HUSLABin näytteenotossa Helsingin Kampissa virhe – mahdollisuus altistua tarttuville taudeille
HUSLABin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo on erittäin pahoillaan tapahtuneesta ja myöntää että edes mahdollisuutta tällaiseen virheeseen ei saisi olla.
- Virhe on kuitenkin tapahtunut ja teemme kaikkemme näiden altistuneiden potilaiden terveyden turvaamiseksi. Näiden mahdollisesti altistuneiden potilaiden henkilöllisyys on tiedossa ja henkilökohtaiset yhteydenotot tapahtuman selvittämiseksi ovat jo käynnissä. Virheestä kärsineille korvataan kaikki jatkotoimenpiteiden aiheuttamat kustannukset. Mahdollisuus, että joku heistä olisi kertaalleen käytetyn neulan kautta todella saanut tautitartunnan, on onneksi kuitenkin äärimmäisen pieni, Aarnisalo sanoo.
Virhe tapahtui keskiviikkona 30.3.2016 kello 08.45 – 12.45 välisenä aikana HUSLABin Kampin laboratoriossa ja siellä yhdessä näytteenottohuoneessa. Näytteenottaja käytti vahingossa edellisenä päivänä käytettyjä ja poistettavaksi tarkoitettuja turvaneuloja. Heti huomattuaan virheen työntekijä toimi vastuullisesti ja ilmoitti tapahtuneesta esimiehelleen.
- Todennäköisyys, että edes neulan edellisellä näytteenantajalla olisi ollut tartuttava tauti on varsin vähäinen. Lisäksi neulaan mahdollisesti jäänyt veri oli kuivunut jo yli 12 tuntia mikä vähentää tätä epätodennäköistä tartuntariskiä entisestään, Piia Aarnisalo kertoo.
Riskeinä HIV ja virusperäinen maksatulehdus
- Taudit, joiden tartunnalle nämä 19 henkilöä ovat teoriassa altistuneet, ovat HIV, HBV (B-hepatiitti) ja HCV (C-hepatiitti). Tartuntariski on kuitenkin käytännössä äärimmäisen pieni, sillä nämä virukset, etenkin HIV ja C-hepatiitti, menettävät tartuntakykynsä elimistön ulkopuolella varsin nopeasti. Tässä tapauksessa neulaan mahdollisesti jäänyt veri oli lisäksi kuivunut yli 12 tuntia ennen kosketusta seuraavaan potilaaseen. Julkisista tiloista tavataan paljon niin sanottuja löytöneuloja, mutta edes niihin liittyneistä pistosvahingoista ei ole maailmalla kuvattu yhtään HIV-tartuntaa, kertoo HYKS Infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Asko Järvinen.
Vaikka tartuntariski tässä tapauksessa on siis pieni, suhtautuu HUS kuitenkin vakavasti jokaiseen veritapaturmaan. Siksi altistuneista henkilöistä otetaan seurantanäytteet, jotta voidaan varmistua, että he eivät ole saaneet edellä mainittuja tauteja. Lisäksi heille tarjotaan ilmainen B-hepatiitti-rokotesarja, joka antaa elinikäisen immuniteetin tätä sairautta vastaan.
Toimitusjohtaja Piia Aarnisalo kertoo, että HUSLAB on ilmoittanut tapahtuneesta myös Valviralle. HUSLAB on myös jo muuttanut käytäntöjään vastaavan tapahtuman estämiseksi. Tähän virhetapahtumaan johtaneista käytännöistä keskustellaan myös viranomaisten ja laboratorioalan toimijoiden kanssa.
Lisätietoja:
Piia Aarnisalo
Toimitusjohtaja
HUSLAB
050 427 0447
Asko Järvinen
Ylilääkäri
HYKS Infektiosairauksien klinikka
050 427 0330
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
En ny behandlingsmetod undersöks för att förhindra infektion efter en hysterektomi, det vill säga en operation där livmodern tagits bort23.5.2025 08:45:00 EEST | Pressmeddelande
Hysterektomier är förknippade med en något högre infektionsrisk än många andra operationer. Genom användning av en annan förebyggande antibiotika hoppas man minska antalet infektioner.
Kohdunpoistoleikkauksen jälkeisen infektion estämiseksi tutkitaan uutta hoitokeinoa23.5.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kohdunpoistoleikkauksiin liittyy monia muita leikkauksia hieman korkeampi tulehdusriski. Toisen ennaltaehkäisevän antibiootin käytön toivotaan vähentävän infektioita.
Servicen för personer med funktionsnedsättning bör utvecklas genom samarbete22.5.2025 10:08:38 EEST | Pressmeddelande
Revisionsnämnderna för Västra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde samt HUS-sammanslutningen har utvärderat hur servicen för personer med funktionsnedsättning fungerar. Enligt utvärderingarna finns det behov att förbättra informationen om funktionshinderservicen, säkerställa tillräckliga personalresurser och göra vård- och servicekedjorna smidigare. Ett viktigt utvecklingsområde är också att säkerställa tillräcklig och ändamålsenlig boendeservice för personer med funktionsnedsättning.
Vammaisten henkilöiden palveluja kehitettävä yhteistyössä22.5.2025 10:08:38 EEST | Tiedote
Länsi-Uudenmaan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän tarkastuslautakunnat ovat arvioineet vammaispalveluiden toimivuutta. Arviointien mukaan kehittämistarpeita on vammaispalveluita koskevassa tiedottamisessa, riittävien henkilöstöresurssien turvaamisessa sekä hoito- ja palveluketjujen sujuvuudessa. Tärkeä kehittämiskohde on myös riittävien ja tarkoituksenmukaisten asumispalvelujen varmistaminen vammaisille henkilöille.
Ny vårdmetod minskar antalet öppna hjärtoperationer på grund av pulmonalinsufficiens21.5.2025 08:09:35 EEST | Pressmeddelande
På Nya barnsjukhuset har man för första gången i Finland behandlat pulmonalinsufficiens, det vill säga läckage i pulmonalklaffen, via blodkärlen med hjälp en självutvidgande stentklaff. Åtgärden kan ersätta en öppen hjärtoperation.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme