Mielenterveyspooli

Yksinäisyyden ehkäisy on politiikkaa

Jaa
Tahdonvastainen yksinäisyys on vakava terveysriski. Yhteiskunta voi kuitenkin ehkäistä sitä.

Joka kymmenes suomalainen kokee olleensa yksinäinen yli vuoden. Yksinäisyyden tunteet voivat korostua kaamoksessa ja joulupyhien alla. Yksinäisistä aikuisista kolmannes on ollut yksinäinen jo lapsena ja puolet heistä on ollut yksinäisiä nuoruudessaan.

Kouluterveyskyselyn 2017 mukaan lasten koettu yksinäisyys on selvästi nähtävissä jo alaluokilla. Jos lapsi jäi koulussa ensimmäisen vuoden aikana ilman ystävyyssuhteita, hän oli todennäköisesti yksinäinen myös tästä eteenpäin.

Yksinolo voi olla vapaaehtoinen ja positiivinen oma valinta, mutta moni kärsii yksinolosta vasten tahtoaan ja kokee yksinäisyyttä. Yksinäisyyteen liittyy voimakkaita häpeän tunteita, ja koettu yksinäisyys voi heikentää tyytyväisyyttä elämään.

Sosiaalisten kontaktien puute altistaa tutkitusti monille terveyden ongelmille, kuten mielen­terveys- ja päihdeon­gelmille, metabolisille häiriöille ja sy­dän- ja veri­suo­ni­tau­deille.

Ehkäistään yksinäisyyttä

Mielenterveyspooli esittää poliittisia toimenpiteitä yksinäisyyden, syrjäytymisen ja erviarvoisuuden ehkäisemiseksi. Yksinäisyyttä voidaan ehkäistä tukemalla yksilöiden sosiaalisia taitoja ja mielenterveystaitoja sekä luomalla puitteita muiden ihmisten kohtaamiseen.

Mielenterveystaitojen opettelu ja opettaminen on otettava osaksi kaikkea lasten ja nuorten kasvatus- ja opetustyötä. Aikuisille tulee tarjota mahdollisuus mielenterveysosaamisen parantamiseen.

Varhaiskasvatusta ja kaikkia koulutusasteita peruskoulusta korkeakouluihin on uudistettava tukemaan paremmin tunnetaitojen ja vuorovaikutuksen kehittymistä sekä ehkäisemään kiusaamista ja syrjään jättämistä.

“Yksinäisyyden ehkäisemiseen tarvitaan riittävä henkilöstömäärä kasvatus- ja koulutustyössä. Tarvitaan saavutettavaa mielenterveyskoulutusta ammattilaisille ja koulutusta perheille vanhemmuuden taitojen vahvistamiseen. Yksinäisyys alkaa tutkitusti jo nuorena, joten on tärkeää panostaa siihen, ettei yksikään lapsi jäisi yksin”, Mielenterveyspoolin puheenjohtaja Pia Hytönen sanoo.

Kunnat voivat ehkäistä yksinäisyyttä tarjoamalla nykyistä kattavammin erilaisia kohtaamispaikkoja ja harrastusmahdollisuuksia, nuorisotaloista monikulttuurikeskuksiin. Lisäksi yksinäisyyden iskiessä on tärkeää estää sen syvenemistä tarjoamalla kriisitukea ja saavutettavat hoitopolut, mikäli yksinäisyyteen liittyy mielenterveyden haasteita.

Katsoaksesi videon lähteestä youtu.be, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Yksinäisyyden ehkäisy on politiikkaa

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö
Alviina Alametsä
+358 40 8286 553
alviina.alametsa@mielenterveysseura.fi

Tietoja julkaisijasta

Mielenterveyspooli
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

+358 40 192 95 04http://www.mielenterveyspooli.fi

Mielenterveyspoolin muodostavat suomalaisen mielenterveystyön keskeiset toimijat. Verkostossa on mukana yhteensä 32 järjestöä. Mielenterveyspooli tekee väestön mielenterveyttä vahvistavaa yhteiskuntapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli

Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Hyvät mielenterveyspalvelut vaativat resursseja18.10.2023 18:28:02 EEST | Tiedote

Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta vaatii mielenterveyspalveluiden turvaamiseen ja mielenterveyden edistämiseen riittävää rahoitusta. Investoinnit mielenterveyspalveluihin, mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja mielenterveyden edistämiseen maksavat itsensä takaisin ihmisten parempana työ- ja toimintakykynä sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten laskuna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye