
900 barn deltar i 45 matskolor i Finland

Under daglägren varvas matlagning av säsongens råvaror och bondgårdsbesök med roliga kostdiskussioner, lek och motion. Matskolan främjar barnfamiljernas uppskattning av matens ursprung och bidrar till hälsosamma levnadsvanor.
- Anmälan till årets matskolor inleds nationellt den 1 mars på matskolan.fi. För tillfälle pågår intensiv program- och måltidsplanering under ledning av ansvariga handledare vid 4H-föreningarna. Matskolan är ett dagsläger som erbjuder barnen i ålder 8-12 år rolig och meningsfull sysselsättning under skolloven i juni, augusti och oktober. Barnen får uppleva och lära sig om mat, måltider och motion. Barnen lagar morgonmål, lunch och mellanmål samt besöker en bondgård. Barnen leker och rör på sig dagligen på matskolan. Hela familjen engageras genom välkomstmorgonmål och familjemiddag, framhåller projektledare Bettina Lindfors, Matskolan - Ruokakoulu.
- Genom matlagningen och de gemensamma upplevelserna under matskolan lär sig barnen om matens ursprung, den finländska matkedjan och dess aktörer, använda inhemska råvaror enligt säsong, samtidigt som de erhåller nya smakupplevelser och uppskattning för den egen tillredda maten. Barnen ges även insikt i vikten av hälsosam kost och motion för det egna välmående, framhåller utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm, Finlands svenska 4H.
- Föräldrarnas och handledarnas respons påvisar att barnens deltagande i matskolan främjar barnfamiljernas uppskattning för matens ursprung och matlagningen. Familjens matval, måltidssituationer, matprat och -attityder har en central roll i formandet av barnens egna matvanor, fortsätter Bettina Lindfors.
- Goda grundkunskaper i köket, matvanor och hälsosamma val och uppskattning av maten i barndomen, skapar en hållbar grund för vuxenlivet. Bondgårdsbesöket väcker barnens intresse för matens ursprung, säsongens råvaror och bonden bakom maten. Låt oss äta tillsammans och ge barnen såväl glädje som färdigheter inom mat och måltider, poängterar matkulturombudsman, ordförande för projekets styrgrupp Anni-Mari Syväniemi, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK).
I år arrangeras matskolor på följande orter: Borgå, Ingå, Kimitoön, Korsholm, Kronoby, Kristinestad, Lovisa, Malax, Närpes, Pargas, Pedersöre, Raseborg, Sibbo, Vasa, Vörå.
Bakom matskoleverksamheten står det nationella, tvåspråkiga Matskolan
- Ruokakoulu -projektet som administreras av Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto sedan 2013. Verksamheten finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Mer information samt anmälan till matskolorna hittas på www.matskolan.fi.
Bildtext: I år deltar 900 barn i 45 matskolor, var av 20 matskolor ordnas på svenskspråkiga orter i Finland.
Kontakter
Bettina LindforsProjektledare
Tel:045 109 6811bettina.lindfors@matskolan.fiBilder


Länkar
Om
Matskolan - Ruokakoulu -projektets syfte är att utveckla ett nytt verktyg för matfostran för barn i Finland. Under åren 2013-2016 arrangerades 134 matskolor åt sammanlagt 2489 barn. Det nationella, tvåspråkiga projektet genomförs i samarbete mellan Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan, samt Mjölk och Hälsa rf. Verksamheten finansieras med understöd av jord- och skogsbruksministeriet.
Följ Matskolan-Ruokakoulu
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Matskolan-Ruokakoulu
Barnens matskolor populära – matens ursprung blir bekant14.12.2016 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Matlagningen, bondgårdsbesöken och att få bjuda föräldrarna på familjemiddag inspirerade barnen på Matskolan–Ruokakoulu -projektets dagsläger. Projektet tar slut vid årsskiftet, men Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto fortsätter med verksamheten, eftersom barnen och föräldrarna önskar fortsättning på lägren.
Matskolan för barn medverkar på Delikatessernas Finland18.8.2016 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Matskolan för barn deltar i Delikatessernas Finland på Helsingfors järnvägstorg 18-20.8. På Matskolans avdelning får barnen lära sig hur man tillreder en smaklig grönsakssoppa. Barnen får bekanta sig med säsongens grönsaker, känna på dem och skära upp ingredienserna till soppan.
Inbjudan: Kom och bekanta dig med matskolorna för barn som arrangeras av 4H-föreningarna!31.5.2016 12:30:00 EEST | Pressinbjudan
Den 6 juni öppnar sommarens första matskolor sina dörrar för ivriga 8 - 12-åriga barn. På matskolorna får barnen kocka, leka och lär sig mera om grönsaker och fisk. På matskolorna, som arrangeras som dagläger, upplever barnen matglädje med alla sina sinnen.
Barnen lär sig mera om grönsaker och fisk på årets matskolor18.5.2016 13:07:37 EEST | Pressmeddelande
I sommar kockar 900 barn måltider av grönsaker och fisk på matskolorna. På matskolorna som förverkligas av 4H-föreningarna lär sig barnen betydelsen av hälsosam mat och motion på ett roligt sätt. Också redaktörerna ges möjlighet att besöka matskolorna på de olika orterna.
Matskolan främjar barnens kännedom om den finländska matens väg - årets teman är fisk och grönsaker14.4.2016 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
I matskolan lär sig barnen om den inhemska matens urpsrung, råvaror och om matkedjans aktörer genom matens väg. I år presenteras produktionskedjorna berörande grönsaker och fisk. Barnen bekantar sig med råvarorna såväl i matlagningen, under kostdiskussionerna och motionsstunderna, som under gårdsbesöket. Matskolans verksamhet följer de finländska näringsrekommendationerna och speciellt de nya kostrekommendationerna för barnfamiljer, Tillsammans kring matbordet. I år arrangerar 4H-föreningar 45 matskolor för över 900 barn under skolloven i Finland.