Yrittäjägallup: Koronan vaikutukset tuntuvat yhä yrityksissä

Myynnin lisääntymisestä raportoi 13 prosenttia yrityksistä, kun yrityksiltä kysyttiin huhtikuussa, miten korona on vaikuttanut liiketoimintaan. Raaka-aineiden hintojen noususta ilmoittaa nyt 33 prosenttia.
Huhtikuussa 2022 selvästi yli puolet (61 %) yrityksistä arvioi myynnin pysyneen koronaviruksesta huolimatta ennallaan. Osuus on kasvanut melko tasaisesti huhtikuun 2020 pohjalukemista.
Myynnin vähenemisestä raportoi voimakkaimmin henkilömäärältään pienimmissä yrityksissä sekä palveluissa.
”Varsinkin kaupan ja palvelualan pienet yritykset ovat edelleen ahtaalla. Isommat yritykset näyttävät selvinneen paremmin”, Pentikäinen kertoo.
Pienet työnantajayritykset useimmiten ahtaalla
Niiden yritysten osuus, jotka uskovat varmasti selviävänsä koronakriisistä, on laskenut 70 prosenttiin. Vielä marraskuussa osuus oli 75 prosenttia. Entistä vähemmän on myös yrityksiä, joiden myynti on noussut koronakriisin pahimmista vaiheista.
Huhtikuussa 2022 yrityksen selviämiseen uskoi 70 prosenttia vastanneista. Osuus on pienentynyt loppuvuodesta 2021.
”Pienet työnantajayritykset ovat eniten ahtaalla koronakriisin vuoksi. Näiden yritysten taakan keventämiseen pitää kiinnittää huomiota.”
Yrityksen selviämiseen uskotaan useimmin teollisuudessa (75 %) ja palveluissa (73 %), vähemmän kaupassa ja rakentamisessa (65 %). Usko on muita useammin koetuksella 18–39–vuotiailla yrittäjillä.
Raaka-aineiden hintojen noususta ilmoittaa yhä useampi
Raaka-aineiden hinnan noususta ilmoittaa selvästi suurempi osuus (33 %) kuin helmikuussa (28 %). Varsinkin teollisuudessa (64 %), rakentamisessa (52 %) ja kaupassa (46 %) raportoidaan raaka-aineiden hintojen noususta.
”Ukrainan sota vaikeuttaa tilannetta. Monella on myös häiriöitä tuotantoketjuissa, mutta näiden yritysten osuus ei ole onneksi kasvanut”, Pentikäinen sanoo.
Etätöiden lisääminen on säilynyt ennallaan helmikuusta, 27 prosenttia yrityksistä ilmoittaa tehneensä niin.
”Etätyö ja monipaikkatyö ovat tulleet jäädäkseen. Jos monipaikkatyö luo arvoa työnantajalle ja työntekijöille, sitä kannattaa jatkaa. Viime kädessä työnantaja kuitenkin ratkaisee, missä ja miten töitä tehdään. Tämä on tärkeää muistaa”.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Työelämägallup: Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus onnistuu työpaikoilla9.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Työpaikoilla vallitsee vahva luottamuksen ilmapiiri ja mahdollisuus yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä. Näin omasta tilanteestaan raportoi Työelämägallupissa työelämän selvä enemmistö. Erityisesti pienimmissä yrityksissä arvioidaan korkealle perhe-elämän yhteensovittaminen, tasapuolisuus ja luottamus. Hyvä työilmapiiri nousee rahapalkkaa tärkeämmäksi tekijäksi työssä viihtymiselle.
Työelämägallup: Ulkomainen työvoima saa enemmän tukea kuin vastustusta – suhdanteet muuttaneet asenteita7.7.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Työelämägallupin vastaajista 44 prosenttia katsoo, että Suomeen tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, kun vastustajia on 38 prosenttia vastaajista. Kannattajien osuus on laskenut merkittävästi syyskuusta 2023, jolloin vastaava luku oli 58 prosenttia. – Kun talous hidastuu ja työllisyysnäkymät heikentyvät, ulkomainen työvoima aletaan nähdä ennemmin kilpailijana kuin tarpeellisena vahvistuksena, arvioi johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä.
Työelämägallup: Vain joka viides kannattaa jäsenmaksujen vähennysoikeuden poistoa5.7.2025 07:16:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevista 66 prosenttia vastustaa hallituksen esitystä poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, kun taas 22 prosenttia kannattaa sitä. Vahvin kannatus löytyy yrittäjien joukosta, ja vähäisin tuki työntekijöiltä. Joka kymmenes arvioi, että muutos vaikuttaisi omaan jäsenyyteen liitossa, mutta 68 prosenttia uskoo, ettei vaikutusta olisi. Erityisesti nuoret kokevat vaikutusta. Heistä 14 prosenttia kertoo muutoksen vaikuttavan jäsenyyteensä.
Työelämägallup: Tekoäly on käytössä arjessa vain harvoilla – työkaluna lähinnä johdolla4.7.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Tekoälyn käyttö on edelleen kovin vähäistä, selviää tuoreesta Suomen Yrittäjien Työelämägallupista. Vastaajista 26 prosenttia ei käytä tekoälyä lainkaan, ja 20 prosenttia kertoo hyödyntävänsä sitä vain satunnaisesti. Päivittäisiä käyttäjiä on 16 prosenttia, joista useita kertoja päivässä tekoälyä hyödyntää yhdeksän prosenttia.
Työelämägallup: Sdp nousi työelämän ykköspuolueeksi, kokoomus toisena1.7.2025 07:47:00 EEST | Tiedote
Sdp on noussut suosituimmaksi puolueeksi työelämässä olevien keskuudessa 21 prosentin kannatuksella. Vielä tammikuussa 2024 Sdp:n kannatus oli 15 prosenttia. Sdp ohitti aiemmin ykköspaikkaa pitäneen kokoomuksen, jonka kannatus on laskenut 15 prosenttiin. Keskustan kannatus on noussut ja se saa 12 prosentin tuen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme