Oulun yliopisto

Yliopisto-opiskelijat kaipaavat luotettavaa tietoa ilmastonmuutoksesta

Jaa

Yliopisto-opiskelijat ovat kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta, mutta kaipaavat luotettavaa tietoa ja faktaperusteisuutta ilmastotoimiin. Osa pohtii, miten voisi vaikuttaa ilmastonmuutokseen omilla teoillaan.

Oulun yliopistossa opiskelijoille tehdyn kyselyn mukaan vajaa kolmannes (28 %) on erittäin valmiita tai jo tekee ilmastotekoja, reilu kolmannes (39 %) on melko valmiita ja kolmasosa (33 %) ei ole lainkaan valmiita tai ei kovinkaan valmiita yhteiskunnallista aktiivisuutta vaativiin ilmastotekoihin. Kyselyyn vastasi syksyllä 2019 lähes 1600 opiskelijaa.

Vastauksissa korostuivat vahvat yhteiskunnallista vaikuttamista kritisoivat mielipiteet. Opiskelijat kuvailivat yleisen ilmapiirin polarisoituneeksi ja kiinnittivät huomiota ilmastotoimien ristiriitaisuuksiin. He tunsivat ärsyyntymistä, kyllästymistä, ahdistusta ja leimautumispelkoa.

Vastaajat korostivat luotettavan tiedon tärkeyttä ja toiminnan faktaperustaisuutta sekä yksilön vapautta. Monet pohtivat myös ilmastonmuutokseen vaikuttamista yhteiskunnan tasolla ja arvioivat Suomen ja yksilöiden roolia globaalissa toimintaympäristössä.

Vaikka ilmastovaikuttaminen voi tuntua vaikealta, vastaajat tekivät paljon ehdotuksia, joilla ilmastonmuutosta voitaisiin hidastaa. Opiskelijat ehdottivat esimerkiksi suomalaisten innovaatioiden ja asiantuntijuuden kehittämistä, esimerkillä johtamista, luotettavan tiedon tuottamista ja jakamista, yhteiskuntatason päätösten ja linjausten tekoa, taloudellisen tuen tarjoamista ympäristöorganisaatioille ja omilla teoilla vaikuttamista.

Tutkimuksessa havaittiin, että naiset olivat miehiä valmiimpia yhteiskunnalliseen ilmastoaktiivisuuteen. Tämän ymmärtämiseen tarvitaan tulevaisuudessa lisää tutkimusta.

Tutkimuksessa saatiin arvokasta tietoa tekijöistä, joihin vaikuttamalla nuorten kynnystä yhteiskunnalliseen ilmastoaktiivisuuteen voidaan madaltaa. Sallivamman keskusteluilmapiirin tavoittelu ja pidättäytyminen toisten syyttelystä tai vähättelystä sekä tutkitun tiedon jakaminen ovat tekijöitä, joihin tulisi kiinnittää huomiota.

Tutkimus tehtiin Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa ja siinä hyödynnettiin Itä-Suomen yliopistossa laadittua kyselyä. Artikkeli on julkaistu JUFO-luokitellussa Discourse and Communication for Sustainable Education -julkaisussa.

Artikkeli on luettavissa osoitteessa: https://content.sciendo.com/view/journals/dcse/11/1/article-p134.xml?language=en

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sari Harmoinen, koulutusdekaani, p. 050 5983175, sari.harmoinen@oulu.fi
Katri Koivu, projektisuunnittelija, p. 050 5010170, katri.koivu@oulu.fi
Leena Pääsky, projektisuunnittelija, p. 050 3224016, leena.paasky@oulu.fi

Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija

Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede sekä lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede.

040 765 0015anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tuore 6G-lehti esittelee tutkimusta monipuolisesti19.10.2020 09:31:11 EESTTiedote

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelma on julkaissut uuden numeron 6G Waves -lehdestään. Tuhti 56-sivuinen lukupaketti kerää yhteen viimeisimmän aihepiirin tutkimuksen, mielenkiintoisia ihmisiä ja yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä. Tutkimus ja sen kehitysaskeleet esitetään havainnollisesti. Suomen Akatemian Oulun yliopistolle myöntämän 6G Flagship –tutkimuskokonaisuuden kokonaisbudjetti kahdeksalle vuodelle on 251 miljoonaa euroa.

Tutkimus selvittää internetin ja somen käytön yhteyksiä nuorten aikuisten hyvinvointiin9.10.2020 06:00:00 EESTTiedote

Nuoret aikuiset käyttävät yhä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa. Viime aikoina sosiaalisen median negatiivisista vaikutuksista hyvinvointiin on alettu puhua aiempaa enemmän, mutta Suomessa asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Oulun yliopiston ja Sosped-säätiön toteuttama kyselytutkimus selvittää nyt 18–35-vuotiaiden kokemuksia internetin ja sosiaalisen median käytöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme