Yrjö Jahnssonin säätiö

Bengt Holmströmille ja Jaakko Kapriolle Yrjö Jahnssonin säätiön tiedepalkinnot

Jaa
JULKAISUVAPAA 16.12.2014 KLO 19.30. Bengt Holmströmille ja Jaakko Kapriolle ojennettiin Yrjö Jahnssonin säätiön tiedepalkinnot säätiön 60-vuotisjuhlassa Finlandiatalolla 16.12.2014.

Säätiön tiedepalkinto, à 20 000 euroa, myönnetään merkittävästä taloustieteellisestä, terveystaloustieteellisestä tai lääketieteellisestä tutkimuksesta tai aikaansaannoksesta, joka edistää tieteen ja tutkimuksen aktiivista hyödyntämistä yhteiskunnassa.

Vuosijuhlassa julkistettiin myös suurin osa säätiön vuonna 2014 myöntämistä apurahoista. Säätiön juhlavuonna myöntämien apurahojen ja palkintojen kokonaissumma on lähes 2,2 miljoonaa euroa. Apurahoja on myönnetty yhteensä 128 kappaletta. Hakemuksia säätiö sai yli 12 miljoonan euron edestä. Hakijoista 18 %:lle myönnettiin apuraha.

Bengt Holmström - arvostettu kansainvälinen taloustieteilijä ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija

Professori Bengt Holmström on tieteen edustajana aktiivisesti osallistunut suomalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun eri foorumeilla koko pitkän uransa ajan. Hän on osallistunut laajasti esimerkiksi talous- ja innovaatiopolitiikkaa, talouskasvua ja pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa koskevaan keskusteluun.

Holmströmin tutkimustyö on laaja-alaista. Hän on julkaissut useita artikkeleita taloustieteen arvostetuimmissa julkaisuissa. Holmström on tunnetuimpia suomalaisia taloustieteilijöitä maailmalla.

Holmström tunnetaan parhaiten yritysten ja organisaatioiden talousteoriaan, kannustinjärjestelmiin ja sopimuksien taloustieteeseen liittyvistä tutkimuksista. Hän on tutkinut mm. työelämän kannusteiden merkitystä, erityisesti epätasaisesti jakaantuneen tiedon vallitessa. Jo väitöskirjassaan Holmström teki tunnetuksi osapuolien yhteistyötä vaikeuttavan ns. moral hazard -ongelman, jossa toinen osapuoli saattaa lisätä riskinottoaan siksi, että osa riskien seurauksista koituu jollekulle muulle. Viime vuosina Holmström on tutkinut aktiivisesti rahoitusmarkkinoiden likviditeettiin liittyviä kysymyksiä.

Holmström on toiminut vuodesta 1994 alkaen taloustieteen professorina Massachusetts Institute of Technologyssä (MIT) ja MIT Sloan School of Managementissa. Hän on työskennellyt aiemmin taloustieteen professorina Yale Universityssä ja apulaisprofessorina Northwestern Universityssä. Hän on toiminut vierailevana professorina monissa merkittävissä yliopistoissa.

Jaakko Kaprio - huippututkimuksen tuottaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja

Akatemiaprofessori Jaakko Kapriossa yhdistyvät sekä huippututkimuksen tuottajan että yhteiskunnallisen vaikuttajan rooli harvinaisella tavalla.

Kaprion tutkimusten kirjo on laaja, mutta eniten näkyvyyttä ovat saavuttaneet hänen maailmanlaajuisestikin ainutlaatuiset kaksostutkimuksensa sekä riippuvuuksien biologiaa ja kansanterveydellisiä vaikutuksia koskevat tutkimuksensa. Kaksostutkimukset käynnistettiin vuonna 1974 ja niistä on kasvanut merkittävä kansanterveyden tutkimuksen alusta, joka on mahdollistanut geenien ja ympäristön vuorovaikutusten tutkimisen. Tupakoinnin biologiaa koskevat tutkimukset ovat merkittävästi lisänneet ymmärtämystä nikotiiniriippuvuuden genetiikasta ja epigenetiikasta samoin kuin muiden tupakointiin liittyvien sairauksien kuten keuhkosyövän syntymekanismeista.

Kaprion julkaisuluettelo käsittää yli 800 kansainvälistä alkuperäisjulkaisua. Hän on yksi siteeratuimmista suomalaisista tiedemiehistä; hänen tutkimuksiinsa on viitattu yli 30 000 kertaa. Kaprio on tullut tunnetuksi myös tunnollisena ja pidettynä tutkijoiden kouluttajana.

Kaprio on Helsingin yliopiston geneettisen epidemiologian professori ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori. Hän toimii Suomen Akatemian akatemiaprofessorina ja on ollut myös Suomen Akatemian kompleksien tautien huippuyksikön johtaja.

Suurapurahoja taloustieteen, terveystaloustieteen ja lääketieteen tutkimusprojekteille

Säätiön vuosijuhlassa julkistettiin 3 kpl kaksivuotisia 160 000 euron suurapurahoja korkeatasoisille tutkimusprojekteille.

Professori Petri Böckermanin johtamalle tutkimusryhmälle myönnetään 160 000 euron apuraha terveydenhuollon tieto- ja informaatiojärjestelmien hyödyntämistä ja hyötyjä selvittävään hankkeeseen.

VTT Maisa Halkon johtamaa käyttäytymistaloustieteellistä tutkimusta sosiaalisen ympäristön ja kuluttajakäyttäytymisen yhteyksistä tuetaan yhteensä 160 000 eurolla.

Professori Markus Perolan johtamaa tutkimusta lihomisesta, ikääntymisestä ja systeemibiologiasta tuetaan 160 000 eurolla.

Tieteen tukena jo 60 vuotta

Yrjö Jahnssonin säätiön perusti kouluneuvos Hilma Jahnsson vuonna 1954 lahjoittamalla sille puolisoiden yhdessä keräämän omaisuuden. Säätiö on yksi merkittävimmistä kansantaloustieteellisen tutkimuksen yksityisistä rahoittajista Suomessa. Apurahoja säätiö on myöntänyt historiansa aikana yli 73 miljoonan euron edestä.

Kaikki apurahansaajat on lueteltu säätiön kotisivuilla osoitteessa www.yjs.fi/ajankohtaista/. Lisätietoja antaa säätiön toimitusjohtaja Elli Dahl, puh. 050 - 3270 831, elli.dahl@yjs.fi.  

YRJÖ JAHNSSONIN SÄÄTIÖ

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Yrjö Jahnssonin säätiö
Yrjö Jahnssonin säätiö
Yrjönkatu 11 D 19
00120 Helsinki

09 686 9100http://www.yjs.fi

Yrjö Jahnssonin säätiö: Yrjö Jahnssonin säätiön perusti kouluneuvos Hilma Jahnsson vuonna 1954 lahjoittamalla peruspääomaksi yhdessä puolisonsa kansantaloustieteen professori Yrjö Jahnssonin kanssa hankitun varallisuuden. Yrjö Jahnssonin säätiö on yksityinen säätiö. Säätiön tarkoituksena on suomalaisen kansantaloustieteellisen ja lääketieteellisen tutkimuksen edistäminen sekä suomenkielisten oppi- ja tutkimuslaitosten ylläpitäminen ja tukeminen. Lisäksi tuetaan edellä mainittujen tieteenalojen saumakohdassa olevaa suomalaista terveystaloustieteellistä tutkimusta. Tarkoitustaan säätiö toteuttaa jakamalla stipendejä tutkimustyöhön ja jatko-opintoihin. Lisäksi järjestetään ja tuetaan luento- ja seminaaritilaisuuksia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yrjö Jahnssonin säätiö

Jukka Pekkariselle ja Pekka Sutelalle Yrjö Jahnssonin säätiön tiedepalkinto16.12.2016 19:00:00 EET | Tiedote

Yrjö Jahnssonin säätiön kotimainen tiedepalkinto myönnettiin taloustieteilijöille Jukka Pekkariselle ja Pekka Sutelalle (jaettu palkinto, 10 000 euroa kummallekin) säätiön vuosijuhlassa perjantaina. Jukka Pekkarinen ja Pekka Sutela ovat avanneet ikkunan taloustieteen maailmaan monille suomalaisille. He kirjoittivat vuonna 1980 yhdessä oppikirjan ”Kansantaloustiede”, joka toimi taloustieteen suosittuna perusoppikirjana kaksi vuosikymmentä. Molemmat ovat osallistuneet yhteiskunnalliseen keskusteluun ja olleet aktiivisia taloustieteen ja talouspolitiikan popularisoijia. He ovat tehneet merkittävän elämäntyön suomalaisen taloustieteen hyväksi.