
Barnens matskolor har temat bröd och spannmål
- I samband med matlagningen lär sig barnen om fiber, goda kolhydrater och fullkorn. Gårdsbesöket kan även göras till en gård med spannmålsodling. Där lär sig barnen om spannmålens väg från åkergröda till exempelvis bröd eller gröt, berättar projektledare Bettina Lindfors, Matskolan - Ruokakoulu.
Forskningschef Marika Lyly, Vaasan Oy, besöker flera matskolor för att tala om fullkornets hälsoeffekter hos barnen.
- Enligt de finländska näringsrekommendationerna bör åtminstone hälften av spannmålsprodukterna som vi väljer vara fullkorn och därtill av olika sädesslag. Spannmålsprodukterna tillför kosten rikligt med fiber som främjar mångsidigt både barns och vuxnas hälsa.
Fiberrik kost är speciellt viktigt för barn i och med att förstoppning hos barn är mycket vanligt idag, framhåller Lyly.
- I och med att fullkorn innehåller kornets samtliga ätbara delar, är det en riktig fiber- och vitaminbomb i jämförelse med vitt, renat spannmål. Troligen känner vi inte till fullkornets alla hälsosamma egenskaper, fortsätter Lyly.
- Våra matvanor utvecklas från barndomen och vi ska servera barnen smakliga och hälsosamma maträtter. Olika slag av fullkornsbröd passar exempelvis bra som barnens mellanmål. Barn och ungdomar erhåller via mellanmålen ca 40 procent av dagens energibehov, så mellanmålens kvalitet har en avgörande betydelse, sammanfattar Lyly.
Redaktörer har möjlighet att besöka matskolor
Redaktörer har möjlighet att besöka matskolorna i juni. Redaktörerna ska komma överens om lämplig tidpunkt med den valda matskolans handledare. Under besöket ges redaktörerna möjlighet till att följa med programmet samt intervjua och fotografera barn och handledare.
Årets matskolor och kontaktuppgifter till handledarna hittas på www.matskolan.fi.
Matskolans logo, bilder och annat material hittas via STT-info,
https://www.sttinfo.fi/pressroom?8
Tilläggsuppgifter: Projektledare Bettina Lindfors, Matskolan - Ruokakoulu,
+358 (0)45 109 6811, bettina.lindfors@matskolan.fi
Det nationella, tvåspråkiga Matskolan - Ruokakoulu -projektets målsättning är att utveckla ett nytt verktyg för den finländska matfostran. Under 2014 ordnas 30 matskolor för över 500 barn av lokala 4H-föreningar i Finland. Projektet genomförs i samarbete mellan Finlands 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan, samt Mjölk och Hälsa rf. Projektet finansieras med understöd av Kvalitetskedjan vid jord- och skogsbruksministeriet.
Kontakter
Bettina LindforsProjektledare
Tel:045 109 6811bettina.lindfors@matskolan.fiLänkar
Om
Matskolan - Ruokakoulu -projektets syfte är att utveckla ett nytt verktyg för matfostran för barn i Finland. Under åren 2013-2016 arrangerades 134 matskolor åt sammanlagt 2489 barn. Det nationella, tvåspråkiga projektet genomförs i samarbete mellan Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan, samt Mjölk och Hälsa rf. Verksamheten finansieras med understöd av jord- och skogsbruksministeriet.
Följ Matskolan-Ruokakoulu
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Matskolan-Ruokakoulu
Barnens matskolor populära – matens ursprung blir bekant14.12.2016 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Matlagningen, bondgårdsbesöken och att få bjuda föräldrarna på familjemiddag inspirerade barnen på Matskolan–Ruokakoulu -projektets dagsläger. Projektet tar slut vid årsskiftet, men Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto fortsätter med verksamheten, eftersom barnen och föräldrarna önskar fortsättning på lägren.
Matskolan för barn medverkar på Delikatessernas Finland18.8.2016 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Matskolan för barn deltar i Delikatessernas Finland på Helsingfors järnvägstorg 18-20.8. På Matskolans avdelning får barnen lära sig hur man tillreder en smaklig grönsakssoppa. Barnen får bekanta sig med säsongens grönsaker, känna på dem och skära upp ingredienserna till soppan.
Inbjudan: Kom och bekanta dig med matskolorna för barn som arrangeras av 4H-föreningarna!31.5.2016 12:30:00 EEST | Pressinbjudan
Den 6 juni öppnar sommarens första matskolor sina dörrar för ivriga 8 - 12-åriga barn. På matskolorna får barnen kocka, leka och lär sig mera om grönsaker och fisk. På matskolorna, som arrangeras som dagläger, upplever barnen matglädje med alla sina sinnen.
Barnen lär sig mera om grönsaker och fisk på årets matskolor18.5.2016 13:07:37 EEST | Pressmeddelande
I sommar kockar 900 barn måltider av grönsaker och fisk på matskolorna. På matskolorna som förverkligas av 4H-föreningarna lär sig barnen betydelsen av hälsosam mat och motion på ett roligt sätt. Också redaktörerna ges möjlighet att besöka matskolorna på de olika orterna.
Matskolan främjar barnens kännedom om den finländska matens väg - årets teman är fisk och grönsaker14.4.2016 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
I matskolan lär sig barnen om den inhemska matens urpsrung, råvaror och om matkedjans aktörer genom matens väg. I år presenteras produktionskedjorna berörande grönsaker och fisk. Barnen bekantar sig med råvarorna såväl i matlagningen, under kostdiskussionerna och motionsstunderna, som under gårdsbesöket. Matskolans verksamhet följer de finländska näringsrekommendationerna och speciellt de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer, Tillsammans kring matbordet. I år arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn under skolloven i Finland.