Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Yhteisöllinen asuminen on kuin aurajuusto – osa tykkää, toiset eivät

Jaa

Yhä harvempi opiskelija hakeutuu soluasuntoon, mutta moni kokeilija tykästyy, käy ilmi opiskelijoiden asumista koskevista tutkimustuloksista. Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön (Otus) vuonna 2019 toteuttamassa Opiskelijabarometrissä vain kuusi prosenttia vastaajista valitsisi ensisijaisesti huoneen jaetusta asunnosta – siis soluasunnon tai kimppakämpän.

Soluasunnot ja kimppakämpät ovat kuitenkin suosittuja niissä asuvien parissa. Näistä jopa 43 prosenttia valitsisi jaetun asunnon ensisijaiseksi vaihtoehdokseen. Tosin yksiöiden suosio pitää pintansa tällöinkin: samaisista kimppakämpässä tai soluasunnossa asuvista jopa 50 prosenttia valitsisi ensisijaisesti yksiön. 

Opiskelijoiden asumispolkuja tutkinut Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu kritisoi liian yksipuolista soluasuntokeskustelua 

Yhteisöllinen asuminen on kuin aurajuusto: osa tykkää, toiset eivät. Soluasuntoakaan ei kannata jättää kokeilematta sen perusteella, mitä kaverit kertovat tai mediasta lukee,” Lehtoruusu neuvoo.  

Solu ei kuitenkaan sovi kaikille. Moni opiskelija päätyy hakeutumaan opiskelijayksiöön kokeiltuaan soluasumista. Osa puolestaan viihtyy ja hakeutuu asumaan kämppiksen kanssa jatkossakin. Tämä ilmenee Lehtoruusun opiskelijoiden asumispolkuja käsittelevästä diplomityöstä, joka hyväksyttiin Aalto-yliopistossa viime syksynä. 

Moni ei ennakolta tiedä viihtyvänsä soluasunnossa, mutta tykästyy kokeiltuaan. Tällä voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia myöhempiin asumisvalintoihin,” Lehtoruusu selittää. ”Tiedän ihmisiä, jotka asuvat kumppanin kanssa osana kimppakämppää vielä pitkään valmistumisen jälkeenkin – soluasuntokokemusten kannustamana. 

 

Lisätietoja: 

Lauri Lehtoruusu
Toiminnanjohtaja
 
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
0505737125
lauri.lehtoruusu@rakli.fi 

Lisätietoa tutkimuksista 

Opiskelijabarometri on Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön toteuttama toistuva kysely, joka toteutettiin neljännen kerran keväällä 2019. Lisätietoja aineistosta: https://www.otus.fi/hanke/opiskelijabarometri/ 

Opiskelijoiden asumispolut Suomessa on Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella hyväksytty diplomityö, jossa oli aineistona 1459 vastaajaa käsittänyt opiskelijoiden asumishistoriakysely sekä teemahaastatteluita. Diplomityö on luettavissa täältä: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/41436 

Asuminen yhteisöllisesti tai yhdessä ja yleisen asumistuen vaikutukset on Suomen opiskelija-asunnot SOA:n tuottama raportti, joka perustuu opiskelijabarometriaineistoon ja Opiskelijoiden asumispolut Suomessa -diplomityön tuloksiin. Raportti on luettavissa täältä: https://www.soa.fi/tutkimukset/asuminen-yhteisollisesti-tai-yhdessa-ja-yleisen-asumistuen-vaikutukset.html 

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry 

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. SOA:n jäseninä on 22 opiskelija-asuntoyhteisöä sekä opiskelijajärjestöt Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK. Jäseninä olevat opiskelija-asuntoyhteisöt toimivat tärkeimmillä opiskelupaikkakunnilla ja ne omistavat yhteensä noin 45 000 vuokra-asuntoa, joissa asuu noin 70 000 opiskelijaa. Opiskelija-asuntoyhteisöt ovat yleishyödyllisiä toimijoita, joko säätiöitä, kaupunkien omistamia yhtiöitä, ylioppilaskuntia tai yhdistyksiä. SOA:n jäsenyhteisöjen tavoitteena on tarjota opiskelijoiden toiveita ja tarpeita vastaavia asuntoja kohtuulliseen hintaan.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ryhttp://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Ilouutinen uusille opiskelijoille: opiskelija-asuntoja tarjolla hyvin29.6.2020 09:00:00 EESTTiedote

Opiskelijoiden pitkät asuntojonot ovat jokakesäinen vakiouutinen. Koronaepidemia on johtanut poikkeukselliseen tilanteeseen: opiskelija-asuntoja on tarjolla hyvin. Syynä on kansainvälisten opiskelijoiden kato. Osa korkeakouluista on jäädyttänyt opiskelijavaihdon ja osa englanninkielisistä tutkinto-ohjelmista käynnistyy etäopetuksena. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat eivät välttämättä pääse muuttamaan Suomeen oleskelulupaprosessien ja matkustusrajoituksien takia, vaikka koulutus käynnistyisikin normaalisti. Tuoreen lakimuutoksen myötä opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, jos opiskelija ei voi aloittaa opintojaan pandemian takia.

Opiskelupaikkojen leikkaukset vaikuttavat myös opiskelija-asumiseen - Savonlinnan tilanne hälyttävä28.9.2016 10:36:57 EESTTiedote

Savonlinna on menettänyt kymmenessä vuodessa eri oppilaitoksista lähes 900 aloituspaikkaa. Kun opettajankoulutus siirtyy Joensuuhun syksyllä 2018, merkitsee se vielä 800 aloituspaikan häviämistä kaupungista. Tällaiset muutokset heijastuvat oppilaitosten lisäksi myös opiskelija-asuntojen kysyntään sekä kaupungin yleiseen asuntomarkkinatilanteeseen. Savonlinna on nyt esimerkki opiskelukaupungista, jossa paikallinen opiskelija-asuntoyhteisö on koulutuspoliittisten päätösten seurauksena ajautunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme