Virukset ehkä maapallolla ennen soluja

Virukset voivat tartuttaa kaikkia maapallolla eläviä solullisia eliöitä. Virusten joukosta löytyy uusien tekniikoiden avulla seikkoja, jotka järjestävät uudelleen virusten taustaa.
Esimerkiksi tietyt ihmisen, bakteerien ja yksisoluisten, vaativissa oloissa elävien arkkien virusten rakenteet antavat viitteitä yhteisestä alkuperästä. Suomalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että korkeassa suolapitoisuudessa viihtyvän arkin HSTV1-viruksen kuoriproteiini laskostuu samalla tavalla kuin esimerkiksi ihmisen herpesviruksen ja kolibakteerin viruksen.
Samanlaiset rakenteet eri eliökunnan osia tartuttavissa viruksissa merkitsevät, että ensimmäiset virukset saattoivat olla olemassa jo ennen kuin solullisten eliöiden esi-isä erilaistui bakteereiksi, kasveiksi tai eläimiksi.
Viruksilla ei kuitenkaan solullisesta elämästä poiketen ole yhtä ainoaa esivanhempaa.
– Virukset ovat erittäin vanhoja, ja viruslinjoja on useita. Kullakin linjalla näyttäisi olevan sille tyypillinen kuoriproteiinin laskostumistapa, sanoo Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa ja biotieteiden laitoksella työskentelevä tutkija Maija Pietilä.
Lisätietoja:
Maija Pietilä, Biotekniikan instituutti ja biotieteiden laitos, puh. 191 59559
Sarah Butcher, Biotekniikan instituutti, puh. 050 415 5492
Linkit:
Maija K. Pietilä, Pasi Laurinmäki, Daniel A. Russell, Ching-Chung Ko, Deborah Jacobs-Sera, Roger W. Hendrix, Dennis H. Bamford, Sarah J. Butcher. Structure of the archaeal head-tailed virus HSTV-1 completes the HK97-fold story. PNAS Early Edition 3.6.
_____________________
Työssä on hyödynnetty kolmen tutkimusryhmän osaamista. Virusten eristämisestä vastasi akatemiaprofessori Dennis Bamfordin ryhmä Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista ja biotieteiden laitokselta, virusten rakenteiden ratkaisemisesta tutkimusjohtaja Sarah Butcherin ryhmä samoin Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista. Virusten perimää selvitti professori Roger Hendrixin ryhmä Pittsburghin yliopistosta USA:sta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme