Hämeen ELY-keskus

Yhteenveto Teuron- ja Puujoen vesistön käyttäjille suunnatusta nettikyselystä

Jaa
Syksyllä 2022 toteutettiin kysely Teuron- ja Puujoen vesistön käyttäjille. Kyselyssä selvitettiin vesistöalueen käyttäjien kokemuksia ja näkemyksiä Pääjärven, Teuronjoen ja Puujoen vesistöalueen tilasta ja vedenkorkeuksista.
Varunteenkoski alapuoli, Puujoki keväällä 2022. Kuvaaja Kari Ranta-aho.
Varunteenkoski alapuoli, Puujoki keväällä 2022. Kuvaaja Kari Ranta-aho.

Kysely Teuron- ja Puujoen vesistön käyttäjille toteutettiin nettikyselynä 13.9–16.10.2022. Vastauksia saatiin yhteensä 165, joista 65 koski Hollolaa, noin 30 Hämeenlinnaa, Hausjärveä ja Kärkölää kutakin, sekä alle kymmenen Janakkalaa ja Riihimäkeä.

Vastaajista vakituisia asukkaita ja vapaa-ajan asukkaita oli kumpiakin noin puolet. Vapaa-ajan kalastukseen ja veneilyyn tai melomiseen vesistöä käytti vastaajista noin 30 prosenttia. Noin 20 prosenttia vastaajista oli vesistöalueen virkistyskäyttäjiä. Osakaskunnan osakkaita, vesialueen omistajia ja maa- ja metsätalousyrittäjiä oli kutakin noin 15 prosenttia. Yli puolilla vastaajista oli kokemusta alueesta yli 30 vuoden ajalta ja vain noin 15 prosentilla alle kymmenen vuoden ajalta.

Vähintään melko tyytyväisiä vesistön nykyiseen tilaan kokonaisuutena oli lähes puolet vastaajista, ja reilu puolet vähintään melko tyytymättömiä. Erittäin tyytymättömiä vastaajista oli 17 prosenttia.

Vedenkorkeuden vaihtelu haittojen aiheuttajana

Vesistön käyttöä häiritsevistä haitoista eniten koettuja olivat rannan mataluus ja karikot, runsas vesikasvillisuus sekä heikentynyt vedenlaatu, jotka olivat aiheuttaneet kohtalaista tai suurta haittaa noin 45 prosentille vastaajista. Leväkukinnat ja saaliskaloihin liittyvät haitat olivat aiheuttaneet kohtalaista tai suurta haittaa 25–30 prosentille. Haittoja käsittelevissä vapaissa vastauksissa mainittiin sekä tulvat, vedenpinnan mataluus, että vedenkorkeuden vaihtelu.

Kun kysyttiin, minkälaista haittaa vedenkorkeuden vaihtelut olivat aiheuttaneet, useimmin mainittuja haittoja olivat mataluuden aiheuttamat rajoitukset uinnille, veneilylle ja kalastukselle. Keväisin vesi oli jokien varrella tulvinut pelloille ja pihoille, mikä oli aiheuttanut haittaa viljelylle ja kastellut rakennuksiakin. Jäät ja kevättulvat olivat myös aiheuttaneet vahinkoja laitureille. Varsinainen kuivuus oli johtanut kaivojen kuivumiseen. Kuiviin kausiin ja tulviin oli kyselyyn vastanneista varautunut 21 prosenttia.

Vesistöalueen tulevaisuus

Ilmastonmuutoksen aiheuttama muutos oli selvimmin havaittu pidentyneinä sateettomina jaksoina ja helteinä sekä kesän mittaan alemmas laskevina vedenkorkeuksina. Molemmissa selvän muutoksen oli havainnut yli puolet vastaajista. Selvää tai vähäistä muutosta yli 70 prosenttia oli havainnut talvien aiempaa leudommissa säissä. Lumen kertymisessä ja sulamisen ajankohdassa sekä rankkasateiden yleisyydessä ja voimakkuudessa sekä syys- ja talvimyrskyjen yleisyydessä selvää tai vähäistä muutosta oli havainnut yli 40 prosenttia.

Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että kesä–elokuussa Pääjärven vedenkorkeuden vaihtelun pitäisi olla mahdollisimman pientä. Vastausvaihtoehdoista ne, joissa vaihtelu oli pienin (20 cm) oli yhteensä 63 prosentin mielestä paras vaihtoehto hyväksi tavoitteeksi. Lisäksi 7 prosenttia vastaajista vastasi omalla vaihtoehdolla, jossa vaihtelu oli 20 senttimetriä tai vähemmän. Suosituimman vaihteluvälin 10290...10310 (N60) valitsi 40 prosenttia vastaajista.

Kuva: Vastaajien näkemys sopivasta tavoitteesta kesän vedenkorkeuksien vaihteluvälistä PääjärvelläKuva: Vastaajien näkemys sopivasta tavoitteesta kesän vedenkorkeuksien vaihteluvälistä Pääjärvellä.

Kysymykseen siitä, miten tulviin ja kuiviin jaksoihin tulisi säännöstelyssä varautua, saaduissa vastauksissa mikään yksittäinen ratkaisu ei korostunut ennakoinnin peräänkuuluttamista lukuun ottamatta. Vastauksissa toivottiin, että talvella Pääjärvestä juoksutettaisiin reilusti vettä, jotta keväällä juoksutusta ei tarvitsisi tehdä niin paljon. Toisaalta kevään juoksutusten toivottiin kasvavan, jotta järvellä ei tulvisi.

Kyselyssä esitettiin kolme säännöstelykäytäntöä, joihin vastaajat kertoivat, kuinka samaa mieltä niiden kanssa olivat. Noin 70 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä sen kanssa, että järven vedenpinnan lasku tulee talvella toteuttaa joustavasti lumitilanteen kehittymistä seuraten, vaikka se voisi joinakin keväinä lisätä tulvariskiä. Noin 55 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä, että kesällä vedenkorkeuden laskua tulee hillitä juoksutuksia rajoittamalla, vaikka se voisi pienentää Teuronjoen virtaamia ja heikentää sen veden laatua. Sen suhteen, tulisiko keväällä vedenpinnan nousta mahdollisimman nopeasti, kun se voisi joinakin vuosina aiheuttaa tulvaongelmia alaville rannoille, vastaajat jakautuivat tasaisesti.

Tiedottaminen on avainasemassa vesistön käyttäjien tyytyväisyydessä

Vastaajista valtaosa oli sitä mieltä, että alueen säännöstelyistä ja vedenkorkeuksista ei tiedoteta tarpeeksi. Vastaajat toivoivat sosiaalista mediaa, paikallislehtiä ja sähköpostilistaa viestintäkanaviksi. Säännöstelevä taho mainittiin sopivaksi tiedottajaksi useimmiten, mutta myös kuntien ja ELY-keskuksen ehdotettiin tiedottavan vedenkorkeuksista. Moni vastaaja kaipaisi tiedotusta vedenkorkeuksista sekä muista asioista, jotka ovat näkyvissä vesi.fi-palvelussa, mutta moni vastaaja ei tiedä, mistä tieto löytyy. Vastauksissa mainittiin myös toistuvasti, että olisi hyvä, jos säännöstelevä taho tiedottaisi siitä, miten aikoo säännöstelyä hoitaa ja miksi. Vastaajista yli puolet oli täysin samaa mieltä ja noin 72 prosenttia vähintään jokseenkin samaa mieltä sen kanssa, että tiedottamalla säännöstelystä ja vedenkorkeuksista voidaan lisätä käyttäjien myönteistä suhtautumista säännöstelyyn.

Kysely toteutettiin osana Teuronjoen ja Puujoen vesistöalueen säännöstelyn kehittämistä, jota varten Hämeen ELY-keskus on perustanut yhteistyöryhmän. Ryhmän päämääränä on tuoda keskeiset toimijat yhteen ja sovittaa yhteen eri käyttäjäryhmien tavoitteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Elina Laine, johtava vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 107


Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Varunteenkoski alapuoli, Puujoki keväällä 2022. Kuvaaja Kari Ranta-aho.
Varunteenkoski alapuoli, Puujoki keväällä 2022. Kuvaaja Kari Ranta-aho.
Lataa
Kuva: Vastaajien näkemys sopivasta tavoitteesta kesän vedenkorkeuksien vaihteluvälistä Pääjärvellä
Kuva: Vastaajien näkemys sopivasta tavoitteesta kesän vedenkorkeuksien vaihteluvälistä Pääjärvellä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kevään tulvahuippu on ohitettu, pohjaveden pinta nousee edelleen23.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Järvien ja jokien vedenpinnat nousivat huhtikuun alun voimakkaiden sateiden jälkeen nopeasti. Voimakkaat sateet ja tavallista aikaisempi kevään tulo vaikeuttivat monin paikoin vedenpinnan korkeuden säännöstelyä. Tulvakorkeudet pysyivät kuitenkin tavanomaisten kevättulvien tasolla. Nyt kevättulvien huippu on jo ohitettu. Järvien jäät ovat monin paikoin liian heikkoja mitattaviksi. Pohjavedenpinnat ovat reilusti yli ajankohdan keskimääräisen tason. Talousvesikaivoissa tulee näillä näkymin hyvin riittämään vettä kesällä.

Hämeen ELY-keskuksen ilmastokertomus 2023 – alueelliset päästöt ovat laskussa, mutta hiilineutraaliuden saavuttamisessa riittää vielä tekemistä19.4.2024 10:31:16 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet vuosien 2005–2022 välisenä aikana 38 prosenttia. Keskimäärin päästövähenemä on ollut noin 70 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia (kt CO2-ekv) vuodessa. Tahtia on kirittävä tulevina vuosina noin 86 kilotonnin tasolle, että alueen päästötase olisi linjassa kansallisiin ilmastotavoitteisiin nähden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye