
Matskolan främjar barnens kännedom om den finländska matens väg - årets teman är fisk och grönsaker

Barnens deltagande i matskolan främjar barnfamiljernas kännedom om matens väg, matkedjans aktörer samt respekten för vår matkultur. Våra matvanor utvecklas redan från barndomen och vuxna har ett ansvar i att tillreda och servera barnen smakliga och hälsosamma maträtter. Vid familjens matbord lär sig barnet såväl familjens vardagsrytm, en god måltidsmodell som att pröva nya smaker, sammanfattar projektledare Bettina Lindfors, Matskolan - Ruokakoulu -projektet.
I år uppmärksammas grönsakens och fiskens väg till matbordet, på ett mångsidigt vis i matskolans program. Vid matlagningen används säsongens grönsaker, örter och olika fiskarter. Under kostdiskussionerna funderar barnen kring grönsakernas och fiskens hälsoeffekter för barnens välbefinnande, tillväxt och utveckling. Gårdsbesöket ordnas på en växtodlingsgård, i ett växthus eller genom att besöka en lokal fiskare.
Genom årets grönsakstema får barnen som deltar i matskolorna bekanta sig med den inhemska grönsaksproduktionen. I Finland odlas grönsaker såväl på friland som i växthus med hållbara odlingsmetoder. De finländska grönsakerna är särskilt kända som rena och trygga råvaror samt ingår som en viktig del i en balanserad kost. Vi önskar barnen varmt välkomna till gårdarna för att bekanta sig med grönsaksodlingen och lantbruksföretagarens yrke, berättar informatör Mia Wikström, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.
I år ges alla deltagare i matskolan en möjlighet att odla örter och olika sallater. Att så, följa med groende och tillväxt är roligt och centralt för en liten trädgårdsmästare. Det man själv har sått och odlat smakar särskilt gott! Samtidigt lär barnen sig flera nya saker om såväl odlande samt användning och förvaring av grönsaker. Varje grönsak som vi köper i matbutiken eller på torgen har genomgått samma arbestskeden utfört av yrkeskunniga i branschen så att vi alla har smakligt och hälsosamt att äta året runt, framhåller verksamhetsdirektör Timo Taulavuori, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet.
- Det är viktigt att främja grönsaksbaserad kost med tanke på dess goda hälso- och miljömässiga effekter. Därtill är det roligt att använda olika grönsaker i matlagningen. Vi önskar erbjuda barnen kunskap, glädje och upplevelser i fråga om grönsaksbaserad kost även i matskolorna. Förändringen börjar med barnen, säger kommunikationschef Mikko Merisaari, Apetit Oyj. Apetit är ett finländskt matföretag som skapar välmående med grönsaker. I matskolorna utnyttjas såväl säsongens färska grönsaker som inhemska, frysta grönsaker vid matlagningen.
- Fisk är en väsentlig del av den finlänska kosten. I näringsrekommendationerna uppmanas vi äta fisk av olika slag minst två gånger i veckan. Av fisk erhåller vi D-vitamin, mjuka fetter och protein, upplyser verksamhetsledare Katriina Partanen, Pro Fisk rf.
- Upplev en smakresa, kombinera modigt olika fiskarter och hitta nya favoriter bland fiskrätterna. Vi har ett rikligt utbud av olika fiskarter i hälsofrämjande syfte. Samtidigt är fiske en rolig hobby för barn och barnfamiljer, uppmuntrar fiskeribiolog Malin Lönnroth, Centralförbundet för Fiskerihushållningen.
Matskolan - Ruokakoulu -projektets samarbetsparter inom grönsaker och fisk, är Apetit Abp, Inhemska Grönsaker, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet, producentorganisationerna SLC och MTK, Föreningen Matinformation rf samt Centralförbundet för Fiskerihushållning och Pro Fisk rf.
Det nationella, tvåspråkiga Matskolan- Ruokakoulu -projektet
administreras av Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto.
Verksamheten finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Mer information om verksamheten samt anmälan till matskolorna hittas på www.matskolan.fi.
Bild: Matskolan främjar barnens kännedom om den finländska matens väg. Årets teman är fisk och grönsaker som synliggörs mångsidigt i matskolans program, matlagning och gårdsbesök.
Kontakter
Bettina LindforsProjektledare
Tel:045 109 6811bettina.lindfors@matskolan.fiBilder

Länkar
Om
Matskolan - Ruokakoulu -projektets syfte är att utveckla ett nytt verktyg för matfostran för barn i Finland. Under åren 2013-2016 arrangerades 134 matskolor åt sammanlagt 2489 barn. Det nationella, tvåspråkiga projektet genomförs i samarbete mellan Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan, samt Mjölk och Hälsa rf. Verksamheten finansieras med understöd av jord- och skogsbruksministeriet.
Följ Matskolan-Ruokakoulu
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Matskolan-Ruokakoulu
Barnens matskolor populära – matens ursprung blir bekant14.12.2016 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Matlagningen, bondgårdsbesöken och att få bjuda föräldrarna på familjemiddag inspirerade barnen på Matskolan–Ruokakoulu -projektets dagsläger. Projektet tar slut vid årsskiftet, men Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto fortsätter med verksamheten, eftersom barnen och föräldrarna önskar fortsättning på lägren.
Matskolan för barn medverkar på Delikatessernas Finland18.8.2016 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Matskolan för barn deltar i Delikatessernas Finland på Helsingfors järnvägstorg 18-20.8. På Matskolans avdelning får barnen lära sig hur man tillreder en smaklig grönsakssoppa. Barnen får bekanta sig med säsongens grönsaker, känna på dem och skära upp ingredienserna till soppan.
Inbjudan: Kom och bekanta dig med matskolorna för barn som arrangeras av 4H-föreningarna!31.5.2016 12:30:00 EEST | Pressinbjudan
Den 6 juni öppnar sommarens första matskolor sina dörrar för ivriga 8 - 12-åriga barn. På matskolorna får barnen kocka, leka och lär sig mera om grönsaker och fisk. På matskolorna, som arrangeras som dagläger, upplever barnen matglädje med alla sina sinnen.
Barnen lär sig mera om grönsaker och fisk på årets matskolor18.5.2016 13:07:37 EEST | Pressmeddelande
I sommar kockar 900 barn måltider av grönsaker och fisk på matskolorna. På matskolorna som förverkligas av 4H-föreningarna lär sig barnen betydelsen av hälsosam mat och motion på ett roligt sätt. Också redaktörerna ges möjlighet att besöka matskolorna på de olika orterna.
900 barn deltar i 45 matskolor i Finland19.2.2016 08:00:00 EET | Pressmeddelande
År 2016 arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn, 220 handledare, 2 000 föräldrar under skolloven i Finland. Den omtyckta matskoleverksamheten har förankrat sin plats inom den finländska matfostran för barn. I matskolan står barnens egna görande i fokus.