Terveysteknologia ry

Yhdysvallat on edelleen suosituin vientikohde terveysteknologiayrityksille – Suomi on monelle vaikein markkina

Jaa
Terveysteknologiayritysten tuotevienti Yhdysvaltoihin on palannut koronaa edeltävälle tasolle. Viennin arvo Yhdysvaltoihin oli 872 miljoonaa euroa vuonna 2022. Kasvua vuodesta 2021 oli 19 prosenttia. Yhdysvaltojen osuus kokonaisviennistä oli 32 prosenttia.

Mitä suurempi yritys, sen suurempi osuus tuotannosta menee vientiin, kertoo Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen. ”Yrityksille kotimarkkina on referenssimarkkina vientiä varten. Innovaatiomyönteinen markkina tukee vientiä ja siten koko Suomen hyvinvointia.”

Uusilla hyvinvointialueilla on mahdollisuus saada toimintaansa tehostavia ratkaisuja käyttöönsä. Hassinen valittelee, ettei kauppa käy. ”Osalle sanotaan, että aika ja raha menevät nyt hallinnon pystyttämiseen ja henkilöstömitoituksen takia palkkoihin. Osa sanoo, että hankinnat rajataan niin tiukasti, etteivät uudet ratkaisut sovi fokukseen.”

Muutkin kuin suuret yritykset tähtäävätkin nyt maailmalle. Esimerkiksi pienet yritykset pyrkivät ensin Yhdysvaltojen markkinoille johtuen kevyemmästä ja nopeammasta viranomaiskäsittelystä (Food and Drug Administration FDA) verrattuna Euroopan rekisteröintiprosessiin (Medical Device Regulation MDR ja in vitro Diagnostic Medical Device Regulation IVDR), jota hidastaa muun muassa ilmoitettujen laitosten vähyys.

Osalle yrityksistä Euroopasta löytyy hyviä kohdemaita. Suosituimpia vuonna 2022 olivat Saksa (190 miljoona euroa), Ranska (109 miljoonaa euroa) ja Iso-Britannia (108 miljoonaa euroa). Kokonaisuudessaan Eurooppaan viedään enemmän kuin Yhdysvaltoihin (1 043 miljoonaa euroa).

Kiina on edelleen Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi tärkein kohdemaa. Tuoteviennin arvo oli 214 miljoonaa euroa, kasvua edellisvuodesta 24 prosenttia.

Terveysteknologian tuotevienti oli 2,7 miljardia euroa vuonna 2022. Kasvua edellisvuodesta oli 6 %. Tuonti oli 1,5 miljardia euroa, jolloin viennin ylijäämä oli 1,2 miljardia euroa. ”Parinkymmenen vuoden aikana viennin ylijäämää on kertynyt yli 16 miljardia euroa”, kertoo Hassinen ylpeänä. ”Olisi hienoa, jos suomalaisetkin pääsisivät hyötymään ratkaisuista.”

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Saara Hassinen
Terveysteknologia ry – Healthtech Finland,
puh. 040 531 1661
saara.hassinen@teknologiateollisuus.fi

Yhdistyksen kirjaamat kasvun menestystekijät löytyvät vaalisivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saara Hassinen
Toimitusjohtaja
Terveysteknologia ry
+358 40 531 1661
saara.hassinen@teknologiateollisuus.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveysteknologia ry
Terveysteknologia ryTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveysteknologia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme