Jyväskylän yliopisto

Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – JYU menestyi erinomaisesti profilointirahoitushaussa

Jaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle neljä miljoonaa euroa vuosille 2019-2023 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.

Liikuntarakennus Jyväskylän yliopiston kampuksella.
Liikuntarakennus Jyväskylän yliopiston kampuksella.

Rahoitettavat alat ovat monilukutaidot, liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden vaikutukset sekä ydinastrofysiikka. Kaikkia rahoitettuja profilointitoimia yhdistää vahva monitieteisyys. Yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen päättää rahoituksen jaosta näiden kolmen alueen kesken.

Kolme profilointialuetta valittiin yksiköiden ehdotusten pohjalta jatkamaan Jyväskylän yliopiston tutkimuksen ja koulutuksen kehittämistä. Uusi profilointialue on monilukutaidot oppimisen, osallisuuden ja yhteiskunnallisen yhteenkuuluvuuden kannalta. Monilukutaidoilla tarkoitetaan esimerkiksi kielten ja median tuottamisen, ymmärtämisen sekä käsittelemisen taitoja, jotka mahdollistavat tasa-arvoisen ja kulttuurien välisen viestinnän. Yliopistossa jo käynnissä oleva soveltavan kielitieteen profilointialue liittyy läheisesti monilukutaitoihin.

Liikunnan vaikutuksia kautta elämän on tutkittu laajasti liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnassa ja myös osana yliopiston profilointia. Käynnistynyt profilointialue suuntaa tutkimuksen liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden vaikutuksiin lihaksiin, soluihin ja jopa molekyylien välittämiin signaaleihin saakka. Kolmas uusi profilointialue auttaa ymmärtämään ydinastrofysiikan, atomiydinten rakenteiden fysiikan ja kosmologian perusvuorovaikutuksia.

Profilointi nopeuttaa ja tukee Jyväskylän yliopiston strategian mukaista tutkimuksen laadun kehittämistä. Arviointipaneeli piti yliopiston vahvuuksina keskittymisen strategian painoaloihin ja näillä alueilla yhteistyön muiden tutkimuslaitosten kanssa sekä sitoutumisen avoimeen tieteeseen.

Suomen Akatemia tukee yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista. Haku oli järjestyksessään viides. Rahoitusta haettiin yhteensä 103 miljoonaa euroa ja myönnettiin 50 miljoonaa euroa.

Hakuun osallistuneista 13 yliopistosta 11 sai rahoitusta. Nelivuotiset myönnöt vaihtelevat 500 000 eurosta 14,7 miljoonaan euroon.

Akatemian tiedote:

http://aka.fi/fi/akatemia/media/Tiedotteet1/2019/suomen-akatemia-vahvistaa-yliopistojen-tutkimusedellytyksia-profiloitumisrahoituksella/

Yhteyshenkilöt

Tutkimuksesta vastaava vararehtori Henrik Kunttu, puh. 050 599 6134, henrik.m.kunttu@jyu.fi

Tutkimuksen kehittämispäällikkö Timo Taskinen, puh. 0400 648 504, timo.taskinen@jyu.fi

Kuvat

Liikuntarakennus Jyväskylän yliopiston kampuksella.
Liikuntarakennus Jyväskylän yliopiston kampuksella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 27.5.2020 Suomalaisnuorten terveyden lukutaito hyvällä tasolla26.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Terveydestä ja hyvinvoinnista on saatavilla nykypäivänä valtava määrä informaatiota. Kyky suodattaa tätä informaatiotulvaa ja ymmärtää lukemaansa nousee yhä tärkeämmäksi. Suomalaisnuoret pärjäävät hyvin terveyden lukutaidossa eurooppalaisten ikätovereidensa joukossa. Olli Paakkarin väitöstutkimus Jyväskylän yliopistossa selvitti lasten ja nuorten terveyden lukutaitoa ja kehitti sen mittaamiseen soveltuvan työkalun.

Tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön valintakokeen ensimmäinen vaihe sujui onnistuneesti25.5.2020 19:08:36 EESTTiedote

Tietojenkäsittelytieteen valintakoeyhteistyön valintakokeen ensimmäinen vaihe, kirjallinen digitaalinen etäkoe, järjestettiin 25.5.2020. Etäkoe toteutettiin Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan TIM-järjestelmällä yhteistyössä CSC:n kanssa. Digitaaliseen etäkokeeseen osallistui 2 045 henkilöä. Hakijoita oli yhteensä 3 480 ja osallistumisprosentti oli valintakoeyhteistyön aiempien vuosien mukainen.

Varhaiskasvatuksen yhteydenpito koteihin poikkeustilan aikana suojasi vanhempia uupumiselta25.5.2020 10:30:42 EESTTiedote

Mitä useammalla tavalla varhaiskasvatuksesta oltiin yhteydessä perheisiin ja mitä hyödyllisemmäksi vanhemmat tämän kokivat, sitä vähemmän heillä oli uupumusoireita, selvisi tuoreessa Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Erityisesti varhaiskasvatuksesta tarjottu ruoka-apu, apu lapsen päiväjärjestyksen suunnitteluun ja kehotus ottaa yhteyttä, mikäli vanhempi kaipasi tukea, näyttävät suojanneen vanhempaa uupumusoireilta.

Liikunta voi auttaa ehkäisemään vaihdevuosiin liittyvää lihasmassan vähentymistä25.5.2020 09:00:00 EESTTiedote

Laaja keski-ikäisiä naisia koskeva tutkimus osoittaa lihasten ikääntymismuutosten kuuluvan viisikymppisten naisten arkipäivään. Silloin naiset siirtyvät esivaihdevuosien kautta menopaussiin, jolloin naissukuhormoni estrogeenin tuotanto pysähtyy. Tämä vaikuttaa myös lihaksiin ja johtaa lihasmassan vähentymiseen. Liikunta kuitenkin auttaa ylläpitämään lihaksia myös vaihdevuosi-iässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme