Kuluttajaliitto

Vihdoinkin vihreää valoa viherpesun torjunnassa

Jaa
Viherpesu vaikeuttaa kuluttajan mahdollisuuksia tehdä arjessaan ympäristön kannalta kestävämpiä valintoja. Viherpesua on perusteettomien vastuullisuusväitteiden ja -merkkien esittäminen ja käyttäminen myyntitarkoituksessa. Asiaan on vihdoin tulossa parannuksia tuoreen direktiiviehdotuksen myötä. Samaan aikaan saatiin myös muita kuluttajan kannalta hyviä uutisia: suunnitteilla on parannuksia kuluttajan oikeuteen saada rikkoontunut tuote korjattua.

Euroopan komissio julkaisi eilen pitkän odotuksen jälkeen kuluttajan kannalta merkittäviä lainsäädäntöehdotuksia, joilla pyritään suojaamaan kuluttajia kaikkialla rehottavalta viherpesulta, sekä antamaan kuluttajille uusia oikeuksia koskien tuotteiden korjauttamista.

”Ehdotukset ovat erittäin tervetulleita, sillä ne parantavat kuluttajien mahdollisuuksia kestävämpien kulutusvalintojen tekemiseen”, toteaa Kuluttajaliiton varapääsihteeri Paula Pessi. ”Moni haluaa valita kestävämmän vaihtoehdon, mutta kuluttajien luottamus erilaisiin ympäristöväittämiin on ollut heikkoa.” Ja syystäkin. ”Ympäristöväitteiden ja -merkkien perusteeton käyttö on ollut liian helppoa. Useissa selvityksissä on todettu, että jopa puolet väitteistä on viherpesua”, Pessi huomauttaa.

Mikä muuttuu viherväitteiden osalta?

Viherväitteiden viidakossa kuluttajan on ollut mahdotonta tietää, mitkä tuotteet ovat oikeasti kestäviä. Komissio ottaa nyt tärkeitä askeleita taistelussa viherpesua vastaan ja ehdottaa tilanteen parantamiseksi yhteisiä pelisääntöjä ympäristöväitteiden esittämiseen; miten ja mihin perustuen niitä voi jatkossa esittää. Tavoitteena on estää harhaanjohtavien väittämien ja -merkkien pääsy markkinoille jo etukäteen.

Väitteiden käytön valvonnan osalta komissio esittää viranomaisille velvollisuutta valvoa tehtyjä väitteitä, julkaista valvonnan tuloksia sekä mahdollisuuden rangaista tehokkain toimenpitein yrityksiä, jotka syyllistyvät viherpesuun.

Pessin mukaan on välttämätöntä, että viranomaisten mahdollisuuksia ja myös velvollisuuksia puuttua viherpesuun tiukennetaan, sillä lainsäädäntö on yhtä tehokasta, kuin sen toteutumisen valvonta. "Ensisijaista on myös, että ehdotettu sääntely mahdollistaa kuluttajajärjestöille mahdollisuuden ajaa oikeuskanteita kuluttajien puolesta viherpesutapauksissa.”

Erittäin ajankohtaisten hiilineutraaliusväitteiden osalta komissio haluaisi yritysten erottelevan oman toiminnan päästövähennykset sekä kompensaatiotoimet, joilla hiilineutraaliuteen pyritään. ”Kuluttajaliitto pitää tärkeänä, että hiilineutraaliusväitteisiin suhtaudutaan erittäin kriittisesti, sillä itsessään hiilineutraalia tuotetta tai palvelua ei ole olemassakaan. Liian positiivisilla väitteillä johdetaan kuluttajia pahasti harhaan”, Pessi muistuttaa.

Parempia oikeuksia tuotteiden korjauttamiseen 

Tuotteiden korjausoikeudesta on puhuttu EU-tasolla jo pitkään. Komission uusi ehdotus tuo mukanaan toimia, joilla edistetään korjausta ja näin ollen myös kestävämpää kulutusta.

Yrityksille asetetaan velvollisuus korjata tuotteiden vikoja laajemmin, kuin mitä lakisääteinen virhevastuu edellyttää. Pohdittavaksi jää vielä, miten ehdotus vaikuttaa kansallisessa kuluttajansuojalaissa määriteltyyn kuluttajan oikeuteen valita viallisen tuotteen korjaamisen ja uuteen vaihtamisen välillä. Suomen tilanne on moniin muihin jäsenvaltioihin nähden poikkeuksellinen, sillä meillä lakisääteinen virhevastuuaika on sidottu tuotteen oletettuun elinikään ja siten kuluttajien oikeussuoja parempi kuin niissä jäsenvaltioissa, joissa virhevastuuaika on rajattu kahteen vuoteen.

Korjausoikeuden osalta paketin jatkokäsittelyssä on varmistettava, että suomalaisen kuluttajansuojalainsäädännön virhevastuusäännökset pysyvät ennallaan. ”On ehdottoman tärkeää, että suomalaisen kuluttajan oikeussuojaa ei tältä osin tulla heikentämään”, Pessi painottaa. ”Kuluttajia ei tulisi pakottaa hyväksymään korjaamista niissä tilanteissa, joissa virheellisen tuotteen vaihtaminen uuteen on tarkoituksenmukaisempaa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuluttajaliitto
Kuluttajaliitto
Ritarikatu 1 B
00170 HELSINKI

info@kuluttajaliitto.fihttps://www.kuluttajaliitto.fi/

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat: Selvyyttä lippukäytäntöihin ja seniorit paremmin huomioon HSL-alueella26.5.2023 14:37:25 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry ottaa kantaa HSL:n lipputyyppeihin ja palveluiden hinnoitteluun. Yhdistyksen mielestä epäselvä lippujärjestelmä aiheuttaa sekaannusta ja tarjolla olevien lipputyyppien tulkinta on vaikeaselkoista. Lisäksi yhdistys katsoo, että satunnaisesti matkustavien, kuten esimerkiksi ikäihmisten, kertamatkan kallis lipun hinta vähentää halua julkisilla liikkumiseen.

Kuluttajien ylivelkaantumisen hillitseminen vaatii monipuolisia keinoja10.5.2023 15:44:09 EEST | Tiedote

Kuluttajaliiton valtuusto toteaa kannanotossaan, että kuluttajien ylivelkaantumisen ennaltaehkäisyyn tähtäävien toimienpiteiden edistäminen ja jo syntyneiden ongelmien ratkaiseminen ei saa jäädä tulevalla hallituskaudella valtion ylivelkaantumisen hoidon varjoon. Maamme hallituksen ja eduskunnan tulee huolehtia siitä, että kuluttajien talousahdingon syntymistä ennaltaehkäisevät, sekä talousongelmia korjaavat monipuoliset toimenpiteet otetaan osaksi tulevaa hallitusohjelmaa.

Hundar i husbolag – Konsumentförbundets jurist listar de vanligaste problemen som förekommer24.4.2023 09:40:56 EEST | Tiedote

I Finland finns det ungefär 700 000 hundar och under coronatiden så ökade takten av registrering av hundar. Trots att hunden ofta är ägarens bästa vän, är den nödvändigtvis inte alltid grannens bästis, påminner Konsumentförbundet på hunddagen den 24.4. Hunden och i all synnerhet dess skall är en av de främsta orsakerna till spända grannförhållanden. Kristel Pynnönen Andersson som ansvarar för boendefrågor på Konsumentförbundet listade de främsta problemen samt spelreglerna gällande hundar samt boende.

Koira taloyhtiössä – Kuluttajaliiton juristi listaa yleisimmät ongelmatilanteet24.4.2023 09:23:51 EEST | Tiedote

Suomessa on arviolta 700 000 koiraa ja koronavuosien aikana koirien rekisteröintivauhti kiihtyi entisestään. Vaikka koira voikin olla omistajalleen paras mahdollinen kaveri, se ei välttämättä aina ole sitä samaa naapureille. Koirat ja koirien haukunta on yksi yleisimmistä syistä, miksi naapurien kärsivällisyys voi olla koetuksella. Kuluttajaliiton asumisasioista vastaava juristi Kristel Pynnönen Andersson listasi keskeisimmät koiriin ja asumiseen liittyvät pelisäännöt ja tilanteet, joista neuvontapuhelimeen tulee eniten kysymyksiä.

Orpo kysyi – järjestöt vastasivat18.4.2023 13:35:25 EEST | Tiedote

Tuleva hallitus ja eduskunta ovat suurten kysymysten äärellä. Mihin suuntaan Suomi lähtee? Miten yhteiskuntaamme kehitetään? Hallitustunnustelija Petteri Orpo on esittänyt puolueille joukon kysymyksiä kartoittamaan toivottuja suuntaviivoja sekä konkreettisempia toimia. Kolme vahvaa kotitalouksien ja kuluttajien edunvalvontajärjestöä, Marttaliitto, Maa- ja kotitalousnaiset ja Kuluttajaliitto, yhdistivät voimansa ja vastasivat kukin oman toimialueensa ja osaamisensa kannalta olennaisimpiin kysymyksiin. Kokosimme vastaukset yhteen. Katso alta mihin kysymyksiin ja miten järjestöt vastasivat!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme