Keski-Suomen ELY-keskus

Yritysten uudistumiseen ja paikallishankkeisiin rahoitusta maaseuturahastosta

Jaa

Keski-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä maaseuturahastosta maakunnan yrityksille ja hanketoimintaan 1,3 miljoonaa euroa.

ELY-keskus myönsi maaseuturahaston yritystukia yli puolella miljoonalla eurolla. Yritysten hankkeissa näkyivät uudet alut ja toiminnan uusiutuminen. Ommellinen rakennuttaa uusia toimitiloja tekstitiilitehtaalleen Muurameen. Juhla- ja ravintolapalveluita Päijänteen rannalla tarjoava tilausravintola Vehryt Nouka on uudistunut ja Villa Jääskelässä on aloitettu tislaamotoiminta. Kokonaan uutta liiketoimintaa kehitetään Success Factoryllä Jämsässä ja Q-Yhtiöillä Muuramessa. Myös tuttuja kasvuinvestointeja koneisiin ja liiketoiminnan laajentamiseen on tehty eri puolilla maakuntaa.

Elpymisvaroja ELY-keskuksesta yritysten käyttöön

EU:n rahoituskausien välille on luotu siirtymäkausi, jonka avulla yritysrahoitusta investointeihin ja liiketoiminnan uudistumiseen voidaan myöntää entiseen malliin keskeytyksettä tänä ja ensi vuonna. Lisäksi maaseuturahastosta on avautunut elpymisvarojen haku, jossa yritykset voivat hakea tukea uusiutuvan energian ja ympäristöystävällisen teknologian käyttöönottoon.

– Nyt yrityksissä on hyvä hetki miettiä siirtymistä uusiutuvan energian käyttöön tai sen lisäämiseen esimerkiksi aurinkopaneelien ja lämpöpumppuratkaisujen avulla, kertoo yksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen ELY-keskuksesta.

Myös yrityksen hankintaa maaseudulta suunnitteleva voi saada elpymisvaroista tukea omistajanvaihdoksen valmisteluun tarvittavaan asiantuntija-apuun.

– Monet maaseutualueiden yritykset tarvitsevat lähivuosina liiketoiminnalleen jatkajia ja omistajanvaihdokset ovat usein pitkiä prosesseja. Yrityskauppojen suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja nyt ostajille on tarjolla myös rahallista tukea omistajanvaihdoksen suunnitteluun, Mehto-Hämäläinen jatkaa.  

Leader-ryhmiltä yli 760 000 euroa maaseudun yrityksille sekä yleishyödyllisiin hankkeisiin 

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat samalla vuosineljänneksellä maaseudun yrityksiä ja yleishyödyllisiä yhteisöjä yhteensä 766 290 eurolla, josta yrityksille myönnettiin noin 206 000 euroa ja yhteisöille vajaa 560 000 euroa. Yritystukea myönnettiin Keuruun Riihon majatalon palvelutason nostoon ja Saarijärven Päätytuotteelle tuotannon laatuvaatimuksien sekä työterveysolosuhteiden parantamiseen. Laukaaseen perustettiin Rallatus-koirametsä. Leader-yritysrahoitusta on hyödynnetty myös kalustohankintoihin, yritystoimintojen laajentamiseksi sekä matkailupalveluiden kehittämiseksi.

Yleishyödyllisissä hankkeissa rahoitetaan Green Care -keskus Könkkölä ry:n hanketta, jossa edistetään luontolähtöisten sekä kestävien lähitalouden palveluiden saatavuutta ja käyttöä. Jämsänkosken Setlementti herättää kulttuurihistoriallisen Vinnin tilan uuteen elämään kehittämällä siitä toimintakeskuksen, jossa on monipuolista toimintaa ja tapahtumia.

Lisäksi hankkeilla edistetään keskisuomalaisten kylien tunnettuutta ja tallennetaan perinnetietoa. Saarijärven Lanneveden kylä haluaa tulla paremmin tunnetuksi mm. uusien asukkaiden houkuttelemiseksi. Kulttuuritoimintaa edistetään Äänekoskella, jossa etsitään parempia digitaalisia keinoja kulttuurin esittämiseen ja tulonhankintaan sekä Lievestuoreella, jossa luodaan virtuaalinen hybridiaitta. Myös Pohjoisen Korpilahden Kylien Poko ry kokoaa 20-vuotista historiaansa tietopankiksi ja samalla älykkään kylän kehittämisen opasta. Monissa hankkeissa edistetään liikunta- ja harrasteolosuhteita. Jämsän Koskenpään kylälle rakennetaan luontopolku, laavu ja kuntoportaat ja Joutsan Pommi hankkii uuden latukoneen.

Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

Liitteiden linkit löytyvät tämän tiedotteen alaosasta:

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q3/2021
Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q3/2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaseutuyksikön päällikkö
Ulla Mehto-Hämäläinen
p. 0295 024 577
Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Sidosryhmätutkimuksesta eväitä Keski-Suomen ELY-keskuksen toiminnan kehittämiseen17.11.2021 13:36:27 EET | Tiedote

Joka toinen vuosi toteutettava ELY-keskusten sidosryhmille (muut viranomaiset, kunnat, yhteistyöoppilaitokset ja -urakoitsijat, kehitysyhtiöt, jne.) suunnattu sidosryhmätutkimus toi esille erinomaisia huomioita, kuten ELY-keskuksen roolin korostamisen ilmastonmuutoksen hillinnässä, palvelurepertuaarin entistä voimakkaamman esilletuonnin ja kentän vahvan halun asiantuntijoiden jalkautumiseen koronakriisin jälkeisessä ajassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme