
Matskolan för barn medverkar på Delikatessernas Finland
Under sommaren har hundratals barn bekantat sig med grönsakernas värld på matskolorna runtom i Finland. På matskolorna som arrangerats av 4H-föreningarna har barnen tillsammans tillrett grönsaksrätter, prövat på nya smaker och bekantat sig med matens ursprung.
- Grunden till och intresset för hälsosamma matvanor skapas redan som barn. På matskolorna uppmärksammar vi speciellt de gemensamma måltiderna och de lätta recepten, med vars hjälp barnen själv kan tillreda mat, säger utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm från Finlands svenska 4H.
Grönsakerna hör till hälsosamma mellanmål
- Nu när skolorna börjar är det igen dags att påminna barnen om betydelsen av hälsosamma mellanmål. Grönsakerna är en viktig del av hälsosamma mellanmål, säger ledaren för ungdomsarbetet, Marjaana Liukko från Suomen 4H-liitto.
Vid sidan om skördesäsongens grönsaker finns det i Finland ett brett urval av frysgrönsaker av bra kvalitet. Ingredienser till hälsosamma mellanmål finns att tillgå året om.
- På matskolorna har vi sett att de här sakerna inte är fast i åldern. Mellanmål och hela måltider trollas fram av såväl yngre som äldre barn. Bara vi vuxna kommer ihåg att inspirera, uppmuntra och hjälpa barnen att komma igång, konstaterar Liukko.
Vad är matskolan?
Matskolan, som arrangeras av 4H-föreningarna, är ett 4-5 dagars dagsläger för 8-12-åriga barn, där barnen får uppleva matglädje med alla sinnen, besöka en bondgård och njuta av att röra på sig. Under sommaren har 900 barn kockat på matskolorna.
Grunden för matskolorna ligger i de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer ”Tillsammans kring matbordet”. Mer information om verksamheten, www.matskolan.fi.
Matskolan - Ruokakoulu -projektets samarbetsparter inom teman grönsaker och fisk, är Apetit Abp, Inhemska Trädgårdsprodukter rf., Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet, producentorganisationerna SLC och MTK, Föreningen Matinformation rf samt Centralförbundet för Fiskerihushållning och Pro Fisk rf.
Du kan bekanta dig med matskolan på Matglädje-avdelningen på torsdag 18.8.2016 kl. 16.00-20.00, fredag 19.8.2016 kl. 11.00-20.00 och lördag 20.8.2016 kl. 10.00-19.00.
Tilläggsinformation:
Harriet Sundholm
tel. 040 771 3134
harriet.sundholm@fs4h.fi
Utbildnings- och utvecklingsansvarig
Finlands svenska 4H
Petra Ingo
Tel. 043 824 8703
petra.ingo@fs4h.fi
Informatör
Finlands svenska 4H
Länkar
Om
Matskolan - Ruokakoulu -projektets syfte är att utveckla ett nytt verktyg för matfostran för barn i Finland. Under åren 2013-2016 arrangerades 134 matskolor åt sammanlagt 2489 barn. Det nationella, tvåspråkiga projektet genomförs i samarbete mellan Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan, samt Mjölk och Hälsa rf. Verksamheten finansieras med understöd av jord- och skogsbruksministeriet.
Följ Matskolan-Ruokakoulu
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Matskolan-Ruokakoulu
Barnens matskolor populära – matens ursprung blir bekant14.12.2016 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Matlagningen, bondgårdsbesöken och att få bjuda föräldrarna på familjemiddag inspirerade barnen på Matskolan–Ruokakoulu -projektets dagsläger. Projektet tar slut vid årsskiftet, men Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto fortsätter med verksamheten, eftersom barnen och föräldrarna önskar fortsättning på lägren.
Inbjudan: Kom och bekanta dig med matskolorna för barn som arrangeras av 4H-föreningarna!31.5.2016 12:30:00 EEST | Pressinbjudan
Den 6 juni öppnar sommarens första matskolor sina dörrar för ivriga 8 - 12-åriga barn. På matskolorna får barnen kocka, leka och lär sig mera om grönsaker och fisk. På matskolorna, som arrangeras som dagläger, upplever barnen matglädje med alla sina sinnen.
Barnen lär sig mera om grönsaker och fisk på årets matskolor18.5.2016 13:07:37 EEST | Pressmeddelande
I sommar kockar 900 barn måltider av grönsaker och fisk på matskolorna. På matskolorna som förverkligas av 4H-föreningarna lär sig barnen betydelsen av hälsosam mat och motion på ett roligt sätt. Också redaktörerna ges möjlighet att besöka matskolorna på de olika orterna.
Matskolan främjar barnens kännedom om den finländska matens väg - årets teman är fisk och grönsaker14.4.2016 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
I matskolan lär sig barnen om den inhemska matens urpsrung, råvaror och om matkedjans aktörer genom matens väg. I år presenteras produktionskedjorna berörande grönsaker och fisk. Barnen bekantar sig med råvarorna såväl i matlagningen, under kostdiskussionerna och motionsstunderna, som under gårdsbesöket. Matskolans verksamhet följer de finländska näringsrekommendationerna och speciellt de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer, Tillsammans kring matbordet. I år arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn under skolloven i Finland.
900 barn deltar i 45 matskolor i Finland19.2.2016 08:00:00 EET | Pressmeddelande
År 2016 arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn, 220 handledare, 2 000 föräldrar under skolloven i Finland. Den omtyckta matskoleverksamheten har förankrat sin plats inom den finländska matfostran för barn. I matskolan står barnens egna görande i fokus.