Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Esitys yt-laiksi lisää yritysten kustannuksia

Jaa

- Hallituksen esitys yt-lain uudistamisesta lisää yritysten byrokratiaa ja kustannuksia. Yt-neuvotteluissa tulisi keskittyä avoimeen keskusteluun ja ratkaisujen löytämiseen. Lain soveltamisrajaa käytännössä lasketaan, mikä syö yritysten kasvuhaluja, toteaa asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg Suomen Yrittäjistä.

Hallituksen odotetaan antavan esityksen uudesta yhteistoimintalaista eli yt-laista tänään. Lain uudistaminen on tarpeen.

- Nykylaki on täynnä monimutkaisia säännöksiä ja byrokratiaa lisääviä elementtejä. Nämä rasittavat etenkin pienempiä yrityksiä. Tähän ei valitettavasti tullut hallituksen esityksessä selkeitä muutoksia. Eduskunnan on korjattava esitystä ja tehtävä siitä pienille yrityksille järkevämpi, Rytkönen-Sandberg toteaa.

Jatkossa yt-lakia sovellettaisiin pääasiassa yrityksiin, joissa työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä on säännöllisesti vähintään 20. Tämä tarkoittaa käytännössä soveltamisrajan laskemista. Nykyrajat ovat 20 ja koko laajuudessaan 30.

- Emme kannata yt-lainsäädännön soveltamisalan laajentamista pienempiin yrityksiin. Se lisää byrokratiaa ja syö kasvuhaluja. Pienet työnantajayritykset ovat jo valmiiksi erittäin ahtaalla. Ne eivät tarvitse yhtään lisää byrokratiakuormaa.

– Päinvastoin soveltamisrajaa tulisi nostaa vähintään 50 työntekijää työllistäviin yrityksiin. Työnantajan ja henkilöstön välinen yhteistoiminta toteutuu jo nimenomaan pienissä yrityksissä luontevasti ja yrityksen toimintaan sopivalla tavalla myös ilman lainsäädäntöä.

Tavoite jatkuvasta vuoropuhelusta tärkeä

Uusi elementti yt-lakiin on jatkuva vuoropuhelu. Tämä tarkoittaisi vuoropuhelua esimerkiksi yrityksen tai yhteisön näkymistä ja taloudellista tilanteesta, osaamistarpeista ja työhyvinvoinnista.

- Tavoite on sinänsä hyvä ja tarkoituksenmukainen. Jotta tarkoitus voisi aidosti työpaikoilla toteutua, tulisi laissa määritellyt toisin sopimisen mahdollisuudet olla huomattavasti laajemmat.

- Nykyisin yhteistoimintaneuvotteluiden keskittyminen tiukkojen muotosäännösten noudattamiseen ja virheiden välttämiseen estää aitoa ja avointa vuoropuhelua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme