Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus

Virkoamiseen tarvitaan tukitoimia - Koronavirus tainnutti messutoiminnan myös Turussa

Jaa

Korona heitti messu- ja tapahtuma-alan ensimmäisenä tuulettimeen. Nyt haemme ulospääsyä, kuvailee Turun Messukeskus Oy:n toimitusjohtaja Marja Pekkanen.

Kuva: Jere Satamo
Kuva: Jere Satamo

Artukaisten messukentällä pomppivat tällä hetkellä vain peurat ja rusakot, sillä Turun Messukeskuksen vilkas kevätkausi katkesi, muiden messukeskusten toiminnan tavoin, kuin seinään 13.3.2020. Suuret tapahtumat, kuten Piha & Puutarha -messut, Turun Taide- ja Antiikkimessut & Turun Kädentaitomessut sekä Caravan Show, hakevat uusia päivämääriä vielä tälle vuodelle. Jos koronaviruksen asettamat rajoitukset sen sallivat.

Suuri epävarmuus koettelee koko toimialaa. Hallit ja kokoustilat eripuolilla Suomea ovat tyhjillään ja iso osa messuyritysten henkilökunnasta on ollut lomautettuna. Parhaillaan messuyhtiöissä odotetaan valtiovallan päätöksiä tapahtumien jatkosta sekä tukimahdollisuuksista, jos tapahtumia ei voida pitkään aikaan järjestää.

Talousvaikutukset laajat

Suomessa järjestetään vuosittain yli sadat messut. Messuyritysten palkkalistoilla on noin 500 vakituista työntekijää ja lisäksi ala työllistää tuhansia tapahtuma-aikaisia työntekijöitä. Messujen tulo- ja työllisyysvaikutukset heijastuvat suoraan järjestämispaikkakuntien elinkeinoelämään ja työllisyyteen. Vuonna 2018 alan työllisyysvaikutukset olivat yli 6000 henkilötyövuotta. Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan messujen tulovaikutus Suomen elinkeinoelämälle oli 458 miljoonaa euroa, josta suuri osa meni järjestämispaikkakuntien hotelleille, ravintoloille ja kuljetusyrityksille. Samoille aloille, jotka ovat merkittävästä koronasta kärsineet.

Turussakin alan talousvaikutus on noin 17 M€. Turussa koko henkilökunta on kokonaan tai osittain lomautettuna toistaiseksi.

Kehityshankkeet jäissä

Kohtaamiseen perustuvat messutoiminta on kriisissä eikä ratkaisua voi hakea yksin esimerkiksi tapahtumien siirtämisestä virtuaaliseksi:

−Messu- ja tapahtumatoiminta on kokonaisvaltaista elämysbisnestä. Tapahtumien siirtäminen verkkoon onnistuu kyllä, mutta silloin emme puhu enää samanlaisesta elämyksestä ja liiketoiminnasta kuin ennen. Lisäksi merkittävässä roolissa on monissa messuyhtiöissä myös tilojen vuokraus ja tekniset palvelut.

Turun Messukeskuksessa ollaan huolissaan tulevasta ja monia vireillä olleita kehityshankkeita on nyt toistaiseksi jäissä. Rahoitukselle ja tuelle on huutava tarve. Taloudellista tukea alalle tarvitaan kipeästi ja tämän tuen avulla autetaan koko suomalaista elinkeinoa elpymään kun yhteiskunnan toiminta pääsee kriisin jälkeen normalisoitumaan.

−Olemme samassa veneessä monien näytteilleasettajiemme kanssa. Rahaa ei tule mistään, mutta kustannuksia syntyy ja tulevaisuus on vielä epävarma. Nyt odotamme tämän viikon päätöksiä tapahtumien rajoittamisen jatkosta sekä ennen muuta tukitoimista.

Yksi asia on kuitenkin jo varma:

−Olemme saaneet niin paljon viestiä kentältä siitä, että tapahtumia kaivataan ja odotetaan. Tiedämme, että kun hallien ovet on taas turvallista avata, meillä on koolla tyytyväinen kävijäjoukko, Pekkanen uskoo.

Lisätiedot:

Marja Pekkanen
toimitusjohtaja
Turun Messukeskus Oy
puh. 040 545 7766
marja.pekkanen@turunmessukeskus.fi
www.turunmessukeskus.fi

 *****

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n tiedote 21.4.2020

Koronakriisi koettelee rankasti suomalaista messualaa

KOKO TAPAHTUMA-ALA HUOMIOITAVA TUKITOIMISTA PÄÄTETTÄESSÄ

Koronakriisi iskee erityisen rankasti suomalaiseen messualaan. Kaikki messut ja muut messukeskuksissa järjestettävät tapahtumat lopetettiin 13.3.2020. Sen jälkeen hallit ja kokoustilat ovat seisseet tyhjinä ja iso osa messuyritysten henkilökunnasta on lomautettuna. Kiinteät kulut kiinteistöistä kuitenkin juoksevat koko ajan Tulevaisuuden näkymät ovat erittäin epävarmat.

Alan taloudellinen tilanne on nyt todella heikko ja heikkenee koko ajan. Toimiala tarvitsee yhteiskunnan suoraa tukea, jotta ala pääsisi ahdingosta nousemaan. Messuilla on suuri merkitys suomalaiselle elinkeinoelämälle. Sen lisäksi, että eri messuilla esitellään alan viimeisimmät uutuudet, siellä tehdään paljon kauppaa ja merkittäviä yhteistyösopimuksia. Ala on myös merkittävä työllistäjä.

”Ihmisten terveys ja hyvinvointi on ehdottomasti ensi sijalla. Olemme kuitenkin syvästi huolissamme siitä, ovatko Suomen messuyhtiöt vielä toimintakykyisiä kriisin päätyttyä. Kun tehdään päätöksiä tapahtuma-alan tukemisesta, on mielestämme tärkeää, että koko tapahtuma-ala huomioidaan tasapuolisesti. ” sanoo Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n puheenjohtaja Juha Rahko.

Suomessa järjestetään vuosittain yli sadat messut. Messuyritysten palkkalistoilla on noin 500 vakituista työntekijää ja lisäksi ala työllistää useita tuhansia tapahtuma-aikaisia työntekijöitä. Messujen tulo- ja työllisyysvaikutukset heijastuvat suoraan järjestämispaikkakuntien elinkeinoelämään ja työllisyyteen. Vuonna 2018 alan työllisyysvaikutukset olivat yli 6000 henkilötyövuotta. Messujen tulovaikutus Suomen elinkeinoelämälle oli 458 miljoonaa euroa, josta suuri osa meni järjestämispaikkakuntien hotelleille, ravintoloille ja kuljetusyrityksille.

Taloudellista tukea alalle tarvitaan kipeästi ja tämän tuen avulla autetaan koko suomalaista elinkeinoa elpymään, kun yhteiskunnan toiminta pääsee kriisin jälkeen normalisoitumaan.

Tässä yhteydessä olisi myös syytä viimeinkin mahdollistaa työnantajien kulttuuri- ja virikeseteleiden käyttö yleisömessujen sisäänpääsyyn, koska messut täyttävät kaikki verohallinnon edellytykset seteleiden käytölle.

Lisätiedot:

Juha Rahko
puheenjohtaja
Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry
puh. 0500 499964
juha.rahko@paviljonki.fi

Reija Könönen
toiminnanjohtaja
Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry
puh. 050 5604614
reija.kononen@messutsuomessa.fi

Lisätietoa messutoiminnasta Suomessa:

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry kattaa hyvin ammattimaisen messujärjestämisen Suomessa. Jäseniä ovat Suomen Messut Osuuskunta, Tampereen Messut Oy, Turun Messukeskus Oy, Lahden Messut, Jyväskylän Messut Oy, Pohjois-Suomen Messut ry., Pohjanmaan Expo Oy, Suomen Asuntomessut Osuuskunta, Mediapro Messut Oy, Riihimäen Messut Oy ja KPK Events Oy.

www.messutsuomessa.fi

Kuvat

Kuva: Jere Satamo
Kuva: Jere Satamo
Lataa
Kuva: Jere Satamo
Kuva: Jere Satamo
Lataa
Kuva: Jere Satamo
Kuva: Jere Satamo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus
Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus
Messukentänkatu 9-13
20210 Turku

vaihde 02 337 111http://www.turunmessukeskus.fi

Turun Messukeskus Oy on messu- ja näyttelytoimintaa harjoittava palveluyritys, jonka liiketoimintaan kuuluvat messujen ohella tilojen vuokraus erilaisia tapahtumia, kongresseja ja messuja varten sekä näihin liittyvän tekniikan ja osaamisen markkinointi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus

Kesäkuun keskiviikot viihteellä ja heinäkuussa elokuviin. Turun Messukeskuksessa avautuvat ainutlaatuiset drive in -liveshow’t26.5.2020 11:13:15 EESTTiedote

Turun Messukeskuksen pihalle avautuvat kesäkuussa keskiviikkoiset drive in -livenäytökset vaihtuvin kulttuurisin teemoin. Heinäkuussa suvi-iltoja vietetään puolestaan elokuvien parissa, kun paikalle tulee Kinotourin drive in -elokuvateatteri. Koronaviruksen vuoksi järjestämiskieltolistalla ovat edelleen suuret tapahtumat, jonka vuoksi on nyt haettu toisenlaisia tapoja tarjota viihdettä ja kohtaamisia yleisölle – terveysturvallisuus, etäisyydet ja hygienia tiukasti huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme