Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Synkkä päivä sote-alan yrittäjille

Jaa

- Tämä on synkkä päivä monille sote-alan yrittäjille ja heidän asiakkailleen. Aurinko on tumman pilven peitossa yrityksille julkisen sote-sektorin arvoketjussa, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä.

- Hallituspuolueista lupailtiin julkisuudessakin, että esitys muuttuu eduskunnassa yrittäjäystävällisemmäksi. Näin ei juurikaan käynyt, mikä on meille iso pettymys, Pentikäinen harmittelee.

- Hyvinvointialueilla jää iso vastuu monituottajamallin toteutuksesta, jos laki menee läpi. Ilman monituottajuutta hoitoon pääsy ja ihmisten valintaoikeus heikkenevät, varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kommentoi.

Monituottajamalli tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluita on tuottamassa julkisen sektorin lisäksi myös yrityksiä ja järjestöjä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta julkisti tänään mietintönsä sote-uudistuksesta.

Yrittäjät esitti useaan otteeseen valmistelun aikana lakimuutoksia, joilla palveluita tuottaville olisi omistuspohjasta riippumatta turvattu tasapuoliset toimintaedellytykset.

Alihankintarajoituksia olisi pitänyt keventää

Esimerkiksi alihankintarajoituksiin olisi pitänyt puuttua ja palveluiden järjestäjä ja tuottaja eriyttää lailla velvoittavasti.

- Esittämiemme muutosten avulla olisi voitu parantaa alan yrittäjien edellytyksiä. Juuri mikään esityksistämme ei ole valiokunnan mietinnön perusteella etenemässä, Anssi Kujala sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla oli perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen mahdollisuus parantaa yritysten tuotantomahdollisuuksia.

- Tätä mahdollisuutta ei nyt käytetty. Uudistus on johtamassa siihen, että moni joutuu hankkimaan terveysvakuutuksen turvatakseen palvelunsa yksityisten tuottajien kautta, Kujala sanoo.

Lainsäädännön arviointineuvosto erikseen moitti esitystä muun muassa puutteellisesta yritysvaikutuksien arvioinnista, mille ei korvaa lotkautettu.

- Tämä on hallituspuolueilta vakavaa leikkiä yli 18 000 sote-yrityksen ja niiden 80 000 työntekijän työpaikoilla, Kujala sanoo.

Hyvinvointialueille suuri vastuu hoitoon pääsystä

Mietinnön perusteella vastuu asiakkaiden hoitoon pääsystä, kustannusten hillitsemisestä sekä yritysten toimintaedellytyksien turvaamisesta jää hyvinvointialueiden varaan.

Yrittäjäjärjestö julkistaa syksyllä vaaliohjelman mahdollisesti tulevien hyvinvointialuevaalien yrittäjyyspainotuksiksi.

Yrittäjät esittää minimivaatimuksena seuraavia:

- Hyvinvointialueiden tulee erottaa järjestäminen ja tuottaminen.
- Alueiden palvelustrategiassa tulee olla kirjaukset monituottajamallin käytöstä ja hankintojen jakamisesta osiin, jotta pk-yritykset voivat menestyä kilpailutuksissa. Strategian tulee vahvistaa alueen elinvoimaa ja monituottajuutta.
- Hyvinvointialueiden tulee laatia selkeät tavoitteet yksityisen sektorin tuotannosta ja niiden hankkimisesta esimerkiksi palvelusetelein ja ostopalveluin.

Eduskunnan on tarkoitus päättää sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta ensi viikolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers.
Lataa
Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala. Kuva: Jarkko Översti.
Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala. Kuva: Jarkko Översti.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Hallituksen tukitoimet tarpeen – seuraavaksi yt- ja lomautusaikoja lyhennettävä14.1.2022 18:36:06 EET | Tiedote

Hallituksen tänään julkaisema apupaketti on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Hallituksen pitää antaa rajoitustoimien kohteena oleville yrityksille mahdollisuus selvitä vaikeasta tilanteesta. ”Kun liiketoimintaa rajoitetaan voimakkaasti lyhyellä varoitusajalla, yritykselle pitää antaa työkaluja sopeutua tilanteeseen”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät esittää nopeita tukitoimia – karanteenien muutos sairauslomiksi toisi yli 300 miljoonan euron kustannukset yrityksille12.1.2022 14:12:24 EET | Tiedote

Yrittäjät odottaa hallitukselta viivyttelemättä päätöksiä rajoitusten vuoksi ahdinkoon joutuvien yritysten auttamiseksi. Erityisesti moni matkailu-, liikenne-, ravintola- ja tapahtuma-alan yritys on kasvavissa vaikeuksissa. ”Ihmettelen, miksi päätöksiä ei tehdä. Tukipäätöksiä tarvitaan nopeasti”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallup: Yrittäjät haluavat yhdistää työeläkeyhtiöitä29.12.2021 12:02:49 EET | Tiedote

Yrittäjät haluavat yhdistää työeläkeyhtiöitä. 55 prosenttia yrittäjistä tehostaisi järjestelmää yhtiöitä yhdistämällä, vain 10 prosenttia vastustaa, kertoo Yrittäjägallup. ”Sivukulujen kasvu syö yritysten kilpailukykyä. Eläkemaksut ovat tärkein sivukulu, ja ne ovat kasvamassa vauhdilla. Eläkejärjestelmää pitää tehostaa nopeasti”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme