Initial

Tervehdi turvallisesti: kuusi hygieenistä vaihtoehtoa kättelylle

Jaa
Länsimainen kädenpuristus on kohtelias tapa tervehtiä ja hyvästellä, mutta jos kättely tapahtuu pesemättömin käsin flunssakaudella, on se melkoinen terveysriski.

Lauantaina 15. lokakuuta vietetään kansainvälistä käsienpesupäivää. Hygieniapalveluihin erikoistuneen Initialin tekemästä tutkimuksesta selvisi, että peräti 95 prosenttia ihmisistä oikoo jonkin vaiheen kanssa käsiä pestessä.

– Yleisimmät virheet liittyvät liian lyhyeen saippuointiin ja käsien huonoon kuivaukseen. Oikeaoppisesti saippuointi kestää 20–30 sekuntia ja kädet pitää kuivata aivan kuivaksi, Erja Hietala Initialilta sanoo.

Kättely on kohtelias tapa tervehtiä, mutta on hyvä muistaa, että noin 80 prosenttia tartuntataudeista välittyy käsien kautta. Voisiko perinteisen kättelyn korvata jollakin muulla tervehdystavalla? Maailmalla on käytössä useampia tapoja tervehtiä, jotka ovat hygieenisempiä kuin kättely. Tässä niistä kuusi.

1. Nyrkkitervehdys, fist bump

Suurelle suomalaisyleisölle fist bump -nimeä kantava nyrkkitervehdys tuli tutuksi viimeistään Juha Sipilän, Jari Lindströmin ja Alexander Stubbin viimekeväisen tiedotustilaisuuden jälkeen. Nyrkkitervehdys ei kenties saanut tuolloin positiivista julkisuutta, mutta ehkä olisi pitänyt: fist bump välittää jopa 90 prosenttia vähemmän pöpöjä kuin kättely.

2. Kiinalainen tervehdys

Perinteinen kiinalainen tervehdys on sekä kunnioittava että hygieeninen. Toisin kuin nyrkkitervehdyksessä, kiinalaisessa tervehdyksessä ei ole kosketusta mukana laisinkaan. Näin ollen myöskään pöpöillä ei ole mahdollisuutta siirtyä kantajasta toiseen. Kiinalaisessa tervehdyksessä toinen käsi laitetaan nyrkkiin ja toinen käsi asetetaan nyrkin päälle.

3. Kyynärpäätervehdys

Fist bumpin serkku, kyynärpäätervehdys, esiteltiin maailmalle lintuflunssan yhteydessä vuonna 2006 ja levisi laajaltikin käyttöön vuoden 2009 sikainfluenssan aikoihin. Myös vuoden 2014 ebolatartuntojen aikaan kyynärpäätervehdys oli monien valinta hygieeniseksi tervehdykseksi. Kyynärpäätervehdyksen alkuperä juontaa 1980-luvulle.

4. Hatunnosto

Hatunnosto on hieman hassu, charmanttikin tapa tervehtiä. Sitä pidetään laajalti erittäin kohteliaana tapana huomioida tai tervehtiä muita. Hatunnostolla jää varmasti mieleen.

5. Añjali Mudrā

Perinteinen intialainen ja eteläaasialainen ele kulkee usein käsikädessä ”namaste”-tervehdyksen kanssa. Sitä pidetään myös kohteliaampana tervehdyksenä kuin esimerkiksi käden heilautusta. Tämä muistuttaa pitkälti kiinalaista tervehdystä, erona on, että molemmat kämmenet painetaan vastakkain.

6. Nyökkäys

Tämän helpommalla ei tervehtimisestä pääse. Yksinkertainen nyökkäys onkin länsimaissa erittäin suosittu. Se symbolisoi myös myöntymystä ja hyväksyntää, ja ele onkin kehittynyt toisen läsnäolon huomaamisesta – eli hyväksymistä.

Kättely on kuitenkin loistava tapa tervehtiä toista, kunhan pitää huolen riittävästä käsihygieniasta.

Tunnollisen käsienpesijän muistilista:

  • Poista kaikki korut käsistäsi
  • Hiero saippuaa käsiin 20–30 sekunnin ajan.
  • Muista myös sormenvälit, kämmenselät ja peukalot
  • Kuivaa kädet ja sormenvälit huolella, bakteerit rakastavat kosteita käsiä
  • Sulje hana paperilla, hana on bakteeripommi

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Erja Hietala, erja.hietala@rentokil-initial.com, p. 020 7893 258

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Initial
Initial
Valuraudankuja 3
00700 Helsinki

020 789 32 01http://www.initial.fi

Initial
Initial on maailman johtava hygieniatuotteita ja -palveluita tarjoava yritys, joka toimii yli 40 maassa. Initial tarjoaa ympäristöystävällisiä ja innovatiivisia ratkaisuja suurille ja pienille yrityksille eri toimialoilla, kuten ministeriöissä ja kouluissa. Palvelu- ja tuotevalikoimaista löytyy hygieniaratkaisuja niin käsi- kuin wc-hygieniaan. www.initial.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Initial

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye