Oulun yliopisto

Yli puolet Oulun yliopiston työntekijöistä haluaa jatkaa etätyötä merkittävän osan työviikosta

Jaa

Oulun yliopistossa on työskennelty etäpainotteisesti noin 15 kuukauden ajan. Pitkä totuttelu etätyöhön on muokannut työntekijöiden toiveita niin, että valtaosa haluaisi tehdä osan viikosta etätyönä myös jatkossa.

Henkilöstön näkemyksiä ja toiveita kysyttiin etätyökyselyssä 17.5.–4.6.2021. Kyselyyn vastasi 1747 vastaajaa eli yli puolet yliopiston työntekijöistä. Vastaajista 61 prosenttia kuuluu tutkimus- ja opetushenkilöstöön ja 39 prosenttia muuhun henkilöstöön.

Kyselyssä kysyttiin vastaajien arviota oman etätyönsä määrästä pandemian jälkeen sekä heidän toiveitaan etätyön määrästä, jos siitä saisi itse vapaasti päättää. Vastanneista 62 prosenttia arvioi tekevänsä jatkossa etätyötä yhdestä kolmeen päivää viikossa. 27 prosenttia arvioi etätyön jäävän yhteen päivään viikossa tai vähempään. Yli 11 prosenttia arvioi tekevänsä etätyötä viikossa neljä päivää tai enemmän.

Jos työntekijät voisivat vapaasti itse päättää työnteon paikasta, etätyön määrä kasvaisi ja neljä päivää tai enemmän viikossa etätöitä tekeviä olisi 23 prosenttia työntekijöistä.

”Arviot ja toiveet kertovat, että monipaikkaisesta työstä on tullut uusi normaali. 73 prosenttia yliopistolaisista kokee, että omat tehtävät mahdollistavat hyvin etätyön tekemisen”, sanoo yliopiston henkilöstöjohtaja Jarmo Okkonen.

”Yliopistolla ei jatkossa tule olemaan tarkkaa ohjetta etätyön määrästä, vaan työn tekemisen käytännöistä sovitaan työyhteisössä työtehtävien mukaan tavoitteena mielekäs ja tehokas työn organisointi. Esimerkiksi yhteisiin palavereihin osallistutaan paikan päällä, jos tiimeissä niin sovitaan. On hienoa, että voimme tarjota suurelle osalle todella joustavia työskentelytapoja ja että moni on löytänyt etätyöstä työtään tukevia vahvuuksia.”

Tulevaisuuden kampusratkaisujen suunnittelussa tullaan huomioimaan toiveet monipaikkaisesta työskentelystä.

”Meille on juuri nyt ajankohtaista suunnitella yhdessä, mitä eri tarkoituksia varten jatkossa kokoonnutaan yhteen työpaikalla. Kun yli puolet henkilöstöstä mieluiten tekee etätöitä merkittävän osan viikosta, sillä on iso vaikutus siihen, millaisia toimistotiloja ja kuinka paljon tilaa tulevaisuudessa tarvitaan”, Jarmo Okkonen lisää.

Vastaajien työpisteet yliopistolla samoin kuin etätyötilan järjestelyt kotona ovat varsin moninaisia. Hieman yli kolmanneksella on tällä hetkellä kotonaan oma huone, johon on kalustettu työpiste etätyötä varten. Vastaajista noin kaksi kolmannesta on tyytyväisiä oman etätyöpisteensä toimivuuteen ja noin neljännes ei ole tyytyväisiä.

Oulun yliopistossa siirryttiin lähes täysin etätyöhön ja -opetukseen koronavirusepidemian alkuvaiheessa maaliskuussa 2020. Saman vuoden toukokuussa ohje etätyöstä lieveni suositukseksi, jota on jatkettu kesään 2021 saakka.

Lisätietoja: Henkilöstöjohtaja Jarmo Okkonen, puh. 0294 484150, jarmo.okkonen@oulu.fi

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Kotitalouksille tarjottavat tuet avainasemassa uusiutuvan energian käytön lisäämisessä16.6.2021 13:45:00 EEST | Tiedote

Aurinko- ja tuulivoiman odotetaan olevan keskeisessä roolissa tulevaisuuden hiilineutraalissa, uusiutuviin energialähteisiin perustuvassa sähköntuotannossa. Säästä riippuvan tuotannon lisääminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta sähkömarkkinoille, joilla kysynnän ja tarjonnan vaihtelu on yleensä hyvin säännönmukaista ja ennustettavaa. Avainasemassa ovat kotitalouksille tarjottavat tukimuodot.

Pohjoisen kaupungit näyttävät palautuvan koronapandemiasta hyvin14.6.2021 09:58:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia on ollut ennen kaikkea terveyskriisi, mutta sen vaikutukset ovat heijastuneet laajasti myös yhteiskunnan muille osa-alueille. Pohjoisen Suomen, Ruotsin ja Norjan kaupungit näyttävät palautuvan pandemiasta hyvin osittain siksi, että julkinen sektori on niissä kansallista tasoa suurempi työllistäjä. Yksityisen sektorin työpaikat ovat osoittautuneet turvattomammiksi kriisin aikana.

Uusi tutkimus vahvistaa Levänluhdan olleen pääasiassa naisten ja lasten kalmisto10.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston ja Helsingin yliopiston arkeologit vahvistivat uusin menetelmin, että Levänluhtaan haudatut aikuiset olivat pääasiassa naisia. Aiemmat tulkinnat levänluhtalaisten erityisestä pienikokoisuudesta naisten kohdalla voitiin kumota. Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Levänluhta on yksi tunnetuimmista esihistoriallisista kalmistoista Suomessa. Ajanjaksolla noin 350–800 jaa. haudattiin vähintään sadan ihmisen ruumiit pieneen lampeen.

Suomi ja Japani sopivat 6G-teknologiayhteistyöstä8.6.2021 11:57:26 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston koordinoima 6G Flagship -tutkimusohjelma ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön Beyond 5G -konsortio ovat tänään allekirjoittaneet keskinäistä 6G-teknologiayhteistyötä koskevan asiakirjan. Yhteistyösopimus (MoU - memorandum of understanding) julkaistiin japanilaisen talousmedia The Nikkein ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön järjestämän Global Digital Summitin yhteydessä Tokiossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme