Helsingin yliopisto

Bättre folk, bättre smak - suomenruotsalaista elämäntyyliä etsimässä

Jaa
Suomenruotsalaisiin liittyy sitkeä myytti valtaväestöä paremmasta ja menestyksekkäämmästä elämästä. He purjehtivat, juovat snapsia ja ovat syntyneet kultalusikka suussa. Mutta onko bättre folk vain stereotypia vai onko siinä hiven totuutta? Filosofian maisteri, valtiotieteiden kandidaatti Riie Heikkilä tutkii 28.5. Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöksessään kielivähemmistömme elämäntyyliä kulttuurisista makulähtökohdista käsin ja havaitsee, että koulutetut kaupunkilaissuomenruotsalaiset poimivat käyttöönsä kulttuuria sekä suomen- että ruotsinkielisistä kulttuuripiireistä, kun taas maaseudun pelkkää ruotsia puhuvat suomenruotsalaiset eivät juurikaan harrasta tai kuluttavat vain ruotsinkielistä paikallista kulttuuria.

Riie Heikkilä lähestyy kulttuuria seitsemän kulttuurialueen (musiikki, elokuvat, TV, taide, lukeminen, syöminen ja pukeutuminen) kautta. Hän käsittelee ryhmissä kahta kulttuurinaluetta sekä lisäksi erilaisissa kulttuuritapahtumissa käymistä ja hyvän ja huonon maun määritelmiä. Lopuksi hän tarkastelee suomenruotsalaista identiteettiä.


Heikkilän mukaan suomenruotsalaisten kulttuurinen maku jäsentyy pitkälti heidän yhteiskunnallisen asemansa, asuinpaikkansa, ikänsä ja muiden vastaavien tekijöiden ympärille. Ruotsinkielinen keskiluokka erottautuu joukosta korostaessaan suomenruotsalaista identiteettiään, suomenruotsalaista kulttuuriperintöä ja ruotsin kielen puhumisen tärkeyttä käyttäen hyväkseen myyttistä mielikuvaa bättre folkista . -Tutkimukseni keskeinen tulos on, että suomenruotsalaiset eivät ole kulttuurisesti yhtenäinen vähemmistö, Heikkilä toteaa. - Maku, kulttuurinen pääoma ja yhteiskuntaluokka liittyvät yhteen.
Heikkilän tutkim

uksesta käy ilmi, että joissakin ryhmissä esiintyy huomattavaakin ns. nokittelua: esimerkiksi helsinkiläinen ylemmän keskiluokan/yläluokan rouvaryhmä saattaa teilata huonona makuna lähes kaiken, mitä tavis-suomenruotsalaiset tekevät tai ostavat. Yläluokan ryhmät halveksivat alempia ja alemmat vastaavasti tekevät pilkkaa ylemmistä. Riie Heikkilän mukaan tämä lyö särön siihen yhtenäiseen suomenruotsalaiseen väestönosaan, josta myyttisessä bättre folkissa on kyse.


Riie Heikkilä väittelee valtiotieteellisessä tiedekunnassa 28.5. klo 10.15 sosiaalipolitiikan alaan kuuluvasta aiheesta Bättre folk, bättre smak?: Suomenruotsalainen maku ja kulttuuripääoma. Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen auditoriossa XII (Unioninkatu 34).


Väitöskirja on sähköisesti luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-6693-1
Väittelijän yhteystiedot: Riie Heikkilä , gsm 050 340 1800, s-posti riie.heikkila@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye