Helsingin yliopisto

Ylipainolla vain heikko yhteys mielenterveyssyistä johtuvaan työkyvyttömyyteen

Jaa

Lihavuuden yhteys sairauspoissaoloihin ja työkyvyttömyyseläkkeisiin mielenterveyssyistä oli heikko; sen sijaan lihavuuden yhteys tuki-ja liikuntaelinsairaussyistä johtuviin sairauspoissaoloihin ja työkyvyttömyyseläkkeisiin on vahva, osoittaa tuore väitöstutkimus.

LL Anna Svärdin väitöstutkimus osoitti myös, että painonnousu naisilla ja lihavilla miehillä oli yhteydessä tuki-ja liikuntaelinsairaussyistä johtuviin sairauspoissaoloihin sekä heikentyneeseen fyysiseen toimintakykyyn.

Svärd selvitti tuoreessa väitöstutkimuksessaan painon yhteyttä mielenterveyshäiriöihin työ- ja toimintakyvyn näkökulmasta. Mielenterveyshäiriöiden ohella tarkasteltiin sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeitä sekä yleisesti että tuki-ja liikuntaelinsairauksiin liittyen.

Tutkimus on osa vuosina 2000-2002 käynnistettyä, Helsingin kaupungin työntekijöihin kohdistuvaa Helsinki Health Study (HHS) -kohorttitutkimusta. Osallistujat olivat tutkimuksen alkaessa 40-, 45-, 50-, 55- tai 60-vuotiaita. Kohorttia on seurattu postikyselyillä vuosina 2007 ja 2012. Tietojen yhdistämiseen suostuneiden henkilöiden kyselytiedot yhdistettiin Suomen kansallisiin rekisteritietoihin. Tiedot sairauspoissaoloista ja lääkekorvauksista saatiin Kelalta ja tiedot työkyvyttömyyseläkkeistä Eläketurvakeskuksesta.

– Tutkimusaineiston vahvuutena on sen laajuus ja pitkä aikajänne. Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja, ja aineisto sisältää monipuolisesti eri ammattiryhmien edustajia. On hienoa, että Suomessa on kansallisia rekistereitä, joita voi tutkimuksessa hyödyntää, henkilötietojen suojaa ehdottomasti kunnioittaen, Svärd sanoo.

Tutkitussa väestöryhmässä ylipaino ja painonousu olivat yleisiä, kuten suomalaisessa väestössä muutenkin. Suomessa mielenterveyshäiriöt ja lihavuuteen usein liittyvät tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet aiheuttavat merkittävän osan sairauspoissaoloista ja työkyvyttömyyseläkkeistä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet kaksisuuntaisen yhteyden painon ja mielenterveyden välillä, mutta yhteyden suuntaa ja sen merkitystä työssäkäyvillä ei tunneta riittävästi.

Väitöskirjatyön tavoitteena oli lisätä ymmärrystä lihavuuden yhteydestä työ- ja toimintakykyyn erityisesti mielenterveydenhäiriöiden osalta keski-ikäisillä työntekijöillä. Tutkimustiedon myötä syventynyttä ymmärrystä voidaan hyödyntää sairauksien ehkäisemisessä ja työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä.

– Vaikka ylipainon ja myöhemmin ilmaantuvien mielenterveydenhäiriöiden välinen yhteys osoittautui heikoksi, ovat terveysongelmat kuitenkin usein yhteydessä toisiinsa. Tämä korostaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan tärkeyttä terveydenhuollossa. On tärkeää, että perus- ja työterveyshuollolla olisi riittävät resurssit, jotta painonnousuun ja mielenterveysongelmiin voitaisiin kiinnittää huomiota jo niiden varhaisessa vaiheessa, Svärd toteaa.

LL Anna Svärd väittelee 15.3.2019 kello 13 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Body weight and mental health: a follow-up study on health functioning and work disability". Väitöstilaisuus järjestetään Haartman-instituutissa, luentosali 2, Haartmaninkatu 3.Väitöskirja on myös julkaistu elektronisesti ja luettavissa osoitteesta: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/299346

Väittelijän yhteystiedot:
Sähköposti: anna.svard@helsinki.fi

*******************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Tie­de muut­tuu tai­teek­si Hel­sin­gin ka­duil­le19.6.2019 13:49:54 EESTTiedote

Taiteella voi vaikuttaa. Siksi Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen tutkijat vääntävät tiedettä katutaiteeksi ja Helsingin kaduntallaajien nähtäväksi. He suunnittelevat yhdessä taiteilijoiden kanssa muraalin Linnanmäen liepeille ja sähköaseman maalauksen Pasilaan sekä maalaavat yksittäisiä sähkökaappeja visualisoimaan ilmastonmuutosta. Jäljet ovat nähtävissä loppukesästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme