Vuotovahingon aiheuttaa keittiössä useimmiten astianpesukone – hintalappu yleensä 4 000–5 000 euroa
Keittiö on kodin sydän ja siellä on viimeisten kahden vuoden aikana vietetty aikaa aiempaa enemmän. Nyt koronarajoitusten poistuessa ja työpaikkojen luopuessa etätyösuosituksista liikumme taas enemmän kodin ulkopuolella.

Keittiön turvallisuusohjeet, jotka kaksi vuotta sitten olivat ehkä itsestään selviä, ovat nyt saattaneet päästä unohtumaan ja ne on syytä palauttaa mieleen. Moni ohjeista liittyy juuri siihen, että keittiökoneita tulee käyttää valvotusti eli vain silloin, kun joku on paikalla.
Ifin vahinkotilastoista selviää, että keittiössä sattuvista vuotovahingoista suurin osa johtuu astianpesukoneista. Vahingon keskikorvaus on noin 4 000–5 000 euroa.
– Korvaus muodostuu yleensä vahingon selvityksestä eli kosteuskartoituksesta, purkutöistä, kuivauksesta ja jälleenrakennustöistä. Vahinko on yleensä sitä pienempi mitä aiemmin se huomataan, kommentoi omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.
Joka viides astianpesukone kaipaa huomiota
Astianpesukoneiden asennuksessa ja huollossa on usein parannettavaa. Ifin yhteistyökumppani Anticimexin asiantuntijat ovat vierailleet suomalaiskodeissa jo 25 000 kertaa Kunnon koti -palvelun* tiimoilta antamassa kunnossapito- ja turvallisuusvinkkejä.
– Joka viidennestä astianpesukoneesta löytyy jotain, jonka kehotamme omistajaa korjaamaan tai huomioimaan, kertoo Anticimexin talopalveluiden aluepäällikkö Riku Lehtonen.
Tiskikoneiden vuotovahinko syntyy yleisimmin poistoputkesta. Se on syytä tarkistaa tasaisin väliajoin ja vaihtaa, jos vuotoja havaitaan. Vuotokaukalo astianpesukoneen alla on tärkeä, sillä se tuo vuotovahingon nopeammin näkyviin. Niitä löytyy nykyään useammista kodeista kuin aiemmin. 2017–2019 tehdyissä Kunnon koti -tarkastuksissa peräti 19 prosentissa vuotokaukalo puuttui, viimeisen kahden vuoden aikana enää 13 prosentissa.
Lue lisää vuotovahingoista.
Uuni ja liesi ovat yleisimmät tulipalojen aiheuttajat
Ifin tilastojen mukaan ruoanlaitto on yleisin syy kodin tulipaloihin. Silloin tällöin ne johtavat peräti totaalipaloihin, jolloin koko koti tuhoutuu.
- Palot aiheutuvat yleensä siitä, että jää jotain ruokaa liedelle tai uuniin tai että lähellä on jotain palavaa materiaalia, Utunen kertoo.
Lehtonen puolestaan muistuttaa liesituulettimen suodattimen puhdistamisen tärkeydestä.
- Suodatin on hyvä pestä kerran kuussa, ettei sinne pääse kertymään likaa, joka puolestaan voi syttyä palamaan, Lehtonen sanoo.
Pidä keittiösi turvallisena – muista nämä:
- Käytä koneita vain, kun olet paikalla. Muista myös sulkea astianpesukoneen hana, kun sitä ei käytetä.
- Hanki keittiöön sammutusvälineitä. Sammutuspeite on hyvä olla käden ulottuvilla.
- Puhdista uuni säännöllisesti. Varmista, ettei lieden lähellä ole helposti syttyviä tavaroita.
- Puhdista liesituulettimen suodatin kerran kuussa.
- Imuroi jääkaapin alta ja takaa säännöllisesti ainakin kerran vuodessa.
*Ifin laajoihin omakotitalojen kotivakuutuksiin kuuluu ilmainen Kunnon koti -palvelu. Ifin yhteistyökumppani Anticimex auttaa omakotitaloasujia pitämään kodistaan huolta ja kiinnittämään huomiota turvallisuusasioihin. Palvelu on ollut käytössä vuodesta 2017 ja Ifin asiakkaat ovat käyttäneet sitä jo yli 25 000 kertaa.
Lue lisää Kunnon koti -palvelusta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Utunenomaisuusvakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 425 8364laura.utunen@if.fiHenna NikkariViestinnän asiantuntija
Puh:010 514 1245henna.nikkari@if.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Kovaa ajavat autot huolestuttavat koulunsa aloittavia lapsia – vanhemmat kokevat pitkät koulumatkat vaarallisiksi9.8.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Jopa kolmasosa lapsista kertoo pelkäävänsä koulumatkoilla kovaa ajavia autoja. If teetti kyselyn tänä kesänä sekä vuonna 2016 ja tulos oli molemmissa sama. Kyselytutkimuksista selvisi myös, että lasten kännykänkäyttö on kuudessa vuodessa yli tuplaantunut.
If jatkoi vahvaa kasvua haastavista olosuhteista huolimatta3.8.2022 09:39:27 EEST | Tiedote
”Ifin bruttomaksutulo kasvoi 8,4 prosenttia toisella kvartaalilla. Meille kevät ja kesä toivat mukanaan vaihtelevan markkinatilanteen, pandemian jälkeisen ”uuden normaalin” sekä kasvaneen tarpeen vakuutuksille”, kommentoi Ifin toimitusjohtaja Morten Thorsrud yhtiön vuoden 2022 toisen neljänneksen tulosta.
Millainen on hyvä kotilatauspiste ja uskaltaako kesämökillä ladata? Näin lataat sähköautosi turvallisesti12.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Sähköautojen yleistyessä myös latauspisteiden tarve kasvaa. Yhä useamman taloyhtiön ja omakotitalon pihassa komeilee oma latauspiste. Reissussa lataaminen hoituu yleisillä latauspaikoilla, mutta myös kaverin mökillä tilapäinen lataaminen voi onnistua, kunhan sähköverkko ja pistokkeet ovat hyvässä kunnossa. Tärkeimmät turvallisen lataamisen säännöt pätevät latasit sähköautoasi missä tahansa.
If tutki: Heinäkuinen lauantai on matkapuhelimelle kohtalokas – pidä huolta puhelimesta kesäfestareilla4.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Heinäkuussa matkapuhelimia särkyy ja varastetaan selvästi muita kuukausia enemmän. Parin viime vuoden aikana varkausvahinkoja on tapahtunut alle puolet aiempiin vuosiin verrattuna, mutta alkuvuonna varkaudet ovat jälleen lisääntyneet. Isojen festivaalien ja muiden yleisötapahtumien palatessa rytinällä kesäkalentereihin on syytä olla puhelimen kanssa tarkkana.
If tutki: Palovaroitin reagoi hitaasti ulkona syttyvään paloon – If testasi terassipaloja28.6.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Terassilta ja parvekkeilta alkaneet palot aiheuttavat keskimäärin suurempia palovahinkoja kuin muut kodissa tapahtuvat palot, selviää Ifin vahinkotilastoista. Keskimääräinen korvaus terassipalosta on yli 20 000 euroa. Katso myös video Ifin palotesteistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme