Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Yrittäjien osinkoverotuksen kiristäminen ei innosta suomalaisia

Jaa
Suomalaisista 36 prosenttia katsoo, että yrittäjien omasta yhtiöstään nostamien osinkojen verotusta pitäisi kiristää, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Toista mieltä on 37 prosenttia.
”Yrittäjien omasta yhtiöstään nostamien osinkojen verotusta pitäisi kiristää” (%)
Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
”Yrittäjien omasta yhtiöstään nostamien osinkojen verotusta pitäisi kiristää” (%) Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Yrittäjien listaamattomien yritysten osingoista maksamaa veroa huojennetaan verrattuna muuhun osinkoverotukseen. Käytäntöä on perusteltu muun muassa yrittäjäriskillä sekä työllisyysvaikutuksilla.

Suomalaisista 47 prosenttia katsoo, että yrittäjäriskin huomioiminen keventävänä tekijänä yrittäjän osinkoverotuksessa on jatkossakin perusteltua. 18 prosenttia katsoo, ettei yrittäjäriskin huomioiminen verotuksessa ole perusteltua.

”Suomalaisten arvostus yrittäjyyttä kohtaan on osoittautunut aiemmissa EVAn Arvo- ja asennetutkimuksissa erittäin vahvaksi. Tämä näkyy nyt myös siinä, että varsin suuri joukko suomalaisista hyväksyy yrittäjäriskin huomioimisen osinkoverotuksessa. Omistajavetoisten yritysten toiminnasta syntyy merkittävästi muitakin verotuottoja Suomeen”, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.

Suomalaisista 47 prosenttia katsoo, että verotusta pitäisi alentaa, etteivät osaajat ja omistajat muuttaisi pois Suomesta. Eri mieltä väittämän kanssa on 30 prosenttia.

Tulokset perustuvat 2 043 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–13.2.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Emmiliina Kujanpää: Yrittäjäriskin ystävät -EVA Arvio tiistaina 28.3. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää, emmiliina.kujanpaa@eva.fi tai +358 40 768 0621

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Huom! Tiedotteen embargo on 28.3. kello 6.00. Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

”Yrittäjien omasta yhtiöstään nostamien osinkojen verotusta pitäisi kiristää” (%)
Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
”Yrittäjien omasta yhtiöstään nostamien osinkojen verotusta pitäisi kiristää” (%) Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
”On perusteltua, että yrittäjäriski huomioidaan jatkossakin keventävänä tekijänä yrittäjän osinkoverotuksessa” (%)
Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
”On perusteltua, että yrittäjäriski huomioidaan jatkossakin keventävänä tekijänä yrittäjän osinkoverotuksessa” (%) Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Ensimmäistä kertaa suomalaisten enemmistö suhtautuu työperäiseen maahanmuuttoon myönteisesti26.4.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista 55 prosenttia arvioi, että maamme väestön ikääntyminen ja uhkaava vähentyminen edellyttävät ulkomaalaisten Suomeen muuton helpottamista, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Ensimmäistä kertaa 25-vuotisen mittaushistorian aikana enemmistö suomalaisista katsoo heikon väestökehityksen edellyttävän maahanmuuton helpottamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme