If Vakuutus

Vinkit uudelle veneilijälle: näin vältät yleiset vahingot veneen vesillelaskussa

Jaa

Veneilykautta on tänä keväänä aloittamassa ennätysmäärä uusia harrastajia. Venevahinkoja sattuu etenkin kokemattomille usein jo vesillelaskussa, kun vene tippuu trailerilta, hörppää vettä tai törmää pohjaan. Vältä kauden aloitusta lykkäävät vahingot tarkistamalla ensin vene ja suunnittelemalla huolellisesti vesillelasku.

Koronapandemia innosti suomalaiset viime kesänä veneilemään, ja trendi jatkuu edelleen, sillä venekauppa on käynyt läpi talven selvästi tavallista vilkkaampana. Ennen kuin kiirehtii vesille, kannattaa vene tarkistaa ja suunnitella, miten vesillelaskun hoitaa turvallisesti. Ikävimmillään inhimillinen virhe veneen vesillelaskussa aiheuttaa vahingon, joka viivästyttää kauden aloitusta merkittävästi. Jos epäilee oman osaamisensa riittävyyttä, voi olla hyvä kääntyä lähimmän ammattimaisen venetelakan puoleen.

– Vesillelaskussa tyypillisin vahinko tapahtuu, kun matalassa vedessä perämoottori tai perävetolaite osuu pohjaan ja rikkoutuu tai vene pääsee käsistä ja törmää johonkin. Vene voi myös hörpätä vettä tai jopa upota esimerkiksi siksi, että veneen tyhjennysaukot tai läpiviennit ovat unohtuneet auki vesillelaskun ajaksi, kuvaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.

Viime keväänä veneitä vaurioitui myös kuljetusten aikana, kun vene oli kiinnitetty huonosti tai traileri irtosi autosta kesken ajon.

– Kun kuljetat venettä trailerilla, tarkasta etukäteen trailerin kunto ja rengaspaineet. Venettä kiinnittäessä sidontaliinojen kesto kannattaa ennemmin ylimitoittaa veneen kokonaispainoon nähden. Tarkista sidonnan kireys siinä vaiheessa, kun olet ajanut vähän matkaa, Virtanen neuvoo.

Ifin venevakuutus korvaa myös vesillelaskussa tapahtuvia vahinkoja. Veneen vakuutus kannattaa siis hoitaa kuntoon mieluummin ennen vesillelaskua kuin sen jälkeen.

Tee näin: tarkistuslista ennen veneen vesillelaskua

– Keskity veneen kevätkunnostuksessa asioihin, jotka on vaikea tai mahdoton tehdä sen jälkeen, kun vene on laskettu vesille. Vaikka osa huoltotöistä on mahdollista tehdä vesillelaskun jälkeenkin, käytännössä huoltotyöt siirtyvät helposti, kun veneilykausi pääsee vauhtiin, Virtanen muistuttaa.

  1. Tarkista läpiviennit ja niiden ympäristön kunto. Katso, että läpiviennit näyttävät ehjiltä ja ettei läpiviennin sisäpuolella tunnu syöpymiä.
  2. Toimivatko läpivientien sulut? Työnnä esimerkiksi taipuisa risu veneen ulkopuolelta putkeen. Risun pitäisi pysähtyä sulun kohdalle, kun sulku on kiinni.
  3. Käy läpi voimansiirron läpiviennin kumit. Kumeilla on usein valmistajan suosittelema maksimikäyttöikä. Ne pitää kuitenkin vaihtaa aina, kun näet niissä murtumia.
  4. Käy läpi kaikki letkut ja varmista, että kiristimet ovat kunnolla kiinni. Esimerkiksi moottorin vedenottoletku on saattanut jäädä syksyllä auki, jos jäänestoaine on ajettu sitä kautta koneeseen.
  5. Jos vene nostetaan veteen nostoliinoilla, merkkaa tarralla veneen kylkiin kohdat, joista vene voidaan nostaa rikkomatta esimerkiksi lokin anturia. Tarrat ovat erityisesti tarpeen, kun venettä nostetaan syksyllä ylös.
  6. Jos veneen rungossa on vaurioita, ne pitää ehdottomasti korjata ennen veneen vesillelaskua.
  7. Huolehdi veneen vakuutus kuntoon jo ennen vesillelaskua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

If testasi: akkupalo on vaikea ja vaarallinen sammuttaa – näin lataat kodin laitteita turvallisesti2.6.2021 08:39:19 EEST | Tiedote

Kodin laitteiden latauksesta syttyneet tulipalot ovat yleistyneet merkittävästi. Ilmiöstä huolestunut If tutki paloja polttotesteissä: Nopeasti leviävän ja vaarallisen akkupalon sammutus ei onnistu tyypillisin kotikonstein. Paloja voi ehkäistä lataamalla vain ehjiä laitteita valvotusti. Alkuperältään epäselviä tuotteita ei kannata käyttää. Lue Ifin ohjeet.

Tutkimus: käyttövoima on tehoa ja ympäristöystävällisyyttä tärkeämpi uuden auton valinnassa3.5.2021 10:35:00 EEST | Tiedote

Suomalainen valitsee uuden auton käyttövoiman perusteella. Sen sijaan ympäristöystävällisyyden merkitys valintakriteerinä on laskenut kuluneena vuotena, selviää Ifin tutkimuksesta. Perinteinen bensiini on yhä niukasti suosikkivalinta uuden auton käyttövoimaksi, mutta kevyesti sähköistetyt itselataava hybridi ja kevythybridi ovat jo lähes yhtä haluttuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme