Lapsettomien yhdistys Simpukka ryLapsettomien yhdistys Simpukka ry

Yhdenvertaisten lahjasoluhoitojen aloittaminen vaatii lahjoituksia sukusolupankkeihin

Jaa

Hedelmöityshoidot lahjoitettujen sukusolujen avulla käynnistyvät yliopistosairaaloissa. Lapsettomuuden hoidosta vastaavat klinikat kaipaavat nyt lahjoituksia sukusolupankkeihinsa.

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Ensimmäiset yliopistosairaalat ovat aloittaneet hedelmöityshoidot lahjoitetuilla sukusoluilla. Lahjasoluhoitoja tarjotaan yhdenvertaisesti niin nais-miespareille, naispareille kuin itsellisille naisille. Lahjasoluhoitoihin hakeutuvan taustalla on kokemus siitä, että oma toive lapsen saamisesta ei toteudu. Lahjasoluhoitoihin tarvitaan lahjoitettuja sukusoluja, sekä siittiöitä että munasoluja. Sairaanhoitopiirit ovat käynnistämässä omien sukusolupankkiensa toiminnan.

Yliopistosairaaloista TAYS ja HUS ottavat jo lähetteitä vastaan. TYKS aloittaa lahjasiittiöhoidot ensi vuonna. OYS ja KYS käynnistävät toimintaansa ensi vuoden aikana, kun luvat sukusolupankin toimintaan ovat kunnossa. Lahjasoluhoitoja koskee normaali hoitotakuu, mutta jos julkisten klinikoiden sukusolupankeissa ei ole riittävästi lahjoitettuja soluja, hoitotakuu ei voi toteutua. Lahjoitetuista sukusoluista on kova pula ja tästä johtuen niitä tarvitsevat joutuvat odottamaan pitkään, jotta hoidot voidaan aloittaa. Lahjoitettujen sukusolujen avulla voidaan mahdollistaa lasta toivovan pariskunnan tai itsellisen naisen toive lapsesta. 

Sukusoluja voi lahjoittaa perusterve aikuinen

Munasoluja voi lahjoittaa perusterve 20–35-vuotias nainen, jolla ei ole merkittävää ylipainoa. Siittiöiden lahjoittajaksi kelpaa perusterve 20–45-vuotias mies. Solujen lahjoittajat eivät saa tupakoida, eikä suvuissa saa esiintyä perinnöllisiä sairauksia. Sukusolujen lahjoittamisen motiivina on halua auttaa. Sukusolujen lahjoituksesta maksetaan hedelmöityshoitolain mukainen korvaus aiheutuneista kuluista ja ansionmenetyksestä. 

Lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietää sukusolujen lahjoittajan henkilöllisyys. Sukusolujen lahjoittajalla ei ole mitään juridisia velvollisuuksia tai oikeuksia lahjasoluista syntyvää lasta kohtaan. Yhden lahjoittajan sukusoluista saa lain mukaan syntyä lapsia korkeintaan viiteen perheeseen. 

Yliopistollisen sairaalan sukusolupankkiin lahjoitettuja sukusoluja käytetään julkisen terveydenhuollon hoidossa olevien potilaiden hedelmöityshoidoissa. Julkisia lapsettomuushoitoja voivat saada Suomessa kotipaikkaoikeuden omaavat henkilöt, jotka täyttävät hoitoon pääsyn kriteerit

Lahjasoluhoidot voivat mahdollistaa monelle lasta toivovalle unelman omasta lapsesta, kuten eräs lahjasolujen avulla vanhemmaksi tullut on todennut: “Olen oppinut, että kaikki ei ole elämässä itsestäänselvää. Lahjasoluhoitojen avulla tunnen saaneeni ainutlaatuiset lapset.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Johanna Repo, toiminnanjohtaja, johanna.repo@simpukka.info, 040 480 8676
Piia Savio, hankevastaava Helminauha-hanke, piia.savio@simpukka.info, 045 7873 5433
Sateenkaariperheet ry
Juha Jämsä, toiminnanjohtaja, juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi, 044 997 1956

Etsitkö haastateltavaa? Ota yhteyttä: jenni.huhtala@simpukka.info, hankesuunnittelija, Helminauha-hanke

Kuvat

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kalevantie 7 C
33100 TAMPERE

+358 400 844 823http://www.simpukka.info/

Simpukka on kaikkien tahatonta lapsettomuutta kokevien ja heidän läheistensä yhdistys. Simpukan tavoitteena on, että tahattomasti lapsettomat voivat yhteiskunnassa hyvin.

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Simpukka ry: Psykososiaalisen tuen on oltava osa lapsettomuushoitoja25.4.2022 11:58:02 EEST | Tiedote

Simpukka ry:n kyselyn mukaan lapsettomuushoidoissa käyneistä 77 prosenttia ei ole saanut riittävästi psykososiaalista tukea. Tahaton lapsettomuus ja lapsettomuushoidot kuormittavat kehoa ja mieltä. Tahaton lapsettomuus on yksi aikuiselämän suurimmista kriiseistä. Kokemuksesta selviämisessä psykososiaalinen tuki on ensiarvoisen tärkeää. Tahattoman lapsettomuuden kampanjaviikko Simpukka-viikko 2.–8.5.2022 muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvää.

Simpukan Helmi -tunnustus myönnettiin keskenmenotietoisuustyöstä Pauliina Orrensuolle8.5.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden 2021 Simpukan Helmi -tunnustus on myönnetty Pauliina Orrensuolle. Hän on tuonut aktiivisesti esiin keskenmenojen hoidon epäkohtia ja vaikuttanut samalla keskenmenoja kokeneisiin, ammattilaisiin ja suureen yleisöön. Simpukka myöntää Simpukan Helmi -tunnustuksen henkilölle tai taholle, joka on edistänyt tahatonta lapsettomuutta kokeneiden hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme