Vuoden 2014 palkitut LUMA-toimijat ja uusi Jippo-virtuaalikerho lapsille
Valtakunnallisilla LUMA-päivillä Vantaalla 5.11.2014 palkittiin kymmenen ansioitunutta LUMA-toimijaa, jotka ovat toimineet innostavasti ja esimerkillisesti LUMA-aineiden opetuksen kehittämisessä tai popularisoinnissa.
Palkittujen joukossa on mm. eri kouluasteiden LUMA-aineiden opettajia, tiedekasvattajia ja vaikuttajia eri puolilta Suomea. He toimivat aktiivisesti lasten ja nuorten innostamisessa luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian pariin sekä oman koulun tai alueen toiminnan kehittämisessä. Monet palkituista osallistuvat avointen sähköisten oppimateriaalien tekemiseen, luovat uusia oppimisympäristöjä ja -tapoja ja ylläpitävät omaa innostustaan mm. kouluttautumisen ja kansainvälisen toiminnan kautta. Kunniakirjalla ja 500 euron stipendillä palkitut toimijat valittiin yleisön lukuisten ehdotusten joukosta.
Vuoden 2014 LUMA-toimijat ovat:
Outi Airaksinen, Rantakylän yhtenäiskoulu, Mikkeli
Maija Flinkman, Olarin koulu ja lukio, Espoo
Pirjo Hellemaa, Helsingin yliopiston maantieteen laitos ja opettajankoulutuslaitos, Helsinki
Rita Keskitalo, Perniön yhteiskoulu, Salo
Marjaana Myllylä, Riihenmäen koulu, Mäntsälä
Pekka Peura, Martinlaakson lukio, Vantaa
Margetta Sarkkinen, Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus, Kokkola
Liisa Tenhunen-Ruotsalainen, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT ry, Helsinki
Lasse Vanhanen, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu, Helsinki
Työryhmä Ville Nivalainen ja Vesa Tenhunen, Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus, Joensuu
Vuoden LUMA-toimija -tunnustuspalkinnot myöntää vuosittain LUMA-keskus Suomi (http://www.luma.fi/keskus).
Oivaltamisen ja onnistumisen iloa Jippo-virtuaalikerhossa!
Valtakunnallisilla LUMA-päivillä julkaistiin myös uusi maksuton Jippo-virtuaalikerhokonsepti, joka tarjoaa 3‒10-vuotiaille suomenkielisille lapsille mahdollisuuden osallistua tiede- ja teknologiakerhotoimintaan maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Virtuaalikerho toimii osana suosittua Jippo-verkkolehteä (http://www.ejippo.fi/). Kerhotehtäviä voi tehdä kotona yhdessä sisarusten, kavereiden, huoltajien tai isovanhempien kanssa. Kerholaiset voivat myös tehdä pieniä videoita tutkimuksistaan ja jakaa niitä muille kerhossa.
Jippo- virtuaalikerhoissa opitaan innostavasti tärkeitä tutkimisen taitoja: havainnointia, tulkintaa ja johtopäätösten tekemistä, tutkimista sekä raportointia. Lähtökohtana ovat arkielämän ilmiöihin pohjautuvat kerhosisällöt, jotka tukevat lasten luontaista taipumusta esittää kysymyksiä, kokeilla ja ihmetellä ympäristöään.
"Pienet lapset oppivat toiminnan ja leikin kautta. Osallistava kasvatusote on keskiössä pienten lasten tiedekasvatuksessa. Pääosassa on tekemällä oppiminen: lapset pääsevät itse testaamaan ja kokeilemaan!", sanoo Jippo-virtuaalikerhotoiminnan koordinaattori Jenni Vartiainen Helsingin yliopiston LUMA-keskuksesta (osa LUMA-keskus Suomea).
Maksuttomissa ja verkossa avoimesti saatavilla olevissa Jippo-virtuaalikerhoissa lapsille pyritään tarjoamaan kannustavia kokemuksia sekä positiivisia elämyksiä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian ilmiöistä. Toiminta alkaa pilottikerholla syksyllä 2014 ja varsinainen virtuaalikerho helmikuussa 2015.
Jippo-virtuaalikerhot: http://www.ejippo.fi/videot/
LUMA-keskus Suomen tehtävänä on edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta varhaiskasvatuksesta yliopistoon, tukea elinikäistä oppimista ja innostaa lapsia ja nuoria LUMA-aineiden pariin.
Lisätietoja vuoden LUMA-toimijoista antavat LUMA-keskus Suomen johtaja, professori Maija Aksela, 02941 50516, ja koordinaattori Lauri Vihma, 02941 50659. Lisätietoa Jippo-virtuaalikerhoista antaa projektikoordinaattori Jenni Vartiainen, 040 760 8346
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Pollari
Viestintäkoordinaattori
LUMA-keskus Suomi
maija.pollari@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme