Mielenterveyspooli

Yksinäisyyden ehkäisy on politiikkaa

Jaa

Tahdonvastainen yksinäisyys on vakava terveysriski. Yhteiskunta voi kuitenkin ehkäistä sitä.

Joka kymmenes suomalainen kokee olleensa yksinäinen yli vuoden. Yksinäisyyden tunteet voivat korostua kaamoksessa ja joulupyhien alla. Yksinäisistä aikuisista kolmannes on ollut yksinäinen jo lapsena ja puolet heistä on ollut yksinäisiä nuoruudessaan.

Kouluterveyskyselyn 2017 mukaan lasten koettu yksinäisyys on selvästi nähtävissä jo alaluokilla. Jos lapsi jäi koulussa ensimmäisen vuoden aikana ilman ystävyyssuhteita, hän oli todennäköisesti yksinäinen myös tästä eteenpäin.

Yksinolo voi olla vapaaehtoinen ja positiivinen oma valinta, mutta moni kärsii yksinolosta vasten tahtoaan ja kokee yksinäisyyttä. Yksinäisyyteen liittyy voimakkaita häpeän tunteita, ja koettu yksinäisyys voi heikentää tyytyväisyyttä elämään.

Sosiaalisten kontaktien puute altistaa tutkitusti monille terveyden ongelmille, kuten mielen­terveys- ja päihdeon­gelmille, metabolisille häiriöille ja sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­deille.

Ehkäistään yksinäisyyttä

Mielenterveyspooli esittää poliittisia toimenpiteitä yksinäisyyden, syrjäytymisen ja erviarvoisuuden ehkäisemiseksi. Yksinäisyyttä voidaan ehkäistä tukemalla yksilöiden sosiaalisia taitoja ja mielenterveystaitoja sekä luomalla puitteita muiden ihmisten kohtaamiseen.

Mielenterveystaitojen opettelu ja opettaminen on otettava osaksi kaikkea lasten ja nuorten kasvatus- ja opetustyötä. Aikuisille tulee tarjota mahdollisuus mielenterveysosaamisen parantamiseen.

Varhaiskasvatusta ja kaikkia koulutusasteita peruskoulusta korkeakouluihin on uudistettava tukemaan paremmin tunnetaitojen ja vuorovaikutuksen kehittymistä sekä ehkäisemään kiusaamista ja syrjään jättämistä.

“Yksinäisyyden ehkäisemiseen tarvitaan riittävä henkilöstömäärä kasvatus- ja koulutustyössä. Tarvitaan saavutettavaa mielenterveyskoulutusta ammattilaisille ja koulutusta perheille vanhemmuuden taitojen vahvistamiseen. Yksinäisyys alkaa tutkitusti jo nuorena, joten on tärkeää panostaa siihen, ettei yksikään lapsi jäisi yksin”, Mielenterveyspoolin puheenjohtaja Pia Hytönen sanoo.

Kunnat voivat ehkäistä yksinäisyyttä tarjoamalla nykyistä kattavammin erilaisia kohtaamispaikkoja ja harrastusmahdollisuuksia, nuorisotaloista monikulttuurikeskuksiin. Lisäksi yksinäisyyden iskiessä on tärkeää estää sen syvenemistä tarjoamalla kriisitukea ja saavutettavat hoitopolut, mikäli yksinäisyyteen liittyy mielenterveyden haasteita.

https://youtu.be/YiatGiTI238
Yksinäisyyden ehkäisy on politiikkaa

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö
Alviina Alametsä
+358 40 8286 553
alviina.alametsa@mielenterveysseura.fi

Tietoja julkaisijasta

Mielenterveyspooli
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

+358 40 828 6553http://www.mielenterveyspooli.fi

Mielenterveyspoolin muodostavat 32 suomalaista mielenterveysjärjestöä. Poolin tavoitteena on edistää kansalaisten mielenterveyttä ja kohentaa mielenterveyspalveluja tarvitsevien asiakkaiden ja heidän omaistensa asemaa, palvelujen laatua ja henkilöstön työolosuhteita sekä vaikuttaa yhteiskunnassa kansalaisten henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Hankkeessa tavoitellaan väestön mielenterveyttä edistävää yhteiskuntapolitiikkaa, mielenterveysongelmien stigmaa vähentävää julkista keskustelua ja mielenterveysvaikutusten arvioimista kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme