Helsingin yliopisto

Vuorovaikutuksessa olevat aivot tahdistuvat ilman fyysistä läsnäoloa

Jaa
Helsingin yliopiston tutkijat osoittivat, että samaa verkkopeliä pelaavien aivot tahdistuvat ilman fyysistä läsnäoloa.

Verkkopelaamisesta ja muunlaisesta verkossa tapahtuvasta sosiaalisesta kanssakäymisestä on pandemian aikana tullut entistä suositumpaa. Etätyöskentelyn lisääntyminen ja panostukset sosiaaliseen teknologiaan tekevät tämän kehityssuunnan jatkumisesta todennäköistä.

Tutkimusten mukaan ihmisten aivot aktivoituvat sosiaalisen kanssakäymisen aikana keskenään samalla tavoin ja yhtä aikaa. Tällainen aivojen välinen hermostollinen tahdistuminen on yhdistetty empatiaan ja yhteistyöhön tilanteissa, joissa ihmiset kohtaavat toisensa kasvokkain. Sen roolia verkossa ja etänä tapahtuvassa vuorovaikutuksessa ei kuitenkaan tunneta.

Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin aivoaaltojen tahdistumista tutkittavien muodostamien parien pelatessa peliä, jossa he ohjasivat kilpa-autoa yhdessä. Tutkittavat erotettiin fyysisesti toisistaan kahteen äänieristettyyn huoneeseen. Tutkimuksessa selvitettiin aivojen tahdistumisen yhteyttä pelissä tapahtuvaan vuorovaikutukseen ja pelisuoritukseen.

Tulosten perusteella aivojen välistä tahdistumista tapahtuu yhteistyöhön perustuvan verkkopelaamisen aikana. Lisäksi havaittiin, että alfa- ja gammataajuuksien lisääntynyt samatahtisuus liittyy parempaan pelisuoritukseen. Pelisuorituksen ja gamma-aaltojen tahdistumisen välinen yhteys voitiin havaita jatkuvana ilmiönä.

– Pystyimme osoittamaan, että aivojen tilat voivat tahdistua ilman toisen henkilön läsnäoloa. Jatkossa voidaan tutkia tarkemmin tämän sosiaalisen aivomekanismin roolia verkossa tapahtuvassa vuorovaikutuksessa, sanoo väitöskirjatutkija Valtteri Wikström.

Kohti parempaa vuorovaikutusta verkossa

Sosiaaliset aivomme ovat kehittyneet kasvokkaisessa kanssakäymisessä, ja lisääntynyt ruutuaika onkin aiheuttanut huolta etenkin vanhemmille, opettajille ja lainsäätäjille.

– Jos pystymme luomaan interaktiivisia digitaalisia kokemuksia, jotka käynnistävät empatiaan liittyviä perustavanlaatuisia mekanismeja, voimme edistää sosiaalisia suhteita, hyvinvointia ja tuottavuutta verkossa, toteaa projektipäällikkö Katri Saarikivi.

Wikströmin mukaan fysiologisen tahdistumisen ja yhteistyöhön perustuvan suorituksen mittaaminen ovat mahdollisia tapoja arvioida sosiaalisen kanssakäymisen laatua. Käyttöliittymien kehitystä voidaan viedä myönteiseen suuntaan ottamalla selvää, mitkä niiden osatekijät lisäävät ihmisten välistä ymmärrystä ja yhtenäisyyttä.

– Tutkimus osoittaa, että aivojen välistä tahdistumista tapahtuu myös yhteistoiminnallisen verkkopelaamisen yhteydessä ja että sitä voidaan mitata luotettavasti. Tahdistumista ja empatiaa lisäävien pelielementtien kehittäminen voi vaikuttaa positiivisesti myös pelien ulkopuolella, Wikström lisää.

Alkuperäinen artikkeli: Valtteri Wikström, Katri Saarikivi, Mari Falcon, Tommi Makkonen, Silja Martikainen, Vesa Putkinen, Benjamin Ultan Cowley, and Mari Tervaniemi: Inter-brain synchronization occurs without physical co-presence during cooperative online gaming. Neuropsychologia, Volume 174, 2022, 108316, ISSN 0028-3932. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtteri Wikström, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto, valtteri.wikstrom@helsinki.fi, puhelin 050 470 4831

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye