Yrittäjät: Tarvitaan mittava rahoitus- ja työlakipaketti, jotta yritykset ja työpaikat säilyvät
Koronavirus aiheuttaa mittavia taloudellisia ongelmia monille yrittäjille ja työntekijöille. Tilanne on monelle yritykselle ja niiden työntekijöille kova shokki, kun liiketoiminta vähenee tai hiljenee kokonaan. Samaan aikaan kustannukset kuitenkin juoksevat.
- Todistamme ennenkokematonta kriisiä. Kukaan ei voi varmuudella sanoa, mitä on luvassa. Pitää varautua pahimpaan. Monen yrityksen elämänlanka uhkaa katketa. Tarvitaan vahvoja ja nopeita toimia turvaamaan yritysten rahoitus ja työpaikat, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Yrittäjät esittää laajaa rahoitus- ja työlakipakettia. Jotkut rahoitusta koskevat esitykset julkistettiin torstaina, osa ehdotuksista on uusia. Yrittäjät odottaa, että hallitus linjaa yrityksiä tukevia päätöksiä jo alkavalla viikolla. Tarvitaan seuraavia toimenpiteitä:
1. Finnvera valjastetaan vahvasti rahoittamaan koronakriisin horjuttamia yrityksiä. Finnveran pitää tarjota vakuudettomia takauksia ja koronakriisilainoja, joita on helppo hakea sekä nopea myöntää ja jotka kantavat kriisin yli. Finnvera ilmoitti lauantaina 14.3. muuttaneensa ohjeitaan. Muutos on tärkeä, mutta niiden riittävyys on epävarma.
2. Hallitus/verohallinto ilmoittaa, että arvonlisäveron, työnantajasuoritusten ja muiden maksamatta olevien verojen maksatuksia lykätään ilman lisäkorkoja vähintään puolella vuodella.
3. Mahdollistetaan, että työnantajan eläkemaksuja (YEL ja TyEL) voidaan lykätä pahimman yli. Työeläkeyhtiöiden pitää suhtautua joustavasti maksuvaikeuksiin joutuvien yritysten saatavien perintään.
4. Annetaan ohjeistus pankeille, että ne tulevat yrittäjien avuksi markkinaehtoisilla tuotteilla, suhtautuvat myönteisesti lainojen lykkäyksiin eivätkä peri sanktiomaksuja, jos lainaohjelmaa ei pystytä noudattamaan.
5. Työelämäosapuolet etsivät nopeasti ratkaisuja siihen, miten työehtoihin saadaan väljyyttä ja työpaikkasopimiseen välineitä, joilla voidaan yhdessä turvata työpaikat.
6. Lyhennetään lomautusilmoitusaikaa 14 päivästä kolmeen päivään. Lomautusten nopea toimeenpano on monelle yritykselle välttämätöntä, jotta toiminta ja työpaikat pelastuvati. Lisäksi on mahdollistettava, että poikkeuksellisessa tilanteessa myös määräaikainen työntekijä voidaan lomauttaa, vaikka hän ei työskentele vakituisen työntekijän sijaisena.
7. Muutetaan työttömyysturvalainsäädäntöä poistamalla lomautustilanteissa työntekijän viiden päivän omavastuuaika. Lisäksi varmistetaan, että jos työnantaja ja työntekijä ovat työsopimuslain mukaisesti sopineet lomautuksesta, työntekijälle ei aiheudu sopimuksen seurauksena karenssia työttömyysetuuden saamiseksi.
8. Lyhennetään olennaisesti sairauspäivärahan omavastuuaikaa tai poistetaan se, jotta työnantaja saa nopeammin kompensaatiota Kelalta, kun hän maksaa sairausajan palkkaa. Tällä hetkellä työnantaja on velvollinen maksamaan palkkaa sairastumispäivältä ja sitä seuraavalta yhdeksältä arkipäivältä ilman, että saa itse mitään korvausta.
9. Kompensoidaan työnantajalle aiheutuvia palkkakustannuksia siitä, että työntekijä jää kotiin hoitamaan sairasta lastaan. Pandemiatilanteessa on kohtuutonta, että sairauspoissaolojen kustannukset kaatuvat yksittäisille työnantajille. Vastuuta on jaettava koko yhteiskunnalle.
10. Jos viranomainen päätyy sulkemaan kouluja ja päiväkoteja, vanhemmat jäävät kotiin hoitamaan lapsiaan. Työnantajalla ei etätyötä lukuun ottamatta ole tällaisen poissaolon ajalta palkanmaksuvelvoitetta, eikä kotiin jäävällä ole oikeutta lakisääteiseen toimeentuloetuuteen. Tulee varmistaa, että kotiin jäävien lapsen huoltajien toimeentulo turvataan valtion varoista.
Määräaikaiset lakimuutokset tehtävä heti
Yrittäjät esittää, että työlakipaketin valmistelu on tehtävä heti, ja muutokset olisivat voimassa määräaikaisina.
- Muutokset on rahoitettava valtion varoista niin, että työnantajille ja työntekijöille ei aiheudu suoraan lisäkustannuksia, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Yrittäjistä vaatii.
Tärkeää hakea ratkaisuja yhdessä
Yrittäjät muistuttaa yhteistoimintalain säännöksestä (60 §), joka antaa mahdollisuuden poiketa neuvotteluvelvoitteesta ja neuvotteluajoista, jos yrityksen tuotanto- tai palvelutoiminnalle tai yrityksen taloudelle vahinkoa aiheuttavat erityisen painavat syyt, joita ei ole voitu tietää ennakolta.
- Nyt jos koskaan voi yrityksissä olla tällainen tilanne. Vaikka yt-neuvottelujen käyminen on selvä pääsääntö, on tärkeää, että myös ammattiyhdistysliike suhtautuu joustavasti tilanteisiin, joissa yritystoimintaa ja työpaikkoja yritetään pelastaa nopeilla toimenpiteillä, Makkula sanoo.
Yrittäjien mukaan keskeistä on se, että työpaikoilla haetaan nyt yhdessä yrittäjän ja työntekijöiden kanssa ratkaisuja, joilla vaikeasta tilanteesta päästään yli.
- On ehdottoman tärkeää, että ay-liike on valmis joustaviin ratkaisuihin, vaikka se tarkoittaisi poikkeamista lainsäädännön normaalisti noudatettavista malleista, Makkula sanoo.
Yhteyshenkilöt
Janne Makkulatyömarkkinajohtaja
Puh:040 581 2472janne.makkula@yrittajat.fiMikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Työelämägallup: Vain joka viides kannattaa jäsenmaksujen vähennysoikeuden poistoa5.7.2025 07:16:00 EEST | Tiedote
Työelämässä olevista 66 prosenttia vastustaa hallituksen esitystä poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, kun taas 22 prosenttia kannattaa sitä. Vahvin kannatus löytyy yrittäjien joukosta, ja vähäisin tuki työntekijöiltä. Joka kymmenes arvioi, että muutos vaikuttaisi omaan jäsenyyteen liitossa, mutta 68 prosenttia uskoo, ettei vaikutusta olisi. Erityisesti nuoret kokevat vaikutusta. Heistä 14 prosenttia kertoo muutoksen vaikuttavan jäsenyyteensä.
Työelämägallup: Tekoäly on käytössä arjessa vain harvoilla – työkaluna lähinnä johdolla4.7.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Tekoälyn käyttö on edelleen kovin vähäistä, selviää tuoreesta Suomen Yrittäjien Työelämägallupista. Vastaajista 26 prosenttia ei käytä tekoälyä lainkaan, ja 20 prosenttia kertoo hyödyntävänsä sitä vain satunnaisesti. Päivittäisiä käyttäjiä on 16 prosenttia, joista useita kertoja päivässä tekoälyä hyödyntää yhdeksän prosenttia.
Työelämägallup: Sdp nousi työelämän ykköspuolueeksi, kokoomus toisena1.7.2025 07:47:00 EEST | Tiedote
Sdp on noussut suosituimmaksi puolueeksi työelämässä olevien keskuudessa 21 prosentin kannatuksella. Vielä tammikuussa 2024 Sdp:n kannatus oli 15 prosenttia. Sdp ohitti aiemmin ykköspaikkaa pitäneen kokoomuksen, jonka kannatus on laskenut 15 prosenttiin. Keskustan kannatus on noussut ja se saa 12 prosentin tuen.
Yrittäjät: Ansiotuloverotus kevenee – toiminimiyrittäjien veronkiristys peruttiin26.6.2025 12:05:18 EEST | Tiedote
Hallitus lähetti tänään lausunnoille veropaketin, joka keventää ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa. Yrittäjien vaatimuksen mukaisesti hallitus perui aikeensa poistaa kaavamainen työhuonevähennys toiminimiyrittäjiltä. Kaavamaisen työhuonevähennyksen poisto olisi tarkoittanut verotuksen kiristymistä tuhansilla yksinyrittäjille ansiotuloveron kevennyksestä huolimatta. Lisäksi hallitus esittää, että eri järjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistetaan, mikä koskee myös Suomen Yrittäjien jäseniä.
Yrittäjät SuomiAreenassa: Arkipyhiä karsittava puolustusmenojen rahoittamiseksi24.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Yrittäjät esittää arkipyhien karsimista. "Puolustusmenojen lisäys täytyy rahoittaa jotenkin. Joidenkin arkipyhien poistaminen olisi tähän yksi merkittävä väline. Pelkkä talouskasvu tuskin täyttää edes nykyistä kestävyysvajetta ja verot ovat jo tapissa", toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo. Yrittäjät esitti asiaa Porissa SuomiAreenan talouskeskustelussaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme