Yrittäjägallup: Yrityksistä vain kolme prosenttia haluaa luottamusmiehen työpaikkasopimiseen
Vain kolme prosenttia yrityksistä haluaa, että liiton jäsenten valitsema luottamusmies olisi työntekijöiden sopijaosapuoli paikallisessa sopimisessa, Yrittäjägallup kertoo. Eniten halutaan sopia koko henkilöstön kanssa (43 %) ja toiseksi eniten koko henkilöstöä edustavan luottamusvaltuutetun kanssa (25 %). ”Viesti on selvä: luottamusmiespakko on kuollut ajatus”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

Luottamusmiehen kannatus on suunnilleen yhtä vähäistä työnantajaliittoihin kuuluvien kuin niiden ulkopuolella toimivien yritysten parissa. Luottamusvaltuutettua kannatetaan kuitenkin selvästi enemmän työnantajaliittojen jäsenyrityksissä (37 %) kuin niiden ulkopuolella (23 %).
- Työnantajaliittojen puolella moni ei osaa sanoa, Pentikäinen selittää.
Paikallisen sopimisen työryhmä pohtii paraikaa muun muassa sitä, kenen pitäisi olla sopijaosapuoli paikallisessa sopimisessa. Ammattiyhdistysliike haluaa laajentaa luottamusmiesjärjestelmää.
Ylivoimainen valtaosa yrityksistä ei kuulu työnantajaliittoihin
Yrittäjägallupissa selvitettiin, miten moni yritys noudattaa työehtosopimusta ja millä perustein. Neljännes yrityksistä on kokonaan työehtosopimusjärjestelmän ulkopuolella. 12 prosenttia noudattaa työehtosopimuksia työnantajaliittojen jäseninä ja 47 prosenttia yleissitovuuden perusteella. 15 prosenttia ei osaa sanoa. Epätietoisuutta on erityisesti pienimmissä yrityksissä.
Yli kymmenen henkeä työllistävistä 40 prosenttia noudattaa työehtosopimuksia työnantajaliittojen jäseninä ja 52 prosenttia yleissitovuuden vuoksi.
- Tämä työmarkkinoiden todellisuus usein unohtuu. Ylivoimainen valtaosa yrityksistä ei kuulu työnantajaliittoihin. Niistä suurin osa kärsii sopimisen kielloista. Kiellot pitää poistaa heti, Pentikäinen sanoo.
Luottamusmiehiä ja -valtuutettuja yhtä vähän
Yrittäjägallup myös tutki luottamusmiesten ja -valtuutettujen määriä. Molempia on seitsemässä prosentissa yrityksistä. Yli kymmenen työllistävistä noin kolmanneksessa on luottamusmies. Työnantajaliiton jäsenyrityksistä luottamusmies on 22 prosentissa ja luottamusvaltuutettu 17 prosentissa.
Luottamusmies on yleensä liiton jäsenten valitsema. Luottamusvaltuutetun valintaan osallistuvat kaikki riippumatta liiton jäsenyydestä.
- Eniten halutaan sopia koko porukan kanssa. Se koetaan parhaaksi tavaksi varsinkin pienemmissä yrityksissä, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup kertoo, että koronatilanteen vuoksi lomautuksia on käynnistetty selvästi enemmän työnantajaliittoihin kuuluvissa yrityksissä, kun taas tilapäisiä palkanalennuksia on tehty selvästi enemmän työnantajaliittojen ulkopuolella.
- Tätä selittää osin yrityskoko. Työnantajaliittojen jäseniä on enemmän suurissa yrityksissä, joissa on väkeä, mitä lomauttaa. Pienemmissä yrityksissä, jotka harvemmin kuuluvat liittoihin, on taas luontevaa sopia tilapäisestä palkanalennuksesta, Pentikäinen arvioi.
Näin kysyttiin
- Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
- Kyselyyn vastasi 1114 pk-yrityksen edustajaa.
- Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.
- Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.
- Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
- Tiedot kerättiin 17.2.–24.2.2021.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Makkulatyömarkkinajohtaja
Puh:040 581 2472janne.makkula@yrittajat.fiMikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrityksissä on tarjolla kesätöitä enemmän kuin viime vuonna - 10 vinkkiä kesätyötä tarjoaville12.4.2021 12:25:48 EEST | Tiedote
Lähes neljäsosa pienistä ja keskisuurista yrityksistä aikoo tarjota kesätöitä, käy ilmi Yrittäjägallupista. - Kesätöitä on tarjolla selvästi enemmän kuin viime vuonna. Se lupaa hyvää monille nuorille. Kannattaa kysellä viimeiseen asti, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kannustaa.
Yrittäjät: Exit-suunnitelma ei ole onnen oikotie9.4.2021 10:42:32 EEST | Tiedote
- Exit-strategia on tervetullut. Se ei ole kuitenkaan onnen oikotie. Yritysten ahdinko ei lopu koronakriisin päättyessä. Tarvitaan toimia, jotka tukevat yritysten toipumista, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen huomauttaa.
Yritysten väliset maksuajat pidentyneet - lain noudattamista pitää valvoa!9.4.2021 08:13:54 EEST | Tiedote
Yritysten väliset maksuajat ovat pidentyneet koronakriisissä, kertoo tuore Yrittäjägallup. - On väärin, että pienet yritykset toimivat isompien yritysten pankkina. Maksuaikalakia ei noudateta ja siksi viranomaisten pitää alkaa valvoa sen noudattamista, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.
/// EMBARGO 7.4. KLO 00:01 //// Yritysten tilanteessa käänne heikompaan maaliskuussa7.4.2021 00:01:00 EEST | Tiedote
Yritysten tilanteessa tapahtui selkeä käänne heikompaan maaliskuussa, kun hallitus lisäsi rajoitustoimia ja valmisteli liikkumisrajoituksia: Yritysten maksuvaikeudet lisääntyivät ja yhä useampi yrittäjä pohti lopettamista tai koki konkurssiuhkaa. Myös lomauttaneiden yritysten määrä kasvoi, kertoo tuore Yrittäjägallup.
Yrittäjägallup: Yrityksiä tarvitaan lasten päivähoidossa, voitontavoittelua ei ole syytä rajata1.4.2021 06:07:00 EEST | Tiedote
Yksityisiä yrityksiä tarvitaan jatkossakin tuottamaan lasten päivähoitoa. Voitontavoittelua ei ole syytä rajata. Pienten yritysten päästävä paremmin osallistumaan julkisiin tarjouskilpailuihin, kertoo Yrittäjägallup pk-yritysten mielipiteistä.
Yrittäjät: Lupaus yritysten auttamisesta kriisin yli lunastettava - 10 keinoa auttaa yrityksiä30.3.2021 09:23:39 EEST | Tiedote
Suomen Yrittäjät esittää 10 konkreettista keinoa, jotka tarvitaan, jotta yritykset selviytyvät pitkittyneestä koronakriisistä. - Hallitus on luvannut toistuvasti, että se auttaa yrityksiä kriisin yli eikä elinkelpoisia yrityksiä päästetä konkurssiin. Lupaus pitää lunastaa ja tukitoimia lisätä rajoitustoimien kiristyessä, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Yrittäjät tarjoaa liikkumisrajoituslaille osuvampia vaihtoehtoja29.3.2021 10:12:03 EEST | Tiedote
Yrittäjät vastustaa hallituksen esitystä liikkumisrajoituksista. ”Vakava pandemia pitää nujertaa, mutta liikkumisrajoituslaki on siihen väärä, tehoton ja epäselvä keino. Se iskisi lujaa tuhansiin kaupan ja palvelualan yrityksiin sekä kaataisi niitä turhaan ja aiheuttaisi työttömyyttä”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme