Jyväskylän yliopisto

Yliopisto-opiskelijan toimijuus vahvistuu kannustavalla ja vuorovaikutteisella pedagogiikalla

Jaa

Opiskelijan toimijuutta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Se tuo kapasiteettia viedä asioita eteenpäin ja vaikuttaa omaan opiskeluun. – Toimijuus on paitsi aktiivista osallistumista, tavoitteellista toimintaa ja vaikuttamista, myös tunnekokemus omasta osaamisesta ja toimintansa mahdollisuuksista, yliopistotutkija Päivikki Jääskelä Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta kertoo.

Kuva: Martti Minkkinen
Kuva: Martti Minkkinen

– Toimijuuden myötä opiskelu on mielekästä ja tarkoituksellista myös muuttuvissa tilanteissa. Pitkällä aikavälillä on kyse siitä, miten koulutuksessa rakentuva toimijuus siirtyy työelämän isojen haasteiden ja ongelmien ratkaisuun, Jääskelä lisää. Hän on päätutkija monitieteisessä tutkimusryhmässä, joka on julkaissut artikkeleita tästä aiheesta.

Yliopisto-opiskelijoiden toimijuusprofiileissa on eroja, osa näyttää jäävän jälkeen. Erot johtuivat pitkälti siitä, missä määrin opiskelijat tunsivat oppimisympäristönsä opettajan tukemaksi ja turvalliseksi tai kuinka paljon he kokivat matalan kynnyksen osallistumisen mahdollisuuksia ja vertaistukea opintojaksoilla.

– Toimijuuden edistäminen koulutuksen aikana tarvitsee näkyvämpää huomiota opettajien pedagogisessa koulutuksessa, opetussuunnitelmatyössä sekä opetus- ja ohjauskäytänteissä. Keskeistä olisikin tunnistaa toimijuuden moniulotteisuus sekä paikantaa sitä edistäviä ja estäviä tekijöitä, Jääskelä sanoo.

Opiskelijaa sitouttavilla toimilla opintojakson tavoitteenasettelusta arviointiin saakka on myönteinen vaikutus tavoitteellisen toiminnan vahvistumiseen. Tutkimuksen tulosten mukaan opiskelijalähtöiset opetuskäytänteet ovat yhteydessä keskimääräistä vahvempaan toimijuuteen opintojaksolla tai kurssilla.

Jyväskylän yliopiston monitieteisessä ryhmässä toimijuuden arvioinnin ja tieteellisen tutkimuksen tueksi on kehitetty menetelmiä, joissa hyödynnetään oppimisanalytiikkaa. Niiden avulla voidaan saada sekä opiskelija- että ryhmäkohtaista tietoa opiskelijan toimijuudesta. Tätä tietoa voidaan käyttää opiskelijan reflektion ja ohjauksen välineenä. Yhteistyössä on ollut mukana tutkijoita Koulutuksen tutkimuslaitokselta, kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta sekä informaatioteknologian tiedekunnasta.

– Olemme onnistuneesti pystyneet liittämään kasvatustieteellisen toimijuustutkimuksen pitkän perinteen tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämiseen ymmärrettävän tilannekuvan luomiseksi. Toimijuusanalytiikka kertoo missä nyt opiskelijan kokemana mennään ja jäsentää opetuksen laatua kokonaisvaltaisesti, professori Tommi Kärkkäinen informaatioteknologian tiedekunnasta täsmentää.

Seuraavissa artikkeleissa kuvataan toimijuutta, sen menetelmällistä kehittämistyötä ja empiirisiä tuloksia.

Tutkimusartikkelit

Jääskelä, P., Poikkeus, A.-M., Häkkinen, P., Vasalampi, K., Rasku-Puttonen, H., & Tolvanen, A. (2020, in publishing process). Student agency profiles in relation to student-centred teaching practices in higher education. International Journal of Educational Research. https://doi.org/10.1016/j.ijer.2020.101604

Jääskelä, P., Heilala, V., Kärkkäinen, T., & Häkkinen, P. (2020, first online). Student agency analytics: Learning analytics as a tool for analyzing student agency in higher education. Behaviour & Information Technology. https://doi.org/10.1080/0144929X.2020.1725130

Jääskelä, P., Poikkeus, A.-M., Vasalampi, K., Valleala, U. M., & Rasku-Puttonen, H. (2017). Assessing agency of university students: validation of the AUS Scale. Studies in Higher Education, 42 (11), 2061-2079. https://doi.org/10.1080/03075079.2015.1130693
Rinnakkaistallenne JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201710264070

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistotutkija Päivikki Jääskelä, Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos, puh. 040 805 3333, paivikki.jaaskela@jyu.fi. Tutkimusartikkeleita voi tiedustella Päivikki Jääskelältä sähköpostitse.

Professori Tommi Kärkkäinen, Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta, puh. 040 805 4896, tommi.karkkainen@jyu.fi

Kuvat

Kuva: Martti Minkkinen
Kuva: Martti Minkkinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taloustieteen professori kannustaa siirtymään riskiperusteiseen päätöksentekoon koronakriisin hoidossa25.9.2020 09:37:24 EESTTutkimus

Vuoden 2008 finanssikriisi jätti arpensa maailmantalouteen vuosikausiksi. Jylläävä koronakriisi tulee epäilemättä tekemään saman. Suomessa talouskasvun tuomaa hyvinvointia häviää tänä vuonna arviolta 10 miljardin euron verran. Taloustieteen professori Jaakko Pehkonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kehuu ripeyttä, jolla Eurooppa ja Suomi edellisestä finanssikriisistä viisastuneina ryhtyivät koronakriisin hoitoon. Ekonomisti antaa tuen riskiryhmäläisten suojelulle, mutta kertyvä terveydenhuollon lasku jäänyt vähälle huomiolle.

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme