HUS

Ytterligare ett sannolikt fall av apkoppssmitta har konstaterats inom HUS

Dela

Ytterligare en smitta med Orthopoxvirus har konstaterats hos en manlig patient på HUS. Apkoppsviruset hör till släkten Orthopoxvirus. Den slutliga bekräftelsen på apkoppssmitta fås då sekvenseringen av provet är klar.

Finlands första apkoppssmitta bekräftades i HUS 26.5.2022. Även den andra sannolika smitta som nu konstaterats har fåtts under en resa till Europa. Personen får hemvård.

HUS meddelar alla apkoppssmittor till Institutet för hälsa och välfärd. Vi följer utvecklingen och informerar i fortsättningen, om det sker en klar ökning i antalet fall av apkoppssmitta. Vi informerar inte längre om enstaka infektioner.

Rekommendation om att söka sig till test

De första symtomen på apkoppor kan vara feber, huvudvärk, svullna lymfkörtlar, ryggsmärta, muskelsmärta och trötthet. Hudsymtomen börjar vanligen 1–3 dagar efter febern. Blåsliknande utslag bildas särskilt i ansiktet, på händerna eller benen.

Risken för smitta är större om personen under de senaste tre veckorna haft kontakt med en person som insjuknat i apkoppor, har rest inom ett område där apkoppor förekommer eller personen haft många sexuella partner. De apkoppssmittor som konstaterats under den senaste tiden i olika europeiska länder har till största delen kopplats till sex mellan män.

”Personer med förhöjd risk och symtom ska per telefon kontakta hälsovården och söka sig till test”, säger överläkare Asko Järvinen.

Tilläggsinformation: Institutet för hälsa och välfärd: Vad är apkoppor

Mera information för media:

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Behandling med coronavirusläkemedlet Paxlovid inleds på HUS1.7.2022 08:42:13 EEST | Tiedote

Paxlovid är det första orala läkemedlet för behandling av covid-19 som fått försäljningstillstånd i Europa. Social- och hälsovårdsministeriet har definierat målgrupperna för den nya Paxlovid-coronavirusmedicinen. De enheter som har hand om specialistsjukvården på HUS börjar genast ge läkemedlet till de patienter som följs upp hos dem, och som på grund av sin sjukdom eller läkemedelsbehandling lider av immunbrist. Läkemedlet ges också till vissa cancerpatienter och till personer med kronisk lungsjukdom.

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa1.7.2022 08:38:53 EEST | Tiedote

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät. HUSin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat välittömästi lääkkeen käytön niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum