Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Yli 75 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen Keski-Suomessa - uusi rahoituskausi käynnistyy

Jaa
Keski-Suomen osuus EU:n maaseuturahoituksesta Suomessa on yli 75 miljoonaa euroa uudella rahoituskaudella 2023–2027. Rahoitus on tarkoitettu keskisuomalaisten maaseudun, yritysten ja yhteisöjen kehittämisen ja kasvun tueksi. Rahoituksen haku avautuu kevätkesän 2023 aikana. Keskiviikkona 5.4. aamulla järjestetään info maatalouden investointituista ja iltapäivällä Ideat itämään -webinaarissa kerrotaan yritys- ja kehittämishankerahoituksen painopisteistä, tukimuodoista ja rahoitushausta.
Ideat itämään -webinaarissa kerrotaan yritys- ja kehittämishankerahoituksen painopisteistä, tukimuodoista ja rahoitushausta.
Ideat itämään -webinaarissa kerrotaan yritys- ja kehittämishankerahoituksen painopisteistä, tukimuodoista ja rahoitushausta.

Keski-Suomen ELY-keskuksen osuus maaseudun kehittämistoimenpiteiden kokonaisuudesta on noin 60 miljoonaa euroa. Rahoituksesta puolet kohdennetaan maatalouden yritystoiminnan aloittamiseen ja investointeihin, ja puolet maaseutualueiden muihin yritysinvestointeihin ja yhteisöjen kehittämishankkeisiin. Vihreän siirtymän tukeminen ja ympäristö- ja ilmastohankkeet ovat erityistavoitteita. Rahoituksen kohdentaminen tulevalla viisivuotiskaudella perustuu Keski-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelmaan, jossa keskeiset painopisteet ovat biotalous ja vetovoimainen maaseutu.

Rahoituksen avulla parannetaan maaseudun elinvoimaisuutta sekä kehitetään palveluja ja elinkeinoja. Panoksia laitetaan uusien yritysten käynnistymiseen ja olemassa olevien kehittymiseen. Yhteisöt voivat puolestaan edistää asuinviihtyvyyttä, harrastusmahdollisuuksia ja innovatiivisia tulevaisuuden ratkaisuja.

Rahoitus käytetään maaseudun kehittämiseen myöntämällä yritys- ja hanketukia koko Keski-Suomessa Jyväskylän keskustaa lukuun ottamatta. Rahoittajina toimivat tälläkin kaudella Keski-Suomen ELY-keskuksen lisäksi neljä Keski-Suomen Leader-ryhmää – JyväsRiihi, Maaseutukehitys, Vesuri-ryhmä ja Viisari.

Keski-Suomen Leader-ryhmille yhteensä 15,6 miljoonaa euroa maaseudun paikalliseen kehittämiseen

Leader-toiminta ja rahoitus mahdollistavat sen, että kehittämistyöhön pääsevät osallistumaan laajasti maaseudun asukkaat koko maakunnassa. Kehittämisen painotukset kohdentuvat niihin asioihin, jotka on paikallisesti koettu tärkeiksi.

Uusi rahoituskausi tuo Leader-ryhmien käyttöön myös uusia tukivälineitä, joita ovat esimerkiksi palvelusetelit yrittäjyyden kokeiluun, omistajanvaihdoksen valmisteluun ja maatalouteen liittyviin pienimuotoisiin kokeiluihin. Myös osa-aikaisen yritystoiminnan tukeminen tulee mahdolliseksi. Investointitukia on edelleen mahdollista hakea sekä uuden yrityksen käynnistämisvaiheessa että toimivan yrityksen kehittämistarpeisiin. Yleishyödyllistä kehittämistä voidaan uudellakin kaudella toteuttaa kehittämis- ja investointihankkeiden avulla. Uusi väline on muutamien tuhansien eurojen pienhanke yhteisöille.

Tervetuloa mukaan Ideat itämään -webinaariin!

Rahoittajat järjestävät kaikille avoimen livelähetyksen Youtuben kautta keskiviikkona 5. huhtikuuta kello 15-17.

Paikka: Keski-Suomen maaseudun Youtube-kanava
Tilaisuudessa kerrotaan mm. rahoituksen suuntaamisen painopisteistä sekä haun avautumisen ennakkotiedosta

Myös media on tervetullut linjoille!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ideat itämään -webinaarissa kerrotaan yritys- ja kehittämishankerahoituksen painopisteistä, tukimuodoista ja rahoitushausta.
Ideat itämään -webinaarissa kerrotaan yritys- ja kehittämishankerahoituksen painopisteistä, tukimuodoista ja rahoitushausta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Vieraslajitietoa: keltamajavankaali – hävitettävä tavattaessa6.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Keltamajavankaali on koko EU:n alueella haitalliseksi säädetty vieraslaji, joka leviää aggressiivisesti peittäen alkuperäiskasvillisuutta alleen uhaten näin luonnon moninaisuutta. Kasvin tunnistaa sen suurista vahapintaisista lehdistä sekä jopa puolen metrin korkeuteen kasvavasta vehkaa muistuttavasta kukintovarresta, jota ympäröi kellertävä tukilehti. Vaatimaton ja monivuotinen keltamajavankaali viihtyy erityisesti kosteissa ympäristöissä ja rannoilla. Tuontikasvi on levinnyt Suomessa lähinnä puutarhakarkulaisena vesialtaista. Keltamajavankaali tulee tavattaessa hävittää mieluiten juuria myöten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme