Matskolan-Ruokakoulu

Mjölk, hälsosam kost och motion stärker barnens benstomme - mjölkambassadören besöker matskolor

Dela
Mjölk är en central del av barnets hälsosamma måltidshelhet.
Mjölkambassadör Anni Lehtonen besöker flera av sommarens matskolor och berättar om mjölkens, motionens och kostens betydelse för hälsan.
Fotograf: Tuire Matilainen.
Mjölkambassadör Anni Lehtonen besöker flera av sommarens matskolor och berättar om mjölkens, motionens och kostens betydelse för hälsan. Fotograf: Tuire Matilainen.

Mjölkambassadör Anni Lehtonen besöker flera av sommarens matskolor och berättar om mjölkens, motionens och kostens betydelse för hälsan. 

Denna vecka inleds svenska matskolor i Kronoby och Pedersöre.

Redaktörerna har möjlighet att besöka matskolorna i juni.

- Mjölk och mjölkprodukter är näringsmässigt primära i att stärka benstomme och muskulatur hos snabbt växande barn och unga, påminner mjölkambassadör Anni Lehtonen. Anni är legaliserad näringsterapeut till sin utbildning.

I matskolorna fylls glasen med mjölk vid varje måltid. Barnen erhåller behövlig mängd av kalcium, D-vitamin och protein då de äter och dricker tre-fyra mjölkportioner om dagen. Mjölkdryckesvanorna från barndomen garanterar användning av mjölkprodukter även i vuxenlivet.

- I vardagen lönar det sig att välja fettfria och icke smaksatta alternativ. Då vi väljer mjölk eller surmjölk till matdryck och bygger morgon-, mellan- och kvällsmål av tre komponenter; mjölkprodukter, fullkorn samt grönsaker, frukter och bär, så fyller vi mjölkbehovet i ett svep, tipsar Anni.

-  En stark benstomme byggs förutom med mjölk och hälsosam kost, även med motion innehållande hopp, studs och snabba vändningar, berättar Anni. Lekparker, lekar på gården och annan vardagsmotion är en bra grund. Motionsgrenar såsom bollspel, dans, gymnastik och friidrott stärker benstommen ytterligare.

Redaktörer har möjlighet att besöka matskolor

Redaktörerna har möjlighet att besöka matskolorna i juni. Det gäller att komma överens om en lämplig tidpunkt tillsammans med matskolornas handledare. Under besöket ges redaktörerna möjlighet till att följa med programmet samt intervjua och fotografera barn och handledare. 

www.matskolan.fi

Tilläggsinformation:

Mjölkambassadör Anni Lehtonen, Mjölk och Hälsa rf., 045 345 6888  

eller anni.lehtonen(at)maitojaterveys.fi?

Projektledare Bettina Lindfors, Matskolan-Ruokakoulu, 045 109 6811

Årets matskolor och kontaktuppgifter till handledarna hittas på www.matskolan.fi

Matskolans logo, bilder och annat material hittas via STT-info,

https://www.sttinfo.fi/pressroom?8

Det nationella, tvåspråkiga Matskolan - Ruokakoulu -projektets målsättning är att utveckla ett nytt verktyg för den finländska matfostran. Under 2014 ordnas 30 matskolor för över 500 barn av lokala 4H-föreningar i Finland. Projektet genomförs i samarbete mellan Finlands 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan, samt Mjölk och Hälsa rf. Projektet finansieras med understöd av Kvalitetskedjan vid jord- och skogsbruksministeriet.

Kontakter

Bilder

Mjölkambassadör Anni Lehtonen besöker flera av sommarens matskolor och berättar om mjölkens, motionens och kostens betydelse för hälsan.
Fotograf: Tuire Matilainen.
Mjölkambassadör Anni Lehtonen besöker flera av sommarens matskolor och berättar om mjölkens, motionens och kostens betydelse för hälsan. Fotograf: Tuire Matilainen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Matskolan-Ruokakoulu
Matskolan-Ruokakoulu
Elisabetsgatan 21 B
00170 Helsingfors

0438248703http://www.matskolan.fi

Matskolan - Ruokakoulu -projektets syfte är att utveckla ett nytt verktyg för matfostran för barn i Finland. Under åren 2013-2016 arrangerades 134 matskolor åt sammanlagt 2489 barn. Det nationella, tvåspråkiga projektet genomförs i samarbete mellan Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan, samt Mjölk och Hälsa rf. Verksamheten finansieras med understöd av jord- och skogsbruksministeriet.

Följ Matskolan-Ruokakoulu

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Matskolan-Ruokakoulu

Matskolan främjar barnens kännedom om den finländska matens väg - årets teman är fisk och grönsaker14.4.2016 09:00:00 EEST | Pressmeddelande

I matskolan lär sig barnen om den inhemska matens urpsrung, råvaror och om matkedjans aktörer genom matens väg. I år presenteras produktionskedjorna berörande grönsaker och fisk. Barnen bekantar sig med råvarorna såväl i matlagningen, under kostdiskussionerna och motionsstunderna, som under gårdsbesöket. Matskolans verksamhet följer de finländska näringsrekommendationerna och speciellt de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer, Tillsammans kring matbordet. I år arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn under skolloven i Finland.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye