Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Uusi kirja johdattaa rupijäkälien maailmaan

Jaa
Jäkälien maailma on laaja ja monilta osin vielä tutkimaton. 17.6. ilmestynyt kirja Suomen rupijäkälät auttaa tutustumaan entistä suurempaan valikoimaan Suomen jäkäliä. Teos jatkaa siitä, mihin Tieto-Finlandian 2011 voittanut Suomen Jäkäläopas jäi – tällä kertaa suurennuslasin alle otetaan rupijäkälät.
Suomen rupijäkälät esittelee 300 suomalaista rupijäkälälajia.
Suomen rupijäkälät esittelee 300 suomalaista rupijäkälälajia.

Rupijäkälät ovat sienimaailman selviytyjiä. Monet niistä ovat sopeutuneet ankariin elinympäristöihin, kuten kuiville ja paahteisille kallioille joilla mikään muu ei kasva. Lähes kaikki Suomen paljaalta näyttävät kivet ja kalliot ovatkin todellisuudessa rupijäkälien peittämiä. Rupijäkälät ovat kuitenkin erikoistuneet omaan elinympäristöönsä yleensä varsin tiiviisti ja viihtyvät usein vain tietyllä kasvualustalla.

Suomen rupijäkälät on ensimmäinen suomenkielinen rupijäkäliin keskittynyt opas. Lajeja esitellään yhteensä 300 ja tämän lisäksi kirjasta löytyy ajantasainen luettelo kaikista Suomen jäkälistä ja jäkälillä kasvavista sienistä. Jokaisesta esitellystä lajista on kirjassa kookas valokuva.

”Päivitetty lista tulee tarpeeseen, sillä monien jäkälien nimet ja sukulaisuussuhteet ovat ehtineet muuttua sitten edellisen julkaistun listan vuodelta 1997. Uusia lajejakin löydetään jatkuvasti”, kertoo kirjan päätoimittaja professori Soili Stenroos Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Rupijäkälät kiinnittävät harvan huomion. Tarkemmin katsottuna kivien ja kasvien pintoja kuitenkin peittää upea mosaiikkimainen muotojen ja värien kirjo: ilman rupijäkäliä luonnon värimaailma olisi paljon yllätyksettömämpi.

Rupijäkäliin tutustumisen voi helpoiten aloittaa sukutasolta, sillä kirja kertoo niin sukujen kuin lajienkin tuntomerkit. Lisäksi teos opastaa tunnistamaan lajeja niiden kasvupaikkojen ja kemiallisten reaktioiden avulla sekä antaa vinkkejä rupijäkälien keräämiseen ja valokuvaukseen. Kirja sopiikin hyvin sekä ammattilaisille että harrastajille.

”Toivon, että teos herättää lukijoissa innostuksen näihin pieniin mutta kauniisiin jäkäliin. Niiden varalta kannattaa pitää silmänsä auki niin kaupungeissa kuin aarniometsissäkin”, Stenroos kannustaa.

Kirjahanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön PUTTE-ohjelmasta (Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelma).

Opas on myynnissä Kaisaniemen puutarhan myyntipisteessä (Kaisaniemenranta 2) ja tilattavissa osoitteesta: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/62060/lomake.html. Hinta 42 €.

Soili Stenroos, Saara Velmala, Juha Pykälä, Teuvo Ahti (toim.) 2015. Suomen rupijäkälät. Norrlinia 28: 1–454. ISBN 978-951-51-0837-1.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varpu Pärssinen
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, Helsingin yliopisto
Puh. 050 4488 974 / varpu.parssinen@helsinki.fi

Kuvat

Suomen rupijäkälät esittelee 300 suomalaista rupijäkälälajia.
Suomen rupijäkälät esittelee 300 suomalaista rupijäkälälajia.
Lataa
Ruostejäkälä (Tremolecia atrata) esitellään Suomen rupijäkälät -kirjassa. Kuva: Einar Timdal
Ruostejäkälä (Tremolecia atrata) esitellään Suomen rupijäkälät -kirjassa. Kuva: Einar Timdal
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye