Oulun yliopisto

Yliopisto-opiskelijat kaipaavat luotettavaa tietoa ilmastonmuutoksesta

Jaa
Yliopisto-opiskelijat ovat kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta, mutta kaipaavat luotettavaa tietoa ja faktaperusteisuutta ilmastotoimiin. Osa pohtii, miten voisi vaikuttaa ilmastonmuutokseen omilla teoillaan.

Oulun yliopistossa opiskelijoille tehdyn kyselyn mukaan vajaa kolmannes (28 %) on erittäin valmiita tai jo tekee ilmastotekoja, reilu kolmannes (39 %) on melko valmiita ja kolmasosa (33 %) ei ole lainkaan valmiita tai ei kovinkaan valmiita yhteiskunnallista aktiivisuutta vaativiin ilmastotekoihin. Kyselyyn vastasi syksyllä 2019 lähes 1600 opiskelijaa.

Vastauksissa korostuivat vahvat yhteiskunnallista vaikuttamista kritisoivat mielipiteet. Opiskelijat kuvailivat yleisen ilmapiirin polarisoituneeksi ja kiinnittivät huomiota ilmastotoimien ristiriitaisuuksiin. He tunsivat ärsyyntymistä, kyllästymistä, ahdistusta ja leimautumispelkoa.

Vastaajat korostivat luotettavan tiedon tärkeyttä ja toiminnan faktaperustaisuutta sekä yksilön vapautta. Monet pohtivat myös ilmastonmuutokseen vaikuttamista yhteiskunnan tasolla ja arvioivat Suomen ja yksilöiden roolia globaalissa toimintaympäristössä.

Vaikka ilmastovaikuttaminen voi tuntua vaikealta, vastaajat tekivät paljon ehdotuksia, joilla ilmastonmuutosta voitaisiin hidastaa. Opiskelijat ehdottivat esimerkiksi suomalaisten innovaatioiden ja asiantuntijuuden kehittämistä, esimerkillä johtamista, luotettavan tiedon tuottamista ja jakamista, yhteiskuntatason päätösten ja linjausten tekoa, taloudellisen tuen tarjoamista ympäristöorganisaatioille ja omilla teoilla vaikuttamista.

Tutkimuksessa havaittiin, että naiset olivat miehiä valmiimpia yhteiskunnalliseen ilmastoaktiivisuuteen. Tämän ymmärtämiseen tarvitaan tulevaisuudessa lisää tutkimusta.

Tutkimuksessa saatiin arvokasta tietoa tekijöistä, joihin vaikuttamalla nuorten kynnystä yhteiskunnalliseen ilmastoaktiivisuuteen voidaan madaltaa. Sallivamman keskusteluilmapiirin tavoittelu ja pidättäytyminen toisten syyttelystä tai vähättelystä sekä tutkitun tiedon jakaminen ovat tekijöitä, joihin tulisi kiinnittää huomiota.

Tutkimus tehtiin Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa ja siinä hyödynnettiin Itä-Suomen yliopistossa laadittua kyselyä. Artikkeli on julkaistu JUFO-luokitellussa Discourse and Communication for Sustainable Education -julkaisussa.

Artikkeli on luettavissa osoitteessa: https://content.sciendo.com/view/journals/dcse/11/1/article-p134.xml?language=en

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sari Harmoinen, koulutusdekaani, p. 050 5983175, sari.harmoinen@oulu.fi
Katri Koivu, projektisuunnittelija, p. 050 5010170, katri.koivu@oulu.fi
Leena Pääsky, projektisuunnittelija, p. 050 3224016, leena.paasky@oulu.fi

Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija

Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede sekä lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede.

Puh:040 765 0015anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye