Yrittäjät: Yrityksissä työvoimapula, oleskelulupien joustavuutta lisättävä

”Suomi on erinomainen valinta sekä työnteko- että opiskelumaana. Meillä on laadukas koulutustarjonta ja turvallinen elinympäristö. Emme silti ole onnistuneet houkuttelemaan riittävästi ulkomaalaisia työntekijöitä ja opiskelijoita Suomeen. Yrittäjät esittää ratkaisuja asian korjaamiseksi”, Manai sanoo.
”Keskiöön tulee laittaa osaajien perheenjäsenten juurtuminen, puolison työllistyminen, nopea ja joustava oleskelulupajärjestelmä sekä kattavat englanninkieliset varhaiskasvatus- ja opiskelumahdollisuudet”, Manai lisää.
”Mitä korkeampi osaamisen taso on, sitä enemmän saamme irti myös tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Mitä toimivampi ja vastaanottavampi maahanmuuttojärjestelmä on, sitä enemmän Suomi houkuttelee ihmisiä töihin ja yrittämään”.
Yrittäjien 10 esitystä osaavan työvoiman saamiseksi ja osaajapulaan:
- Annetaan lukukausimaksuista osittainen palautus, jos ulkomaiset opiskelijat jäävät Suomeen töihin ja ohjataan tutkintorakenteita kohti kotimaisen kielitaidon kehittymistä.
- Myönnetään jokaiselle korkeakoulusta valmistuneelle ulkomaalaiselle automaattisesti pysyvä oleskelulupa.
- Vahvistetaan työllistymisen painoarvoa oppilaitosten rahoituksen saannissa.
- Vakiinnutetaan kansainvälisten osaajien houkuttelua edistävä Talent Boost varmistamalla sille jatkuva rahoitus.
- Varmistetaan, että koulutus- ja työvoimapolitiikka vastaa TKI-toiminnan tarpeita lisäämällä yritysten ja oppilaitosten välistä vuoropuhelua sekä konkreettista tekemistä.
- Arvioidaan yrittäjän oleskeluluvan kriteerien tarkoituksenmukaisuus. Lisätään yrittäjyyden ymmärrystä lupaviranomaisten toiminnassa.
- Uudistetaan ulkomaalaislain työntekoon oikeuttavien oleskelulupien järjestelmä. Siirretään ulkomaalaisvalvonnan painopistettä etukäteisvalvonnasta jälkivalvontaan.
- Lisätään peruspalvelujen tarjontaa englanniksi esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa sekä sähköisissä viranomaistenpalveluissa.
- Käynnistetään korkeakoulujen oma oppisopimusjärjestelmä edistämään työelämässä olevien osaamisen kehittämistä.
- Annetaan ihmisten tehdä joustavasti tutkinnon osakokonaisuuksia työn ja yrittäjyyden ohessa.
Yrittäjät julkisti ohjelman osaajapulan ratkaisemiseksi, lue ohjelma täältä.
Lisätietoja:
Aicha Manai, verkostopäällikkö, 044 555 3220, aicha.manai@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aicha ManaiverkostopäällikköSuomen Yrittäjät
Puh:09 2292 2966Puh:044 555 3220aicha.manai@yrittajat.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote
Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.
Työelämägallup: Pienillä työpaikoilla selvästi parhaat työolot21.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Omalla työpaikalla on mahdollisuus sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämää, ja työpaikalla on myös luottamuksellinen ilmapiiri. Näin vastaa lähes 80 prosenttia työllisistä Suomen Yrittäjien Työelämägallupissa. Vastaajista 74 % arvioi, että omalla työpaikalla kohdellaan ihmisiä tasapuolisesti. Pienillä työpaikoilla tilanne on selvästi paras.
Eduskuntavaalit houkuttelevat yrittäjiä – lähes 500 yrittäjää pyrkii eduskuntaan16.3.2023 09:23:52 EET | Tiedote
Eduskuntavaaleissa on ehdolla 473 yrittäjää. Suurin yrittäjäpuolue on ehdokasmäärällä mitattuna perussuomalaiset (71 ehdokasta), toiseksi suurin kokoomus (70 ehdokasta) ja kolmanneksi Liike Nyt (64 ehdokasta). Suhteessa eniten yrittäjäehdokkaita on Liike Nytin listoilla (37 prosenttia). Yrittäjäehdokkaiden määrä kasvoi viime eduskuntavaaleista selvästi.
Elinkeinoelämän järjestöt: Viisi ratkaisua soteen15.3.2023 07:53:12 EET | Tiedote
Hyvinvointialueiden perustamisen myötä sote-uudistuksessa on päätetty vasta hallinnollisesta rakenteesta. Elinkeinoelämän järjestöt kannustavat seuraavaa hallitusta ja hyvinvointialueita uudistuksen ripeään jatkamiseen ja esittävät konkreettisia ratkaisuja palvelujen saatavuuden parantamiseksi ja kustannuskasvun hillitsemiseksi.
Työelämägallup: Yleiselle ansioturvalle ja sosiaaliturvauudistuksille laaja tuki työelämästä11.3.2023 08:06:00 EET | Tiedote
Yleisellä ansioturvalla on vahva kannatus työelämässä, osoittaa Työelämägallup. ”Tässä on kyse oikeudenmukaisuudesta. On väärin, että ansioturva ei kuulu kaikille sitä rahoittaville, vaan vain kassojen jäsenille”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä. Sosiaaliturvaa halutaan laajalti uudistaa siten, että se kannustaa nykyistä enemmän työelämään
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme