Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Yksityiselle sosiaalipalvelualalla lakkovaroitus, työnseisaus vaikuttaisi aluksi yksityisiin päiväkoteihin

Jaa

Monissa yksityisissä päiväkodeissa järjestetään kahden päivän työnseisaus keskiviikkona 7.3.2018, jos alan sopimusneuvotteluissa ei päästä neuvottelutulokseen sitä ennen.

Lukuisten yksityisten päiväkotien toiminta keskeytyy valtakunnallisen työnseisauksen takia kahdeksi päiväksi keskiviikkona 7.3. kello 6.00, jos neuvottelutulokseen ei päästä ennen sitä. Lakko päättyy torstaina 8.3.2018 kello 23.59. Lakko koskee laajasti yksityisiä päiväkoteja eri puolilla maata.

Yksityisen sosiaalipalvelualan allekirjoittajajärjestöt Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, TSN, Jyty-Pardia-STHL ja Talentia jättivät lakkovaroituksen tänään perjantaina 16.2. kello 12.00. Alan työtaistelu kohdistuu ensimmäisessä vaiheissa yksityisiin päiväkoteihin.

Varoitukseen päädyttiin työnantajan joustamattomuuden takia. Neuvotteluissa ei ole päästy sopimukseen, koska työnantaja ilmoitti torstaina 15.2. yllättäen, että alan neuvotteluita ei jatketa. Järjestöt olisivat olleet valmiita jatkamaan neuvotteluita. Yksityinen sosiaalipalveluala on ollut sopimuksettomassa tilassa 1.2.2018 lähtien.

– Työnantajan jääräpäinen linja on ajanut neuvottelut tilanteeseen, jossa lakkovaroitus on ainoa vaihtoehto. On ikävää, että mahdollisen lakon kärsijöiksi joutuvat viattomat lapsiperheet, sopimustoimitsija Veikko Lehtonen pahoittelee.

Työntekijäpuolen vaatimukset neuvotteluissa ovat kohtuullisia. JHL hakee neuvotteluissa ostovoiman turvaavia palkankorotuksia. Tavoitteena on myös palkkaohjelma, jolla korjataan alan palkkatasoa. Palkat ovat jääneet jälkeen niin kunta- kuin terveyspalvelualastakin. Kyse on yli sadan euron eroista samojen ammattiryhmien palkoissa.

JHL hakee parannusta myös nollasopimusten ja osa-aikatyön ongelmiin, jotka ovat alalla yleisiä. Monet alan yritykset tarjoavat pelkkiä nollasopimuksia silloinkin, kun työnantajalla on pysyvä työvoiman tarve.

– Osalla työntekijöistä voi olla jopa kaksi nollasopimusta saman yritysbrändin alla. Näin kierretään työntekijän työsuhdeturvaa moraalittomalla tavalla, sopimustoimitsija Kalle Honkanen kertoo.

Työnantajaliitto ei ole neuvotteluissa halunnut etsiä ratkaisua matalapalkkaisten ammattilaisten ongelmiin.

– Työnantaja on esittänyt palkkaratkaisua joka on selkeästi alle neuvotteluissa syntyneen yleisen linjan. Vaikuttaakin siltä, että alan yritykset hakevat voittoa työehtoja ja palkkoja polkemalla, Lehtonen ja Honkanen harmittelevat.

Työnseisaukseen osallistuvat kohteet:

 • Touhula Varhaiskasvatus Oy
 • Päiväkoti Aarresaari Oy
 • WillaHoiva Oy
 • Vekara päiväkodit Etelä-Suomi Oy
 • Vekara päiväkodit Pohjois-Suomi Oy
 • Taiku-päiväkodit Oy
 • Provida Oy
 • Muksun Maailma Oy
 • Pilke päiväkodit Oy
 • Lasten Päiväkoti Omppu Oy
 • Kaunis Kaniini Oy
 • Päiväkoti Hiirulainen Oy
 • Lasten Päiväkoti Sinikello Oy
 • Päiväkoti Kirsikkapuu Oy
 • Nummenharjun Päiväkoti Oy
 • Päiväkoti Wilhelmiina Oy
 • Norlandia Päiväkodit Oy
 • InnoWonni Oy
 • Norlandia Päiväkodit Jyvässeutu Oy
 • Kettulan Päiväkoti Oy
 • Kettulan Päiväkoti Ulvila Oy
 • Verkanappulat Oy

Lisätietoja:

sopimustoimitsija Kalle Honkanen 050 406 9313
sopimustoimitsija Veikko Lehtonen 050 318 3598

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lagen om småbarnspedagogik går inte in på de verkliga problemen inom sektorn – nästa regering måste ta upp lagen på nytt11.7.2018 10:30Tiedote

Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen. JHL står fast vid åsikten att nästa regering måste ta upp den godkända lagen på nytt och forma om den för barnens bästa. Förbundet kräver också en snabb utbyggnad av fortbildningsvägar för barnskötare och socionomer för att deras sysselsättningsläge inte ska försämras.

JHL: Varhaiskasvatuslaki ei puutu alan todellisiin ongelmiin, seuraavan hallituksen avattava laki uudelleen11.7.2018 10:30Tiedote

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla uuden varhaiskasvatuslain. Toisin kuin lainlaatijat väittävät, lapsen etu ei noussut laissa keskeiseksi. Laki ei korjaa ainuttakaan lapsen edun kannalta olennaista asiaa. JHL on vahvasti sitä mieltä, että seuraavan hallituksen on avattava nyt hyväksytty laki ja muokattava se todella lapsen parhaaksi. Liitto vaatii myös pikaista jatkokoulutuspolkujen rakentamista lastenhoitajille ja sosionomeille, jotta heidän työllisyystilanteensa ei heikkenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme