Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Työmarkkinaratkaisu siedettävä, paikallista sopimista kannattaa hyödyntää

Jaa
”Työmarkkinaratkaisu on vaikeissa oloissa siedettävä. Sopimus mahdollistaa teknologia-alalla paikallisen palkkaratkaisun, mikä on hyvä asia. On tärkeää, että yrityksissä hyödynnytetään tätä mahdollisuutta, kun siihen on tarvetta”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers

Neuvottelutulokset on saatu teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa.  

Neuvottelutilanne on ollut vaikea, koska inflaatio on heikentänyt niin palkansaajien kuin yritysten ostovoimaa. Yhä useampi yritys on ongelmissa, kun suhdanne on vaikeutumassa ja tuloksentekokyky on kustannusten nousun vuoksi heikentynyt”, Pentikäinen sanoo. 

Suomen Yrittäjissä on noin 8 200 teknologia-alan jäsenyritystä. 

Moni yritys maksaisi mielellään enemmän, mutta maksukykyä ei ole, koska omat kustannukset ovat nousseet, eikä kustannusnousuja ole saatu vietyä täysimääräisesti hintoihin, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Julkisen talouden tilanne heikkenee entisestään 

Yrittäjät on myös huolissaan ratkaisun vaikutuksista julkiselle sektorille. 

”Julkiselle puolelle kustannustaso aiheuttaa mittavia ongelmia ja heikentää Suomen julkisen talouden tilannetta tehdyn kuntasopimuksen vuoksi. Oli valitettavaa, että kuntasopimuksessa luvattiin laajalti vientialoja suurempia korotuksia”, Makkula sanoo.  

Yrittäjät huomauttaa, että käynnissä oleva kierros on osoittanut suomalaisen työmarkkinajärjestelmän valuviat.  

”Tarvitsemme kaikille toimialoille järjestelmän, joka ottaa paremmin huomioon yrityskohtaiset erot sekä yritysten ja työntekijöiden eriytyvät tarpeet. Avoimessa taloudessa yritykset tarvitsevat hajautetumman ja joustavamman järjestelmän. Se edellyttää myös lainsäädäntömuutoksia”, Makkula toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.

Työelämägallup: Yleiselle ansioturvalle ja sosiaaliturvauudistuksille laaja tuki työelämästä11.3.2023 08:06:00 EET | Tiedote

Yleisellä ansioturvalla on vahva kannatus työelämässä, osoittaa Työelämägallup. ”Tässä on kyse oikeudenmukaisuudesta. On väärin, että ansioturva ei kuulu kaikille sitä rahoittaville, vaan vain kassojen jäsenille”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä. Sosiaaliturvaa halutaan laajalti uudistaa siten, että se kannustaa nykyistä enemmän työelämään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme