Seismiset tutkimukset, logiikka ja jalokaasut aiheina kevään Kumpula-kolloviossa

Jaa
Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampuksen esitelmäsarja esittelee ajankohtaista luonnontieteellistä tutkimusta. Kollokvioesitelmät pidetään Physicumin auditoriossa D101, Gustaf Hällströmin katu 2, Helsinki. Ohessa on kevään ohjelma. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita!

Suuri osa seismologisesta tutkimuksesta on maapallon rakenteen ja sisäisten prosessien tutkimista seismisten aaltojen avulla. Samaan tapaan kuin lääkäreillä on potilaiden läpivalaisuun röntgensäteet ja ultraäänitutkimukset, geotieteilijöillä on seismiset aallot, jotka tunkeutuvat läpi maapallon. Nykyinen käsityksemme maapallon sisäisestä rakenteesta perustuukin suurelta osin seismisiin tutkimuksiin, sillä syvimmät poranreiät ulottuvat vain maankuoren pintaosiin.

Yksityiskohtaisen kuvan maapallon yläosien rakenteista ja niistä tektonisista prosesseista, jotka ovat nämä rakenteet tuottaneet, saadaan käyttämällä seismistä heijastusluotausta. Näitä suuren mittakaavan kaikuluotauksia eli seismisiä heijastusluotauksia on Suomessa viime vuosina tehty yli 3000 linjakilometriä.

 

Miten näitä mittauksia on tehty, ja mitä niiden tulokset kertovat jalkojemme alla olevan kallioperän rakenteesta ja sen kehityksestä, siitä kertoo j ohtaja Pekka Heikkinen Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksen seismologian instituutista yleisöluennollaan Kumpulan tiedekampuksella tiistaina 2.2. kello 16.15 .

Kevään ohjelma:

Tiistai 2.2. klo 16.15

Johtaja Pekka Heikkinen , geotieteiden ja maantieteen laitos, seismologian instituutti: Kaikuja kalliosta. Mitä seismiset tutkimukset kertovat maapallon rakenteesta?

Tiistai 2.3. klo 16.15

Professori Jouk o Väänänen , matematiikan ja tilastotieteen laitos: Logiikka ja matematiikan perusteiden tutkimuksen nykytila

Tiistai 6.4. klo 16.15

Professori Markku Räsänen , kemian laitos: Jalokaasujen mysteereitä

Puheenjohtajana keväällä 2010 toimii professori Juha Karhu geotieteiden ja maantieteen laitokselta.

Kollokvioluennot ovat katsottavissa myös verkkovideopalvelussa http://www.helsinki.fi/videot/.

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen, tiedottaja, (09) 191 51042

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye