Kutsu: Keskustelua luonnon monimuotoisuudesta - siemenistä joutomaiden kautta tropiikkiin
Tervetuloa Helsingin yliopiston viestintäosaston toimittaja- ja tutkijatapaamiseen keskiviikkona 20.1.2010 klo 10.00-12.00, Luonnontieteellisen museon kahvila, Pohjoinen Rautatiekatu 13!
Pyydämme sinua ilmoittautumaan viimeistään maanantaina 18.1. sähköpostitse osoitteeseen kirsikka.mattila@helsinki.fi
tai puh. 09 191 58791.
YK on julistanut vuoden 2010 Kansainväliseksi biodiversiteettivuodeksi. Tästä puhutaan -tilaisuudessa luonnonkirjon merkitykseen pureudutaan kaupunkien lähiluonnon, trooppisen monimuotoisuuden ja kasvien siementen säilymisen näkökulmista.
Moni meistä ei ajattele astelevansa luonnon monimuotoisuuden keskellä kävellessään kaupunkipuistossa. Silti esimerkiksi maisemoiduille täyttömäille ja joutomaille voi syntyä oma ekologinen rikkautensa. Luonnon monimuotoisuus huipentuu kuitenkin tropiikkiin. Esimerkiksi Madagaskarin saari Afrikan itärannikolla on monimuotoisuudessaan melkein käsittämätön.
Kasvimaailma tarjoaa erilaisen tavan suojella niin luonnonvaraisia kuin viljelylajeja: siemeninä pakastimessa! Siemenpankit ovat yksi keino säilyttää luonnon monimuotoisuus tuleville sukupolvillemme.
Alustusten ja keskustelun jälkeen on mahdollisuus tutustua oppaan johdolla Luonnontieteellisen museon näyttelyihin ja aulaan palanneeseen Elmeri-elefanttiin, joka on saanut seurakseen pari pahkasikaa, helmikanoja ja muita lintuja.
Alustukset:
Kaupunkiluonnon monimuotoiset joutomaat ja viheralueet
Kaupunkiekologian professori Jari Niemelä, bio- ja ympäristötieteellinen
tiedekunta
Uhattu Madagaskarin luonto - kuumin luonnon monimuotoisuuden kuumista pisteistä
Tutkija Heidi Viljanen, Luonnontieteellinen keskusmuseo
Elämää pankkiholveissa – kasvin siemen herää henkiin vielä vuosien kuluttua
Puutarhanjohtaja Leif Schulman, Luonnontieteellinen keskusmuseo
Tavataanhan Luonnontieteellisessä museossa!
Ystävällisin terveisin
Kirsikka Mattila
Kampustiedottaja - Viikki
PL 62 (Viikinkaari 11), 00014 Helsingin yliopisto
Puhelin (09) 191 58791, 050 406 2046
Sähköposti: kirsikka.mattila@helsinki.fi
http://www.helsinki.fi/yliopisto
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme