös vieraslajien torjuntaa tekeviä yrityksiä mainostamaan palveluitaan, koska kysyntää torjunnalle olisi Keski-Suomessa, mutta ihmisten tuntuu olevan vaikea löytää palvelujen tarjoajia erityisesti pienemmissä kunnissa", toteaa Lehtinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keltamajavankaali. Kuva: Jere Inberg.
Keltamajavankaali. Kuva: Jere Inberg.
Lataa
Keltamajavankaalin kukinto. Kuva: Jere Inberg.
Keltamajavankaalin kukinto. Kuva: Jere Inberg.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen tulvariskit on uudelleen arvioitu15.3.2024 09:17:49 EET | Tiedote

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on arvioinut vesistöjen tulvimisesta sekä vedenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Keski-Suomen maakunnan alueella. Arvioinnin perusteella ELY-keskus ei ehdota yhtään merkittävää tulvariskialuetta. Sen sijaan on tunnistettu kaksi aluetta, joilla vesistötulvasta on arvioitu aiheutuvan yleiseltä kannalta katsoen vahingollisia seurauksia, jotka eivät kuitenkaan ole merkittäviä. Nämä alueet ovat Jyväskylän keskustaajama sekä Keuruun keskusta ympäristöineen, joita kutsutaan muiksi tulvariskialueiksi.

Keski-Suomen maanteiden päällysteiden korjauksiin käytössä ennätyksellisen suuri rahoitus11.3.2024 11:16:51 EET | Tiedote

Vuonna 2024 Keski-Suomessa on käytössä päällystetyn tieverkon korjauksiin kaikkiaan 25,9 miljoonaa euroa. Korjauksiin kohdistettu rahoitus on merkittävästi edellisiä vuosia suurempi. Keski-Suomen ELY-keskuksen päällysteiden korjauksiin käytössä olevasta rahoituksesta 14,3 miljoonaa euroa on osa eduskunnan myöntämää valtakunnallista 250 miljoonan euron korjausvelan poistoon kohdistettua lisärahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye