Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Neljäsosa pk-yrityksistä palkkaamassa kesätyöntekijöitä

Jaa
Neljäsosa pienistä ja keskisuurista yrityksistä aikoo tarjota kesätöitä, käy ilmi Yrittäjägallupista. ”Kesätöitä on tarjolla yhtä hyvin kuin kahtena edelliskesänä. Se lupaa hyvää monille nuorille. Työnantajan kannattaa hoitaa velvollisuutensa huolellisesti ja kirjallisesti”, Suomen Yrittäjien asiantuntija, juristi Atte Rytkönen-Sandberg sanoo.

Suomen Yrittäjien neuvontapalvelu on vastannut viime viikkoina työnantajayritysten kysymyksiin kesätyöntekijöiden palkkaamisesta. Erityisesti kysymyksiä tulee työsopimuksessa sovittaviin asioihin ja työsuhteen ehtoihin, kuten esimerkiksi palkkaukseen liittyen. 

”Työajat sekä palkkaus ovat kysytyimmät aiheet. Neuvomme yrittäjiä muun muassa siinä, mitä työsopimukseen kannattaa kirjata, mistä voidaan sopia ja mitä on otettava huomioon erityisesti nuoria työntekijöitä palkattaessa”, Rytkönen-Sandberg sanoo. 

Teollisuus palkkaa kiivaimmin 

Pienistä ja keskisuurista teollisuusyrityksistä peräti 41 prosenttia kertoo palkkaavansa kesätyöntekijän. Myös yrittäjän ikä näyttää vaikuttavan kesätyöntekijän palkkaamisen. Mitä nuorempi yrittäjä iältään on, sitä yleisemmin yrittäjä palkkaa kesätyöntekijän. Eniten palkkaamisaikeista raportoivat siis 18–39-vuotiaat yrittäjät. 

Mitä isompi yritys on henkilömäärältään, sitä yleisemmin se on palkkaamassa. 

Kesätyöntekijöitä aikoo palkata nyt 24 prosenttia yrityksistä, luku oli vuonna 2022 ja 2021 23 prosenttia. Pandemian alkamisvuonna 2020 kesätyöntekijöitä aikoi palkata vain 17 prosenttia yrittäjistä ja tätä ennen kaksi vuotta aiemmin vuonna 2018 28 prosenttia yrittäjistä. 

Kymmenen vinkkiä kesätyöntekijää miettivälle yritykselle: 

1. Kartoita ajoissa työtehtävät, joihin kesätyöntekijä tai -tekijöitä tarvitaan 

2. Suhtaudu rekrytointiprosessiin avoimesti.  

3. Kohtele kaikkia hakijoita yhdenvertaisesti. 

4. Vastaa jollakin tavalla jokaiseen hakemukseen.  

5. Mitoita kesätyöntekijän työmäärä realistisesti.  

6. Huomioi työlainsäädännön sekä mahdollisesti sitovan työehtosopimuksen määräykset 

7. Tarkista, määrääkö TES nuorten työntekijöiden työehdoista erikseen. 

8. Laadi kirjallinen työsopimus. 

9. Panosta perehdytykseen.  

10. Työsuhteen päättyessä kirjoita työtodistus. Halutessasi tarjoudu suosittelijaksi. 

Tutkimukseen vastasi 1038 pk-yrityksen edustajaa 5.–20.3. 2023. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Työpaikkasopimista edistettävä, laittomat lakot kuriin30.5.2023 12:39:32 EEST | Tiedote

Suomen talouden kasvun vahvistaminen on ratkaisevaa julkisen talouden tervehdyttämiselle. Siksi Yrittäjät esittää kasvuohjelmassaan lukuisia toimia, jotka vapauttaisivat yrityksiä nykyistä enemmän riskinottoon ja kasvuun. Hallitusohjelmassa on vapautettava työpaikat sopimaan paikallisesti, rajoitettava poliittisia ja laittomia lakkoja sekä uudistettava työttömyys- ja sosiaaliturvaa, jotta työntekeminen olisi kannattavampaa.

Yrittäjägallup: Yrittäjät haluavat porvarihallituksen ja estää veronkorotukset17.5.2023 14:59:54 EEST | Tiedote

Säätytalolla neuvottelee pk-yrittäjille mieluinen kokoonpano. Yrittäjägallupin mukaan yrittäjät haluavat laajalti hallitukseen kokoomuksen, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP:n. ”Yrittäjät haluavat muutosta talouspolitiikkaan ja vaalivoittajat vastuuseen. Yrittäjät odottavat uudistuksia, jotka vahvistavat kasvua ja tasapainottavat julkista taloutta”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme