ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Salaperäinen suomalainen metsä valloittaa maailmaa - Matti Jämsénin Bocuse d’Or -koitos käynnissä Tukholmassa

Jaa
Keittiömestari Matti Jämsénin ja assistentti Antti Lukkarin sekä koko Suomen Bocuse d’Or -tiimin kuukausien työ tulee tänään ensimmäiselle välietapilleen, kun Euroopan Bocuse d’Or-osakilpailun toinen päivä käynnistyy ja Jämsén-Lukkari -tiimi pääsee näyttämään osaamisensa. Suomi luottaa suorituksessaan huippumuotoiluun, salaperäiseen suomalaiseen metsään ja vankkumattomaan ammattitaitoon.

Arvaja ja Tukki

Bocuse d’Or -kilpailussa valmistetaan kaksi annosta, kala ja liha.

Kala-annos valmistetaan lautasille ja liha-annos esitellään erityisesti kilpailua varten suunnitellulla tarjoiluvadilla. Kilpailun isäntämaa Ruotsi on valinnut molempien annosten pääraaka-aineet, joita Jämsén täydentää suomalaisilla vihanneksilla, yrteillä ja juureksilla.

Tänä vuonna kala-annoksen raaka-aineina ovat ruotsalainen sei, sinisimpukka ja osterit. Niiden lisäksi Jämsén valmistaa kalalautaselle lapsuutensa kesäpaikka Arvajan makumuistojen inspiroimana kukkakaalia Kotipellon tilalta, merimaskulaista uutta perunaa, suomalaista Carelian Caviaria, silliä, valkoista parsaa sekä tilliä. Kala-annoksen nimi on itseoikeutetusti Arvaja.

Tukki-nimisen liha-annoksen pääraaka-aine on gotlantilaisen nuoren possun takajalka. Se innosti Jämsénin suunnittelemaan suomalaisuutta henkivän kokonaisuuden, jonka keskiössä on karhunlaukalla ja verellä maustettu tukinmuotoinen porsaanpotkasta tehty liharulla. Liha-annosta täydennetään veripaltulla, perinteisesti savustetulla porsaanpotkalla, kevätkaalella, raparperilla, savustetulla perunalla sekä porsaansorkkaragout’lla. (Menukortti kokonaisuudessaan liitteenä.)

Ruokaa ja taidetta

Tarjoiluvadin, jolla liha-annos esitellään, on suunnitellut muotoilija, kuvanveistäjä Pekka Paikkari. Jämsénin ja Paikkarin yhteistyö alkoi Bocuse d'Or -kilpailussa vuonna 2011, kun Paikkari suunnitteli Jämsénin kansainvälistä huomiota herättäneet kilpailuvadit. Vadilla ja sen asiantuntevalla muotoilulla on suuri rooli koko kisasuorituksessa: toimivuus on vadin keskeisin ominaisuus ja sen visuaalisuus vaikuttaa kilpailussa myös pisteisiin.

Paikkari on yhdessä Jämsenin kanssa suunnitellut tämän vuotisen vadin alkuidean ja siihen kiinteästi liittyvän kokonaiskonseptin muotoineen ja alkuperäisine tarinoineen. Suomalainen metsä ja sen salaperäisyys yhdistyvät tarjoiluvadissa aistien ja makujen seikkailuksi.

Vadin toteuttamiseen on osallistunut iso joukko suomalaisen taideteollisuuden ammattilaisia kultasepästä taidevaluriin ja graafiseen suunnittelijaan. Vadissa käytettäviä materiaaleja ovat platina, pronssi, peiliteräs, alumiini ja filigraanilasi.

- "Ruokaan ja taiteeseen liittyvät asiat ovat yllättävän lähellä toisiaan. Ruuanvalmistus on makujen lisäksi myös käden ja silmän taidetta, joka vaatii onnistuakseen näkemyksellistä osaamista ja materiaalin perusteellista tuntemista", Paikkari kuvailee yhteistyötä.

Kova kilpailupäivä jo käynnissä

Jämsénin ja hänen assistenttinsa Lukkarin kilpailupäivä alkaa kukonlaulun aikaan valmisteluilla. Minuutilleen aikataulutetun keittiöpäivän tulee toimia tarkkaan suunnitelmien mukaan siihen saakka, kunnes molemmat kilpailuannokset on nostettu tuomarien arvioitaviksi. Suomen kilpailutiimin kello käynnistyy aamulla puoli yhdeksältä ja päättyy, kun liha-annos valmistuu klo 14.05, mikä päättää lähes kuusi tuntia täydellisyyttä vaatineen vuoden tärkeimmän työpäivän.

- "Matti ja Antti ovat lähes vuoden kestäneen harjoittelun ja annosten hiomisen jälkeen erinomaisessa kisakunnossa, ja uskomme vakaasti menestykseen", arvioi tiimin valmentaja Eero Vottonen.

Suomen kisapäivänä 8. toukokuuta on mukana yhteensä 10 maata. Kaksipäiväisen Bocuse d'Or Euroopan osakilpailun voittajat ja jatkoon pääsijät julkistetaan noin klo 18 paikallista aikaa.

- "Tukholmaan saapunut sankka kannustusjoukko pitää taatusti meteliä koko päivän Matin puolesta", kertoo kisatunnelmista tiimin tiedottaja Milla Visuri.

Kilpailua voi seurata nettitelevisiossa: http://www.bocusedor-europe.com/webtv-bocuse-d-or-europe-2014 ja osoitteessa www.facebook.com/bocusedorfinland sekä verkossa kilpailun virallisilla hashtageilla #bocusedor #teamfinland ja #bocusefi. 

Matti Jämsén Instagramissa: @jamsenmatti

Lisätietoja:

Milla Visuri, ELO-säätiö, puh +358 40 124 5161, milla.visuri@elo-saatio.fi

Pekka Paikkari, puh +358 400 766 716

Lehdistökuvia ilman salasanoja: www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/

Bocuse d'Or on maailman arvostetuin ruoanvalmistuskilpailu, joka on nimetty ranskalaisen keittiömestarin Paul Bocusen mukaan. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana 11 kertaa ja saavuttanut kilpailussa kahdesti 5. sijan (1999 ja 2011). Euroopan osakilpailu on Tukholmassa 7.-8.5.2014 ja maailmanmestarin tittelistä kilpaillaan Lyonissa 28.-29.1.2015. Suomen edustaja on kokenut keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Joukkueen valmentajana toimii Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä.

www.bocusedor.fi
www.bocusedor.com

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Tavoitteena on saada ruokakulttuurillemme tunnettuutta myös maailmalla. Bocuse d´Or -kilpailun lisäksi säätiö vastaa vuosittaisten Vuoden Kokki - ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestämisestä. Säätiö tekee työtä myös villiruoan ja kouluruokailun hyväksi.

www.elo-saatio.fi

Pekka Paikkari s. 1960, suomalainen muotoilija ja kuvanveistäjä.

Muotoilijana Pekka Paikkari on suunnitellut esineitä mm. Ruotsissa, Japanissa ja Kiinassa. Kotimaassa hän on suunnitellut Iittalalle ja Arabialle jo kolmekymmentä vuotta. Hän on osallistunut yli 200 näyttelyyn eri puolilla maailmaa. Paikkari on myös monivuotinen, Arabialla toteutetun Vuoden Kokki -lautasen suunnittelija.

Vuosina 2013-14 hänen töitään on ollut esillä mm. Japanissa, Italiassa Faenzassa ja Milanossa, Espanjan Valenciassa, Ranskan Limogessa sekä Sevresin keramiikkamuseossa Pariisissa.

Tekijöinä tämänvuotisen vadin valmistamisessa Pekka Paikkarin lisäksi ovat olleet mm, Arabia Oy Ab, K. Suilo Oy, Art Zavod Oy, lasinpuhaltajat Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo, taidekutoja Sirkka Paikkari, lasi- ja keramiikkataiteen kand. Mari Paikkari, kultaseppä Kristian Saarikorpi, Heikki Laine, Jay Siltavuo sekä lukuisa joukko muita valmistajia.

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye