Suomen Lontoon instituutti

Ympäristötaiteen uranuurtaja Tuula Närhinen voitti Below Zero -taidepalkinnon

Jaa

Thames-joen pohjamudista materiaalinsa saava näyttely avautuu maaliskuussa Lontoossa.


Below Zero -taidepalkinto jaettiin nyt toista kertaa. Tämä vuoden teemana oli ‘Resilient Futures’. Kilpailun voittaja, kuvataiteilija Tuula Närhinen lähestyy teemaa muun muassa keräämällä jätteitä Thames-joen rantamudasta laskuveden aikaan ja tutkimalla ihmisten tuottaman historian monia kerroksia.

“Olen voitosta yllättynyt ja iloinen. On mahtavaa, että Below Zero -taidepalkinnossa painotetaan taiteilijan tekemää työtä, eikä taiteilijuutta. Olen jo alkanut työstää projektissa käyttämiäni tekniikoita, jotka toimivat varmasti hyvin myös Thames-joessa”, Närhinen kertoo.


Palkinnon jakavat Lontoon Vauxhallissa sijaitseva Beaconsfield-galleria ja Suomen Lontoon-instituutti. Palkinnon arvo on 15 000 puntaa (noin 17 000 euroa), ja siihen sisältyy mentorointi, materiaalit, kuukauden mittainen residenssi Lontoossa ja näyttely Beaconsfield-galleriassa. Palkinnon saaja työstää residenssin ajan näyttelyä galleriaan.

Närhinen on kriittisen ympäristötaiteen uranuurtaja. Hän on tehnyt 30-vuotisen uran, joka on keskittynyt laajasti kulttuurin ja luonnollisen ympäristön suhteisiin sekä luonnonilmiöihin. Hän käsittelee teoksissaan usein luonnon elementtejä, kuten vettä.

Valintakomiteaan kuuluivat kuraattori Taru Elfving, Naomi Siderfin ja David Crawford Beaconsfield Gallerystä, kuraattori Hannele Tilles sekä Suomen Lontoon-instituutin taide- ja kulttuuriohjelman päällikkö Jaakko Nousiainen.
"On ilo palkita ekologisiin kysymyksiin jo pitkään syventynyt taiteilija, jonka työ on inspiroinut myös monia muita tekijöitä viime vuosina", Elfving sanoo. 

Kilpailuun osallistui ideoillaan 40 taiteilijaa, ja Närhinen valittiin viiden voittajaehdokkaan joukosta. Muita voittajaehdokkaita olivat Sara Bjarland, Teija ja Pekka Isorättyä, Kati Roover sekä Elsa Salonen.

“Toista kertaa jaettu Below Zero on vakiinnuttamassa asemaansa. Tänä vuonna hakemuksissa korostuivat laatu ja ekologinen tietoisuus. Hakemusten korkea taso ilahdutti meitä”, sanoo Suomen Lontoon-instituutin johtaja Emilie Gardberg.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Emilie Gardberg, Suomen Lontoon-instituutin johtaja, emilie.gardberg@fininst.uk, +44 (0) 7714 768 932

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lontoon instituutti
Suomen Lontoon instituutti
Unit 1, 3 York Way
N1C 4AE London

(+44) 020 3764 5090http://www.fininst.uk/

Suomen Lontoon-instituutti on suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan asiantuntija Britanniassa ja Irlannissa. Instituutti tukee suomalaisten taiteilijoiden ja asiantuntijoiden liikkuvuutta, tuottaa tapahtumia ja antaa asiantuntija-apua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lontoon instituutti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme