Yhdessä potilaan parhaaksi - Helsingin yliopiston ja HUSin yhteistyö on huippututkimusta ja vaikuttavaa hoitoa
Tiivistä yhteistyötään kuvatakseen Helsingin yliopisto ja HUS ottavat käyttöön yhteisen tunnuksen. Tunnus esiintyy jatkossa toimijoiden yhteisten tutkimusten ja hankkeiden yhteydessä.
Helsingin yliopiston ja yliopistollisen sairaalan yhteistyöllä on pitkä historia, joka ulottuu 1800-luvun alkupuolelle. Nykymuodossaan yhteistyö on strategista kumppanuutta, joka on kiinteä osa molempien organisaatioiden ja niissä työskentelevien asiantuntijoiden arkea.
– Yliopiston ja yliopistosairaalan pitkän yhteistyön ytimessä on lääketiede, mutta tänä päivänä yhteistyötä tehdään myös monitieteisesti, mistä esimerkkinä uusi sosiaali- ja terveystutkimuksen ja -johtamisen maisteriohjelmamme, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.
– Yhteinen tunnus korostaa tiiviin yhteistyömme sisältöä. Haluamme tehdä tätä yliopiston ja HUSin henkilöstölle itsestään selvää, yhteiskunnallisesti merkittävää yhteistyötä entistä näkyvämmäksi, sanoo HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen.
Tutkimukseen perustuvaa hoitoa
Lääketiede kehittyy nopeasti. Lääketieteellinen tutkimus on edellytys laadukkaalle terveydenhoidolle. Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: hoitoa arvioidaan ja kehitetään tieteelliseen tutkimusnäyttöön perustuen koko ajan.
– Suomalainen lääketieteellinen tutkimus ja hoito ovat jo nyt kansainvälistä kärkeä, mutta jatkamme sitoutunutta kehitystyötämme. Yliopisto ja yliopistollinen sairaala ylläpitävät ja parantavat hoidon laatua ja vaikuttavuutta erityisosaamisensa ja kehittämistoimintansa avulla kaikkien suomalaisten hyväksi, sanoo lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonen.
Huippuammattilaisia koulutetaan yhdessä
HUS ja Helsingin yliopisto kouluttavat terveydenhuollon ammattilaisten uusia sukupolvia yhdessä. Helsingin yliopistossa ja HUSissa annetaan opetusta 50:llä eri lääketieteen erikoisalalla.
Lääketieteen tutkimuksen ja opetuksen kiinteää yhteyttä varmistetaan jaetuilla palvelussuhteilla eli niin sanotuilla kaksoisviroilla. Professorit ja dosentit tutkivat, opettavat ja kehittävät opetusta yliopistossa ja työskentelevät yliopistollisessa sairaalassa lääkäreinä tai hallinnollisissa tehtävissä vastaamassa sairaalan yksiköiden toiminnasta ja kehittämisestä.
– Tätä ainutlaatuista yhteyttä yliopistollisen sairaalan ja yliopiston välillä on tärkeää ylläpitää ja edistää tulevaisuudessakin. Sen avulla varmistamme, että potilastyötä tekevät huippuammattilaiset, Tuominen painottaa.
Suomalaisen terveydenhuollon puolesta
Yhdessä Helsingin yliopisto ja HUS muodostavat Suomen erikoistuneimman ja koulutustarjonnaltaan laajimman lääketieteellisen yksikön. Yhteistyöllä kehitetään sairauksien hoitoa, tuotetaan mm. rokotteiden valmistamiseen tarvittavaa tietoa ja löydetään ratkaisuja ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi.
– Kytkös yliopistojen ja yliopistosairaaloiden välillä on tärkeää säilyttää jatkossakin. Tänään tehty tutkimus ja opetus ovat huomisen parempaa hoitoa ja terveyttä, muistuttaa Risto Renkonen.
Lisätietoja
Risto Renkonen
dekaani, glykobiologian professori, Helsingin yliopisto
kliinisen mikrobiologian ylilääkäri, HUS Helsingin yliopistollinen sairaala
puh. 02941 25110
risto.renkonen@helsinki.fi
Juha Tuominen
toimitusjohtaja, HUS
Yhteydenotot toimitusjohtajan assistentin kautta, Kaarina Heikinheimo: puh. 09 471 71201, kaarina.heikinheimo@hus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ystävällisin terveisin
Anu Koivusipilä
viestinnän asiantuntija
Helsingin yliopisto, Meilahden kampus
p. 050 472 5881
anu.koivusipila@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme