Vuoden 2013 LUMA-koulu -kilpailun voittajat on valittu
Suomalaisissa kouluissa toteutetaan monipuolista ja innovatiivista toimintaa lasten ja nuorten innostamiseksi luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian pariin. LUMA-keskus Suomi kannustaa opettajia ja kouluja LUMA-aineiden opetuksen ja opiskelun kehittämiseen, ja Vuoden LUMA-koulu -kilpailussa palkitaan tässä työssä aktiivisia ja ansioituneita oppilaitoksia.
Vuoden 2013 kilpailussa oli kolme sarjaa: varhaiskasvatus ja alakoulu, yläkoulu sekä lukio ja ammatillinen koulutus. Kilpailuun osallistuneiden tuli raportoida koulunsa LUMA-toiminnasta vuonna 2013. Lisäksi raporteissa tuli näkyä kansallisen LUMA-strategian mukaiset vuoden teemat: globaalit ympäristöhaasteet, suomalainen osaaminen, tilastotieteen vuosi 2013 ja toiminnallinen matematiikka. Raati huomioi teemojen ja yksittäisten tapahtumien lisäksi koulun LUMA-toiminnan pitkäjänteisyyden ja vaikuttavuuden koulun ulkopuolella sekä uudet kilpailuun osallistujat.
Innostavaa toimintaa edustivat oppilaita osallistavat toiminnalliset kokonaisuudet ja kilpailuteemojen ympärille rakennetut tempaukset ja projektit. Palkituissa kouluissa esimerkiksi tutkittiin vedenpuhdistusta oppilaiden itsensä suunnittelemalla laitteistolla, kisattiin suullisissa matematiikkaolympialaisissa ja havainnollistettiin öljyonnettomuuksia pienessä mittakaavassa.
Vuoden 2013 LUMA-koulu -kilpailun voittajat:
Varhaiskasvatus ja alakoulu -sarja: Päiväkoti Metsäpolku, Taipalsaari
Yläkoulu-sarja: Viikin normaalikoulu, Helsinki
Lukio ja ammatillinen koulutus -sarja: Kokkolan ammattiopisto, Kokkola
Kukin voittaja saa kunniakirjan lisäksi 500 euron stipendin, jonka tarjoavat Kemianteollisuus ry., Teknologiateollisuus ry. ja Metsäteollisuus ry.
Kilpailun järjesti Helsingin yliopiston LUMA-keskus, joka on osa valtakunnallista sateenvarjo-organisaatiota LUMA-keskus Suomea (http://www.luma.fi/keskus/). Tästä vuodesta alkaen LUMA-koulu -palkinto on osa LUMA-keskus Suomen myöntämiä Vuoden LUMA-toimija -tunnustuspalkintoja.
LUMA-keskus Suomen tehtävänä on edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta varhaiskasvatuksesta yliopistoon, tukea elinikäistä oppimista ja innostaa näiden oppiaineiden pariin.
Lisätietoja antavat keskuksen koordinaattori Lauri Vihma, 050 319 9281, ja Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen johtaja, professori Maija Aksela, 050 514 1450.
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme