
Barnen lär sig mera om grönsaker och fisk på årets matskolor

I år arrangerar 4H-föreningarna 45 matskolor för barn i åldern 8-12 år. Grönsakernas och fiskens produktionskedjor tas upp på matskolorna. Barnen bekantar sig med råvarorna såväl i matlagningen, under kost diskussionerna och sinnesövningarna, som under gårdsbesöket.
Matglädje med grönsaker
Den positiva inställningen till grönsaker, som man lägger grunden till i barndomen, följer med en hela livet. På matskolorna lär sig barnen hur man kan använda grönsaker genom att tillreda mat tillsammans. De får smaka såväl på säsongens grönsaker som på inhemska frysgrönsaker.
”Grönsakerna är grunden till en mångsidig kost som stöder välmåendet. En daglig och mångsidig användning, som man lärt sig redan som barn, ger livet färg och hälsa”, berättar Apetit Abp:s kommunikationschef Mikko Merisaari.
Fisk på bordet
Fiske är en utmärkt hobby och därtill är det lätt att tillreda färsk och hälsosam närmat av sin fångst. På matskolorna lär sig barnen hantera fisk rätt och på olika sätt tillreda läckra rätter av olika fiskarter. Enligt rekommendationerna ska man äta fisk 2-3 gånger i veckan.”Det är bra att lära sig det redan som barn”, säger fiskeribiolog Malin Lönnroth vid Centralförbundet för Fiskerihushållning.
Barnen för budskapet till familjerna
Grunden för matskolorna ligger i de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer ”Tillsammans kring matbordet”. I dessa betonas vikten av kostfostran, stöd då barn lär sig äta och gemensamma matstunder i familjen. Till matskolornas familjemiddag är därför barnens föräldrar också välkomna att delta.
På basen av den erfarenhet och respons vi fått främjar barnens deltagande i matskolan matens uppskattning i barnfamiljerna.
Inbjudan till redaktörer att besöka matskolorna
Redaktörer har möjlighet att besöka årets matskolor. Kontakta direkt den valda matskolans ansvariga handledare och kom överens om lämplig tidpunkt för besök. Årets matskolor och kontaktuppgifter till ansvariga handledare hittas på www.matskolan.fi.
Matskolan är ett 4-5 dagar långt dagläger för 8-12-åriga barn, där barnen får uppleva matglädje med alla sinnen, besöka en bondgård och motionera. Mera information om verksamheten och anmälan till matskolorna, www.matskolan.fi.
Matskolan - Ruokakoulu -projektets samarbetsparter inom grönsaker och fisk, är Apetit Abp, Inhemska Grönsaker, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet, producentorganisationerna SLC och MTK, Föreningen Matinformation rf samt Centralförbundet för Fiskerihushållning och Pro Fisk rf.
Tilläggsinformation:
Informatör Petra Ingo, Finlands svenska 4H, +358 43 824 8703, petra.ingo@fs4h.fi
Bilder




Länkar
Om
Matskolan - Ruokakoulu -projektets syfte är att utveckla ett nytt verktyg för matfostran för barn i Finland. Under åren 2013-2016 arrangerades 134 matskolor åt sammanlagt 2489 barn. Det nationella, tvåspråkiga projektet genomförs i samarbete mellan Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan, samt Mjölk och Hälsa rf. Verksamheten finansieras med understöd av jord- och skogsbruksministeriet.
Följ Matskolan-Ruokakoulu
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Matskolan-Ruokakoulu
Barnens matskolor populära – matens ursprung blir bekant14.12.2016 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Matlagningen, bondgårdsbesöken och att få bjuda föräldrarna på familjemiddag inspirerade barnen på Matskolan–Ruokakoulu -projektets dagsläger. Projektet tar slut vid årsskiftet, men Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto fortsätter med verksamheten, eftersom barnen och föräldrarna önskar fortsättning på lägren.
Matskolan för barn medverkar på Delikatessernas Finland18.8.2016 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Matskolan för barn deltar i Delikatessernas Finland på Helsingfors järnvägstorg 18-20.8. På Matskolans avdelning får barnen lära sig hur man tillreder en smaklig grönsakssoppa. Barnen får bekanta sig med säsongens grönsaker, känna på dem och skära upp ingredienserna till soppan.
Inbjudan: Kom och bekanta dig med matskolorna för barn som arrangeras av 4H-föreningarna!31.5.2016 12:30:00 EEST | Pressinbjudan
Den 6 juni öppnar sommarens första matskolor sina dörrar för ivriga 8 - 12-åriga barn. På matskolorna får barnen kocka, leka och lär sig mera om grönsaker och fisk. På matskolorna, som arrangeras som dagläger, upplever barnen matglädje med alla sina sinnen.
Matskolan främjar barnens kännedom om den finländska matens väg - årets teman är fisk och grönsaker14.4.2016 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
I matskolan lär sig barnen om den inhemska matens urpsrung, råvaror och om matkedjans aktörer genom matens väg. I år presenteras produktionskedjorna berörande grönsaker och fisk. Barnen bekantar sig med råvarorna såväl i matlagningen, under kostdiskussionerna och motionsstunderna, som under gårdsbesöket. Matskolans verksamhet följer de finländska näringsrekommendationerna och speciellt de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer, Tillsammans kring matbordet. I år arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn under skolloven i Finland.
900 barn deltar i 45 matskolor i Finland19.2.2016 08:00:00 EET | Pressmeddelande
År 2016 arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn, 220 handledare, 2 000 föräldrar under skolloven i Finland. Den omtyckta matskoleverksamheten har förankrat sin plats inom den finländska matfostran för barn. I matskolan står barnens egna görande i fokus.