Päivälehden museo

Satumaan sankarit – Topeliuksen Lukemisia lapsille 150 vuotta

Jaa
Näyttely avautuu Päivälehden museossa 18.2.
Topelius. Kuvaaja  Annika Johansson.
Topelius. Kuvaaja Annika Johansson.

Päivälehden museo muuttuu pian Satumaaksi, jossa jättikokoiset avatut kirjat toimivat lavasteina leikeille ja seikkailuille. Näyttelyvieras siirtyy hetkessä pirteistä linnoihin, tuntureilta keitaille, merten aalloilta metsän uumeniin. Matkaa tehdessä voi kohdata helmensä hukanneen Adalmiinan, Vattumadon, Turun linnan tonttu-ukon tai makkaralle person prinsessan.

Sakari Topelius (1818–1898) tunnetaan suomalaisen lastenkirjallisuuden isänä, koko kansan satusetänä. Topeliuksen suurtyö lastenkulttuurin alalla oli Lukemisia lapsille -kokoelma, joka ilmestyi ensimmäisen kerran 150 vuotta sitten. Satumaan sankarit -näyttely juhlistaa rakastetun klassikon juhlavuotta, mutta kannustaa lapsia nauttimaan myös muista kirjoista.

Lukemisia lapsille on täynnä ikivihreitä kertomuksia, joita käännetään, kuvitetaan ja julkaistaan yhä uudelleen. Taiteilija Alexander Reichsteinin luoma Satumaa koostuu lukuisten tunnettujen taiteilijoiden kuvituksista, jotka yhdessä muodostavat eri sukupolvia yhdistävän kollaasin. Kuvittajien joukosta löytyy Rudolf Koivun, Martta Wendelinin, Maija Karman ja Venny Soldan-Brofeldtin kaltaisia helmiä.

Näyttely laajenee museon Painokellariin, jossa muistetaan Topeliusta lehtimiehenä, suomalaisen journalismin uudistajana ja kirjapainotyöntekijöiden ystävänä.

Satumaan sankareiden yleisöavajaisia vietetään ke 18.2.2015 klo 11–17. Ohjelmassa on askartelua, laulua ja seurustelua satuhahmojen kanssa.

”Oman roolipuvun voi ottaa mukaan, mutta museossakin on toinen toistaan upeampia prinsessamekkoja ja viittoja, joita voi lainata”, kertoo Satumaan avajaisia suunnitteleva Ida Savolainen.

Näyttely on esillä Päivälehden museossa 20.8.2015 saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja näyttelystä:


taiteilija Alexander Reichstein, p. 044-0339399
tuottaja Päivi Lehtovirta. p. 09-1225203 tai paivi.lehtovirta@sanoma.fi

Kuvat

Topelius. Kuvaaja  Annika Johansson.
Topelius. Kuvaaja Annika Johansson.
Lataa
Topelius. Kuvaaja  Annika Johansson.
Topelius. Kuvaaja Annika Johansson.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Päivälehden museo
Päivälehden museo
Ludviginkatu 2-4
00130 HELSINKI

09-122 5210http://www.paivalehdenmuseo.fi
Päivälehden museo Ludviginkatu 2– 4 00130 Helsinki Avoinna ti–su klo 11-17 VAPAA PÄÄSY! ILMAISET OPASTUKSET!
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye